Ο άνω κόσμος - pelop.gr


Ο άνω κόσμος

ΝΕΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ. Απρίλιος, 08. Ο δάσκαλος ανέβαινε στον λόφο με τον σταυρό στους ώμους και τους στρατιώτες να τον μαστιγώνουν, ενώ τα πλήθη τον γιούχαραν και τον πετροβολούσαν. Ενας από τους μαθητές του, για να τον εμψυχώσει, του είπε: «Μια μέρα θα τα θυμόμαστε αυτά και θα γελάμε». Πράγματι, όταν απέχεις χρόνια από τη στιγμή της δοκιμασίας, μπορείς να την αφηγείσαι με περηφάνεια για τις δυνάμεις που έβγαλες από μέσα σου, προκειμένου να αντεπεξέλθεις, αλλά και σε τόνους διασκεδαστικούς. Στην κατοχή μας έπεφταν τα παντελόνια, καθώς είχαμε αδυνατίσει από την ασιτία, και οι ζώνες μας δεν είχαν άλλα περιθώρια για τρύπες. Στο τέλος τρώγαμε και τις ζώνες.

Ανακαλούμε τις μέρες της χρεοκοπίας, αλλά δεν χαμογελάμε. Τι το ευχάριστο να πεις για καταστήματα που έκλεισαν, για απλήρωτους λογαριασμούς, χαμένους μισθούς, απολύσεις, περικομμένα εισοδήματα, αλλά και τις ουρές στα ΑΤΜ για το επιούσιο 60άρι, τότε που είχαμε αισθανθεί ότι φτάναμε στα επίπεδα της ταπείνωσης και της γελοιοποίησης, αλλά μας συγκρατούσε και μας παρηγορούσε η σκέψη ότι πολλοί δεν είχαν ούτε το 60αρι αυτό να λαμβάνουν. Θυμόμαστε τα νεύρα, τα ξεσπάσματα, την άρνηση της πραγματικότητας, τον διχασμό, την αλλοίωση της προσωπικότητας πολλών ανθρώπων γύρω μας. Μήπως και της δικής μας. Ψάλθηκε πολλές φορές εκείνη η περίοδος ως Συντριβή των Βεβαιοτήτων. Αυτό ήταν το μόνο καλό που μας πρόσφερε η περίοδος αυτή. Πολλοί άλλοι είδαν κι άλλο καλό: Εβαλαν το μυαλό τους να δουλέψει, παραμέρισαν εγωισμούς και ματαιοδοξίες, δημιούργησαν καινούργιες προοπτικές. Και κάποιοι άλλοι έριξαν κατά πολύ τον πήχη τους και απλά χαλάρωσαν. Το είδαν σαν ευκαιρία να ανακαλύψουμε το πραγματικό μέτρο και να βάλουμε στη ζωή μας περισσότερη ουσία, χωρίς να την αναζητάμε στην κατανάλωση και στο στάτους. Περιμέναμε υπό τις συνθήκες αυτές να ξεπεταχτεί ο καινούργιος Σωκράτης, αλλά δεν έγινε αυτό. Απλά ο κόσμος βάλθηκε να βλέπει παιχνίδια τύπου σαρβάιβορ στην τηλεόραση, όπου κάποιος επιβίωνε ως καλύτερος πεζοναύτης και άλλος ως καλύτερος χειριστής των μίξερ. Σερβάιβορ φιλοσοφίας δεν σκέφτηκε κανείς να γυρίσει, με αναμετρήσεις σαν κι αυτές μεταξύ του Καλού και του Κακού Λόγου στις Νεφέλες, ή το ζύγισμα των στίχων Αισχύλου και Ευριπίδη στους Βατράχους.

Κάποιοι υποδέχθηκαν την πανδημία με καλή διάθεση. Η Αγία Γραφή είναι γεμάτη από ιστορίες προφητών και πατέρων που μόνασαν στην έρημο τρώγοντας ακρίδες- σύντομα θα εμφανιστούν κι αυτές σε κάποιο από τα πιάτα του μάστερ σεφ, κάτι που θα περιμένουμε με χαρά για να δούμε τους κριτές να δοκιμάζουν, και να βρίσκουν αρετές ή να κάνουν παρατηρήσεις, ότι τα φτερά έπρεπε να είναι πιο τραγανά, ενώ την κατσαρίδα την κολύμπησες στο λάδι- και κατέκτησαν σφαίρες στωικότητας, ενδοσκόπησης και αυτογνωσίας. Αλλά το βασάνισαν πολύ. Αλλο το γνώθι και άλλο το κλώθει σαυτόν. Δεν μας ενδιαφέρει τόσο πολύ ο εαυτός μας, πέντε και έξι δεκαετίες τον έχουμε φάει στη μάπα. Ο εαυτός των άλλων μας ενδιαφέρει, η συνύπαρξη, η διασκέδαση, η συνεργασία, η προσφορά, η αποδοχή, ο ανταγωνισμός, η αντιπαράθεση, η σύγκρουση. Χάθηκε η έννοια της κοινωνικής αγοράς, όπως την ήξερε ο πολιτισμός, υποκαταστάθηκε με την ψηφιακή, ένα οργίλο, παλλόμενο, ευφάνταστο, πληθωριστικό χάος.

Θα τα θυμόμαστε όλα αυτά και θα γελάμε, υπό τον όρο της ανάστασης, φυσικά. Γιατί στον Αδη δεν γελάει κανείς. Ελάχιστοι θνητοί έφτασαν στον Κάτω Κόσμο, και αυτοί δεν ήσαν πραγματικοί: Ο Ορφέας, ο Ηρακλής και ο Οδυσσέας. Εκανε πολύ κρύο, είπαν. Το συμπέρασμα του Σωκράτη είναι πως απλώς πορευόμαστε κάθε φορά σε ένα Μετά, το οποίο αναθεωρεί συνεχώς τις παραμέτρους του Πριν. Δεν έχουμε τίποτα άλλο να κάνουμε παρά να συνεχίσουμε να ζούμε, γιατί αυτές είναι οι προδιαγραφές μας, ως όντων βιολογικών και κοινωνικών. Και αν ακόμα είσαι στην έρημο και τρως ακρίδες, ονειρεύεσαι πως είσαι θεός, λες ένα Γεννηθήτω Φως, και τα υπόλοιπα περνάνε από μπροστά σου με τη μορφή παικτών που συναγωνίζονται και κριτών που δοκιμάζουν, εγκρίνουν, απορρίπτουν, τα γνωστά.


Ιδιοκτησία: «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕ»
Διεύθυνση : ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα
Εκδότης & Διευθύνων Σύμβουλος: ΘΕΟΔΩΡΟΣ H. ΛΟΥΛΟΥΔΗΣ

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλεφωνικό Κέντρο: 2610 312530, 6949628031
Φαξ: 2610 312535
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΣ: Κωνσταντίνος Μάγνης
Αρχισυντάκτες: Μαρινα Ριζογιαννη, Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος
Προϊστάμενος Ατελιέ: Κώστας Γαλανόπουλος
Επικοινωνία : contact@pelop.gr
Δημοσιογράφοι: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr