Απόγονοι Μετ' Ονομα - Σταθακόπουλος: Από μικρός ήθελα να σκαλίζω ιστορία - pelop.gr


Απόγονοι Μετ' Ονομα - Σταθακόπουλος: Από μικρός ήθελα να σκαλίζω ιστορία

Απογόνων συνέχεια σήμερα στην «Π» και φιλοξενούμε μια ιδιαίτερη περίπτωση. Ιδιαίτερη και λόγω των προγόνων του, οι οποίοι και από τις δύο μεριές αγωνίστηκαν για την ελευθερία των Ελλήνων, αλλά και λόγω της επιστημονικής του ιδιότητας, αφού ως οθωμανολόγος μας έχει απασχολήσει αρκετές φορές σκιαγραφώντας το προφίλ των τουρκικών διεθνών κινήσεων που αφορούν και τη χώρα μας.

Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος «κουβαλάει» τις ιστορίες δύο οικογενειών που πολέμησαν στην Επανάσταση. Ο ίδιος γεννήθηκε στον Πειραιά, αλλά η καταγωγή των γονιών του είναι από το Λευκάσιο Καλαβρύτων, με το οποίο διατηρεί από παιδική ηλικία στενές σχέσεις και αποτέλεσε τις πρώτες πηγές έμπνευσης για την διαρκή αναζήτηση ιστοριών των ανθρώπων της περιοχής.

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Ο γνωστός νομικός και οθωμανολόγος παρουσιάζει σήμερα στην «Π» την ιστορία των προγόνων του. «Οι Σταθακόπουλοι, οι Τσερνοτόπουλοι (εκ μητρός μου πρόγονοι), οι οικογένειές τους και τα συμπεθέρια τους, ήταν με τον Κολοκοτρώνη σε όλες τις δράσεις του. Ακόμα και στον εμφύλιο. Γι' αυτό κυνηγήθηκαν, φυλακίστηκαν, ταλαιπωρήθηκαν και αρκετοί "απεβίωσαν επί της ψάθης" όπως γράφουν τα πιστοποιητικά τους» τονίζει ο κ. Σταθακόπουλος.

Και συνεχίζει: «Από την μεριά του πατέρα μου, έλκω την καταγωγή μου από τον αγωνιστή Δήμο Σταθακόπουλο της ομάδας των Πετιμεζαίων και εκ μητρός από τον Φιλικό Ιωάννη Τσερνοτόπουλο, σχετιζόμενο με τις οικογένειες Ζαΐμη και Πετιμεζά. Ο Ιωάννης Τσερνοτόπουλος ήλκε καταγωγή από τον πρώτο χριστιανό Σπαχή του Μοριά (1470-1535) Ιωάννη Τσερνοτά που ίδρυσε τον Πύργο Ηλείας, ανοικοδόμησε τις μονές Ταξιαρχών Αιγιαλείας και Αγ. Γεωργίου Φενεού, ίδρυσε τα χωριά Τσορωτά ή Τσερνωτά Καλαβρύτων και Μεσσηνίας κάνοντας πολλά γεφύρια και κρήνες καθώς και δημόσια έργα στο Μοριά. Πολέμησε στην κατάκτηση της Αιγύπτου το 1517 και αναφέρεται πως έσωσε από λεηλασία τη μονή Σινά. Πέθανε και ετάφη στη χώρα Κορίνθου το 1535. Ο εγγονός τους Ιωάννης Τσερνωτάς (γιός του Νικόλαου Τσερνωτά) έλαβε μέρος σε αποτυχημένη επανάσταση το Σεπτέμβριο του 1571, συνελήφθη μαζί με άλλους και εξελεπίσθη».

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

Ακούγοντας τον κ. Σταθακόπουλο να μιλάει με ενθουσιασμό για τους προγόνους του, του ζητήσαμε να μας περιγράψει πότε γεννήθηκε αυτή η αγάπη του προς την αναζήτηση των ριζών του. Χαρακτηριστικά είπε: «Γεννήθηκα γνωρίζοντας από πολύ μικρός ότι έχω μια ηθική υποχρέωση. Ενα σκοπό. Να ακούω ιστορίες και να τις καταγράφω. Είτε πολέμων, είτε καθημερινού βίου, είτε λαογραφίας. Μπορεί να γεννήθηκα στον Πειραιά αλλά οι γονείς μου είχαν καταγωγή από το Λευκάσιο. Το πατρικό σπίτι της μητέρας μου κατασκευάστηκε το 1500 και ήταν το πρώτο οίκημα του χωριού, ενώ του πατέρα μου το 1800».

Επιπλέον, συνέχισε περιγράφοντας τα όσα θυμάται από μικρή ηλικία: «Στο Λευκάσιο πηγαίναμε τακτικά όταν ήμουν μικρός. Μέσα στο σπίτι υπήρχαν κειμήλια, κουμπούρια, φωτογραφίες προγόνων με φουστανέλες. Μεγάλωσα προσμένοντας τις διακοπές για να πάμε στο Λευκάσιο. Θεωρώ τον εαυτό μου ειδική περίπτωση. Για παράδειγμα οι γονείς μου ή τα παιδιά μου, δεν είχαν και έχουν το ίδιο ενδιαφέρον. Εμενα πάντα μου άρεσε να ρωτάω, όχι μόνο τους παππούδες μου, αλλά όλους στο χωριό. Χωρίς να με καθοδηγήσει κάποιος, ήθελα από μικρός να σκαλίζω την ιστορία. Σαν να ζούσα σε ένα παράλληλο σύμπαν και με ενδιέφερε το παρελθόν και το σήμερα το ίδιο. Κάποια στιγμή, θα ήθελα να επιστρέψω μόνιμα στις ρίζες μου και να ζήσω στην Πάτρα ή τα Καλάβρυτα».

«Ερχεται εθνική ήττα την 25η Μαρτίου»

Ο Μάρτιος είναι ένας μήνας εξελίξεων όσων αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού πέρα από τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών των δύο χωρών που έγινε χθες στην Αθήνα, αναμένονται εξελίξεις στις 25 του μήνα σχετικά με πιθανές κυρώσεις της ευρωπαϊκής ένωσης προς την Τουρκία. Ανήμερα της επετείου των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν αν θα βάλουν «φρένο» στον Ερντογάν ή θα τον αφήσουν να συνεχίσει να κινείται ευέλικτα στη Μεσόγειο.  

Ζητήσαμε την άποψη του κ. Σταθακόπουλου αλλά και μια πρόβλεψη για το τι περιμένει από τη Σύνοδο Κορυφής: «Οι Τούρκοι γενικότερα δεν σκέφτονται ως ευρωπαίοι και δεν θέλουν έναν πόλεμο με την Ελλάδα. Οσα έχουν πάρει τα προηγούμενα χρόνια, το έχουν καταφέρει μέσω της διπλωματικής οδού και πολιορκώντας ψυχολογικά την Ελλάδα. Εκτιμώ πως δεν θα υπάρξουν κυρώσεις την 25η Μαρτίου, γεγονός που θα αποτελέσει μια εθνική ήττα ανήμερα της Επετείου».

Κι αφού ο κ. Σταθακόπουλος προέβλεψε πως δεν θα υπάρξουν κυρώσεις από την ΕΕ, ρωτήσαμε ποιες πιστεύει πως θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Τουρκίας: «Θα συνεχίσει με την ίδια τακτική ο Ερντογάν. Εν γνώσει του, λειτουργεί ως δούρειος ίππος της Δύσης κατά της Ανατολής αλλά και το αντίστροφο. Εχει κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων και χρησιμοποιεί τη θέση του για να παίρνει ανταλλάγματα. Πάντως, θεωρώ ανόητους  όσους πιστεύουν πως αν φύγει ο Ερντογάν, θα γίνουν καλύτερα τα πράγματα για την Ελλάδα. Οποιος και αν έρθει στη θέση του, θα αναπτύξει ακόμα καλύτερες σχέσεις με τη Δύση, γεγονός που θα καταστήσει τη χώρα μας πιο αδύναμη σε διεθνές επίπεδο».

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

anastasop@pelop.gr


Ιδιοκτησία: «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕ»
Διεύθυνση : ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα
Εκδότης & Διευθύνων Σύμβουλος: ΘΕΟΔΩΡΟΣ H. ΛΟΥΛΟΥΔΗΣ

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλεφωνικό Κέντρο: 2610 312530, 6949628031
Φαξ: 2610 312535
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΣ: Κωνσταντίνος Μάγνης
Αρχισυντάκτες: Μαρινα Ριζογιαννη, Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος
Προϊστάμενος Ατελιέ: Κώστας Γαλανόπουλος
Επικοινωνία : contact@pelop.gr
Δημοσιογράφοι: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr