Αχαΐα: Χρήμα ζεστό σε αγρότες- Σημαντική ενίσχυση σε παραγωγούς - pelop.gr


Αχαΐα: Χρήμα ζεστό σε αγρότες- Σημαντική ενίσχυση σε παραγωγούς

Οικονομικές ενισχύσεις αγροτών της Δυτικής Αχαΐας, για ζημιές σε υπαίθριο καρπούζι, φθινοπωρινές πατάτες, τομάτες και αγγούρια θερμοκηπίων, μπαίνουν εντός των ημερών στους λογαριασμούς τους, μετά τη συνυπογραφή της απόφασης από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανό και Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, ύψους 24,2 εκατ. ευρώ.

Η χορήγηση κρατικών ενισχύσεων έχει σκοπό να στηριχθεί η τοπική οικονομία κατά την περίοδο έξαρσης του κορονοϊού, με δικαιούχους τους παραγωγούς που είχαν υποβάλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το 2020 και απαραίτητη προϋπόθεση να διαθέτουν τουλάχιστον 1 στρέμμα καλλιέργειας.

Το ύψος του κατ' αποκοπή ποσού επιχορήγησης ορίζεται οριστικά ως εξής:

> Για υπαίθριο καρπούζι στα 140 ευρώ ανά στρέμμα.

> Για την καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα 205 ευρώ ανά στρέμμα.

> Για την τομάτα θερμοκηπίου στα 500 ευρώ ανά στρέμμα.

> Για το αγγούρι θερμοκηπίου στα 210 ευρώ ανά στρέμμα.

Η συνολική ενίσχυση κάθε ενιαίας επιχείρησης δεν θα υπερβαίνει τις 225.000 ευρώ, περιλαμβανομένων φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων.

Αν και η χρηματοδότηση αποφασίστηκε να καταβληθεί στους δικαιούχους το αργότερο μέχρι τα τέλη του έτους, ο Αγροτικός Σύλλογος Δυτικής Αχαΐας εκτιμά τα χρήματα θα τους δοθούν το πολύ μέχρι τις 20 Απριλίου.

Ο πρόεδρός του Γιώργος Βεσκούκης δήλωσε στην «Π» πως το πρόβλημα της ζημιάς δεν λύνεται στο σύνολό του, ωστόσο, σε τέτοιες εποχές και ανάλογα με τις δυνατότητες της χώρας, πρόκειται για μία σημαντική βοήθεια προς τον αγροτικό κόσμο. «Δεν περιμένουμε ποτέ να  καλύψουν το 100% του χαμένου μας εισοδήματος. Καλή ανάσα είναι, από το καθόλου...» είπε.    

Ωστόσο ο κ. Βεσκούκης επισημαίνει πως έχει καθυστερήσει πολύ η αντίστοιχη οικονομική ενίσχυση των αμπελοκαλλιεργητών (με τιμές χαμηλές 50% το 2020 σε σχέση με το 2019) χωρίς να γνωρίζει αν βρέθηκαν κονδύλια κι αν η απόφαση έχει φύγει με θετική εισήγηση από τον κ. Λιβανό προς τον κ. Σκυλακάκη.                                  

Υπενθυμίζεται πως έχει ήδη, από τα τέλη του 2020, έχει στηριχθεί και η αλυσίδα του ελαιόλαδου, με 40 ευρώ το στρέμμα σε κατ΄ επάγγελμα αγρότες.    

Τπυ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

triadafilop@pelop.gr


Ιδιοκτησία: «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕ»
Διεύθυνση : ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα
Εκδότης & Διευθύνων Σύμβουλος: ΘΕΟΔΩΡΟΣ H. ΛΟΥΛΟΥΔΗΣ

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλεφωνικό Κέντρο: 2610 312530, 6949628031
Φαξ: 2610 312535
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΣ: Κωνσταντίνος Μάγνης
Αρχισυντάκτες: Μαρινα Ριζογιαννη, Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος
Προϊστάμενος Ατελιέ: Κώστας Γαλανόπουλος
Επικοινωνία : contact@pelop.gr
Δημοσιογράφοι: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr