Μετεξεταστέοι στον Μοντεσκιέ - pelop.gr


Μετεξεταστέοι στον Μοντεσκιέ

ΤΟΥ ΕΡΜΗ ΠΑΠΟΥΤΣΗ *

Ποτέ δεν ήταν αστείο, έχει περάσει προ πολλού τα όρια του ειλικρινούς λάθους και αποτελεί πλέον έγκλημα κατ' εξακολούθηση. Το εκάστοτε υπουργείο, και ειδικά το υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν μπορεί να εκδίδει ανακοινώσεις δίκην γραφείου τύπου κομματικής οργάνωσης προκαλώντας δεύτερες σκέψεις ακόμα και στους πιο καλόπιστα σκεπτόμενους πολίτες.

Ας μιλήσουμε όμως με δεδομένα. Η είδηση ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε ανακοίνωση το βράδυ του Σαββάτου, μετά τη σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη, προκάλεσε ένα γνώριμο μούδιασμα το οποίο επιδείνωσε το περιεχόμενό της. Με έναν κακογραμμένο πρόλογο-ευχολόγιο το υπουργείο εκφράζει τη βεβαιότητα "ότι οι δικαστικές αρχές θα κάνουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου να έρθουν όλα στο φως σε αυτήν την πολύ σκοτεινή υπόθεση και να αποδοθεί δικαιοσύνη". Δηλαδή ο Υπουργός είχε αμφιβολία για το αν οι δικαστικές αρχές θα ενεργήσουν στα πλαίσια της εξουσίας που τους έχει απονεμηθεί από το Σύνταγμα (εσκεμμένη η ειρωνεία) ή θα παρανομήσουν;

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης γίνεται αναφορά στην έννοια του κράτους Δικαίου, την ίδια στιγμή που αυτή καταλύεται δια της ανακοινώσεως. Και βέβαια μπαίνουμε στο κυρίως θέμα, στον λόγο που αποτέλεσε την αιτία έκδοσης της ανακοίνωσης στον ισχυρισμό ότι "υποθέσεις τέτοιου είδους δεν έχουν κομματικό χρώμα". Σωστά. Ομοίως ούτε η κυβέρνηση ούτε το υπουργείο κατά τη λειτουργία τους δικαιούνται να προτάσσουν την κομματική ταυτότητα, καθώς η πολιτική διαμάχη είναι δουλειά του κυβερνώντος κόμματος και όχι της κυβέρνησης.

Έχει καταντήσει ανιαρό το να πρέπει να τοποθετείται κανείς για τα στοιχειώδη απλά και μόνο επειδή δεν μπορεί να τα τηρήσει η Κυβέρνηση. Ισως κάπως έτσι νιώθουν και οι λοιμωξιολόγοι όταν γίνονται δηλώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα…

Δεν ανήκει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας στην ακροδεξιά επειδή φώναζε για τη σημασία του τεκμηρίου της αθωότητας όταν έκαναν στη σειρά δηλώσεις επί της ενοχής τα στελέχη της Κυβέρνησης πριν από την ετυμηγορία για τη Χρυσή Αυγή. Ούτε είμαστε θιασώτες των αποτρόπαιων πράξεων που φέρεται να έχει τελέσει ο Δ. Λιγνάδης όσοι λέμε ότι με την ανακοίνωση καταπατάται το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη. Οταν έρθει σε λίγο καιρό ο λογαριασμός από το Δικαστήριο του Στρασβούργου, θα τον πληρώσουμε όλοι μαζί.

Μέχρι τότε επανάληψη στον Μοντεσκιέ.

* Ο Ερμής Παπουτσής είναι δικηγόρος


Ιδιοκτησία: «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕ»
Διεύθυνση : ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα
Εκδότης & Διευθύνων Σύμβουλος: ΘΕΟΔΩΡΟΣ H. ΛΟΥΛΟΥΔΗΣ

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλεφωνικό Κέντρο: 2610 312530, 6949628031
Φαξ: 2610 312535
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΣ: Κωνσταντίνος Μάγνης
Αρχισυντάκτες: Μαρινα Ριζογιαννη, Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος
Προϊστάμενος Ατελιέ: Κώστας Γαλανόπουλος
Επικοινωνία : contact@pelop.gr
Δημοσιογράφοι: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr