Χρήστος Φαλλιέρος: «Αν έχεις θέληση, τα βγάζεις πέρα» - Ο πεζοπόρος με τις ιστορικές ανησυχίες - pelop.gr


Χρήστος Φαλλιέρος: «Αν έχεις θέληση, τα βγάζεις πέρα» - Ο πεζοπόρος με τις ιστορικές ανησυχίες

Δεν συναντηθήκαμε εύκολα στη διαδρομή της συζήτησης: Εμείς τον ρωτούσαμε για πεζοπορία, εκείνος μιλούσε για ιστορία. Οχι, δεν είχε σκοπό ούτε να την ξαναγράψει, ούτε να την τεκμηριώσει, ούτε αποφάσισε από τοπογράφος μηχανικός, διευθυντής στην Πολεοδομία του Δήμου Πατρέων, να γίνει ιστορικός. Είχε τους λόγους του.

 @Από τη μέρα που ο Χρήστος Φαλλιέρος, πατρινός, μεγαλωμένος στην Αθήνα που παλιννόστησε στη γενέτειρα εδώ και χρόνια, ηγήθηκε της διαδρομής που φέρεται ότι έκανε ο Γερμανός το '21 για να φτάσει από τις παλαιές Πάτρες στα Καλάβρυτα, άκουσε και διάβασε πολλά σχόλια. Δέχθηκε επαίνους, δέχθηκε όμως και κριτική από παρατηρητές που παρεξήγησαν τη χειρονομία του. Σκοπός του Χρήστου Φαλλιέρου και των συνοδοιπόρων του εκείνου του ηρωικού διημέρου των 48 χιλιομέτρων από Κλάους μέχρι Αγία Λαύρα δεν ήταν να νομιμοποιήσουν τον θρύλο ότι στις 25 Μαρτίου ο Γερμανός ύψωσε λάβαρο στο μοναστήρι (κάτι που έγινε, όπως έγινε κάποιες μέρες νωρίτερα) ούτε να υπερτονίσουν τον ρόλο του ως αρχιεπαναστάτη. Ο σκοπός ήταν να συνδυαστεί η 25η Μαρτίου, μέρα- ορόσημο για τους γνωστούς συμβολικούς λόγους- με μια πεζοπορική διαδρομή που κινείται ανάμεσα στην ιστορία και τον θρύλο: Σε όλα τα αφηγήματα του κόσμου, τα ίχνη της ιστορίας μπλέκονται με το θρύλο. Η ιστορία είναι για τους ιστορικούς. Για τους οδοιπόρους είναι ο δρόμος. Ο οποίος είχε τη δική του ιστορία.

@Πάμε πίσω στον χρόνο. Οχι στο 1821. Πολύ πιο πρόσφατα. Ο Χρήστος Φαλλιέρος, λάτρης της πεζοπορίας στη φύση, «χομπίστας» είναι ο όρος με τον οποίο αυτοσυστήνεται, ιδρυτής της εταιρίας «Ατραπός», μη κερδοσκοπικής, που διοργανώνει εκδρομές ανά την επικράτεια και όχι μόνο, βρίσκει σε ένα φυλλάδιο της ΑΔΕΠ, αλήστου μνήμης αναπτυξιακή εταιρεία της επίσης αλήστου μνήμης νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, αναφορά στη διαδρομή του Παλαιών Πατρών Γερμανού εκείνων των ημερών του Μαρτίου: Ο επίσκοπος έχει βρεθεί στη μπούκα των οθωμανικών αρχών, λόγω των διαδόσεων ότι επίκειται ξεσηκωμός, και φεύγει από το προσκήνιο για λόγους ασφαλείας. Κινείται από το Κλάους προς τον Σελινούντα και από εκεί προς Χελμό. «Είναι η πιο αθέατη πρόσβαση προς τα Καλάβρυτα» παρατηρεί ο Χ. Φαλλιέρος, εικάζοντας ότι τη διάλεξε ο Γερμανός για να μη βγάλει μάτι η κίνησή του.

@Από όσο γνωρίζει, και γνωρίζει πολύ καλά γιατί έχει ερευνήσει τα μέρη πόντο πόντο, υπάρχουν άλλες δύο διαδρομές από Πάτρα προς Καλάβρυτα.

*Από Πετρωτό, Αγία Παρασκευή και Δεμέστιχα.

*Μέσω Χαλανδρίτσας.

Αυτοί ήταν και οι διαθέσιμοι δρόμοι των πατρινών για να μεταβούν στα Καλάβρυτα τον καιρό εκείνο. Η δυσκολότερη είναι εκείνη του Γερμανού, την οποία προσπάθησαν να ακολουθήσουν πιστά οι οδοιπόροι της 25ης Μαρτίου, του 2021.

@Οπως γράψαμε, τους πήρε δύο μέρες, το σύνολο 18 ώρες. Οκτώ ώρες μέχρι το Λεόντιο, παραμονή της Επετείου. Δέκα ώρες μέχρι την Αγία Λαύρα, την επομένη. Πού ήταν και το ωραιότερο μέρος της διαδρομής, περιλαμβάνοντας τα Αχαϊκά Μετέωρα, τη Μονή Μακελαριάς, τους Λαπαναγούς, το δάσος Ποντιάς, πανέμορφες ρεματιές. Μέρη που οι πατρινοί του γραφείου και των πεζοδρόμων δεν θα τα δούμε ίσως ποτέ στη ζωή μας. Εκτός αν μας βάλει την ιδέα ο Χ. Φαλλιέρος και η παρέα του. Ποτέ δεν είναι αργά.

@Μπορεί να ανταποκριθεί σε μια τέτοια δοκιμασία ένας άψητος;

«Αν έχεις θέληση, τα βγάζεις πέρα» μας απαντάει. «Αρκεί να έχεις ικανοποιητική φυσική κατάσταση» προσθέτει. Ο ίδιος, δεν το συζητάμε: Εχει φτάσει και σε υψόμετρο 5.600 μέτρων, στο Ορισάμπα του Μεξικού (μας το είπε τρεις φορές για να το συγκρατήσουμε, δεν το ξέραμε και από χθες)

@Η «Ατραπός» δεν κράτησε την ιδέα για τον εαυτό της. Τη διέχυσε, κινητοποίησε δημάρχους. Ο Χρ. Φαλλιέρος είπε και το ξαναλέει ότι καταθέτει την πρόταση για θεσμοθέτηση της διαδρομής, κάθε χρόνο, μέρες επετείου, προκειμένου να εγγραφεί στον χάρτη των διάσημων πεζοπορικών εκδρομών, κάτι που θα τραβήξει κόσμο στα μέρη μας. Η Αχαϊα, και ειδικά η περιοχή των Καλαβρύτων, προσφέρεται σαν νομός του πεζοπορικού τουρισμού. Οι δήμαρχοι Θ. Παπαδόπουλος και Θ. Μπαρής, Καλαβρύτων και Ερυμάνθου, το άκουσαν με ενδιαφέρον. Περιμένουμε νέα τους.

ΛΕΖΑΝΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Ο Χρήστος Φαλλιέρος με τον επίσης μηχανικό (πολιτικό) Μιχάλη Ανδρουτσέλλη, συνοδοιπόρο στη διαδρομή

ΤΟΥ ΚΩΝ. ΜΑΓΝΗ


Ιδιοκτησία: «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕ»
Διεύθυνση : ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα
Εκδότης & Διευθύνων Σύμβουλος: ΘΕΟΔΩΡΟΣ H. ΛΟΥΛΟΥΔΗΣ

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλεφωνικό Κέντρο: 2610 312530, 6949628031
Φαξ: 2610 312535
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΣ: Κωνσταντίνος Μάγνης
Αρχισυντάκτες: Μαρινα Ριζογιαννη, Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος
Προϊστάμενος Ατελιέ: Κώστας Γαλανόπουλος
Επικοινωνία : contact@pelop.gr
Δημοσιογράφοι: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr