Αίγιο: Τώρα φοβούνται επιτροπεία στο ταμείο του Δήμου - pelop.gr


Αίγιο: Τώρα φοβούνται επιτροπεία στο ταμείο του Δήμου

Καταδικασμένη, όχι μόνο να υλοποιήσει την οικονομική πολιτική της αντιπολίτευσης αλλά και να την φέρει εις πέρας -όπως ακριβώς κατάφερε να την επιβάλει με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου - εμφανίζεται πλέον η δημοτική αρχή, μετά την «ψυχρολουσία» που υπέστη με τα προτεινόμενα δημοτικά τέλη της κατά τ' άλλα θεσμικής μειοψηφίας του Δήμου Αιγιάλειας.

Λίγες ημέρες μετά την πολιτική ταραχή, που δικαιολογημένα προκάλεσε η εξέλιξη, ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος δεν κρύβει τους φόβους του ότι τα οικονομικά στοιχεία του 2021 δεν θα βγουν, οπότε ο Δήμος κινδυνεύει να μπει σε καθεστώς επιτροπείας από το υπουργείο Εσωτερικών.

«Η πολιτική ασυνεννοησία, πέρα και πάνω από τις εντυπώσεις αυτών που τις επεδίωξαν, μπορεί να μας οδηγήσει σε επιτήρηση, αν δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε υποχρεώσεις μας, νομότυπα , μέσα σε 90 ημέρες. Και τότε είναι που δεν θα έχουμε τον πρώτο λόγο, αλλά άλλοι χωρίς τους οποίους δεν μπορούμε να κουνηθούμε κι αυτό δυστυχώς φαίνεται με απόλυτα μαθηματικά δεδομένα» λέει ο δήμαρχος.

Ωστόσο, παρά την πικρία του για τον «εκβιασμό και την ταπείνωσή του ως θεσμού» από την ενιαία αντιπολίτευση των κ.κ. Γούτου, Ψυχράμη, Παπακωνσταντινόπουλου, δείχνει ανοχή, παρότι πιστεύει πως «οι επιλογές τους είναι ασυνάρτητες» κι αυτό λόγω πίεσης χρόνου, που είναι πλέον αμείλικτος για την δημοτική του αρχή, αφού αυτή έχει την ευθύνη να μην μείνει ο Δήμος χωρίς προϋπολογισμό από την 1η Απριλίου. «Αποφάσισε η αντιπολίτευση, αλλά κρίνεται η δημοτική αρχή κι αυτό είναι μείζον θέμα ηθικής τάξεως» επιμένει να υποστηρίζει ο κ. Καλογερόπουλος.

Το βάρος να μην καταρρεύσει οικονομικά ο Δήμος Αιγιάλειας, παρά τις ανεπαρκείς αιτιολογήσεις των οικονομικών δεδομένων του 2021, πέφτει στις πλάτες του αρμοδίου αντιδημάρχου Δημήτρη Καλαμίδα, ο οποίος κληθείς από την «Π» να εκτιμήσει τη νέα ταμειακή κατάσταση - όπως στα χαρτιά αποτυπώνεται με τον καθορισμό εσόδων - εξόδων εκ μέρους της αντιπολίτευσης - διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην προσαρμοστεί στην απόφαση που πάρθηκε, επιδεικνύοντας πάνω απ' όλα τεχνοκρατική αντίληψη. «Θα φροντίσω να σταθεί ο Δήμος όρθιος, πιο πολύ από ό,τι τα στοιχεία δείχνουν. Εάν δεν τα καταφέρω, ο Δήμος απειλείται να μείνει χωρίς προϋπολογισμό ή και να μπει σε καθεστώς επιτροπείας» δηλώνει.

Το πρώτο που αναμένεται να κάνει ο κ. Καλαμίδας είναι αυτό που η πλειοψηφία επέβαλε, δηλαδή να κόψει τα έξοδα για τα σκουπίδια (ΣΜΑ - Πράσινα Σημεία) αλλά και για την επέκταση του φωτισμού σε Ανατολική και Δυτική Αιγιάλεια.

Μιλάει όμως περιπαικτικά για «δημοπρασία στο οίκο Μούντις» με ευθύνη της αντιπολίτευσης, αφού από την παλιότερη πρότασή της για μείωση στα δημοτικά τέλη κατά 10%, έπεσε τελικά στο 5,8 % ανάλογα με τη σταθερή στάση της δημοτικής αρχής γα 0%.

Αποκάλυψε επίσης, πως με την απόφαση που πάρθηκε μειώνονται τα τέλη οικιών (στο Αίγιο) μέχρι και 9 ευρώ τον μήνα (μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ) αλλά παράλληλα και οι πιο σίγουρες εισπράξεις του Δήμου, αφού η παράλληλη αύξηση έως και 26% των τελών σε επαγγελματικούς χώρους και μεγάλες επιχειρήσεις δεν αποτελούν σίγουρο έσοδο, όταν πρόκειται για πληττόμενες σε καιρό πανδημίας.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

triadafilop@pelop.gr


Ιδιοκτησία: «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕ»
Διεύθυνση : ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα
Εκδότης & Διευθύνων Σύμβουλος: ΘΕΟΔΩΡΟΣ H. ΛΟΥΛΟΥΔΗΣ

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλεφωνικό Κέντρο: 2610 312530, 6949628031
Φαξ: 2610 312535
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΣ: Κωνσταντίνος Μάγνης
Αρχισυντάκτες: Μαρινα Ριζογιαννη, Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος
Προϊστάμενος Ατελιέ: Κώστας Γαλανόπουλος
Επικοινωνία : contact@pelop.gr
Δημοσιογράφοι: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr