Πάτρα: Θέλουν ποδήλατο και δεν βρίσκουν - Η ζήτηση και η αδυναμία των εταιρειών - pelop.gr


Πάτρα: Θέλουν ποδήλατο και δεν βρίσκουν - Η ζήτηση και η αδυναμία των εταιρειών

«Η ζωή ποδήλατο» έχει γίνει στους υπαλλήλους και τους ιδιοκτήτες καταστημάτων πώλησης ποδηλάτων τους τελευταίους μήνες, καθώς η ζήτηση των καταναλωτών αυξήθηκε κατακόρυφα μέσα στο 2020 και συνεχίζει να έχει ανοδικές τάσεις το 2021. Φυσικό επακόλουθο ήταν τα καταστήματα να «ξεπουλήσουν» και πλέον να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις επιπλέον ανάγκες.

Αυτή είναι η ουσία των όσων μας έγιναν γνωστά σε συζητήσεις με εμπόρους και υπαλλήλους καταστημάτων πώλησης ποδηλάτων στην Πάτρα. Οι δύο καραντίνες εξώθησαν τους πολίτες της Πάτρας σε αναζήτηση νέων δραστηριοτήτων για να ξεφύγουν από την καθημερινότητα του εγκλεισμού. Το ποδήλατο, κατά την πρώτη καραντίνα που ευνοούσε ο καιρός, αποτέλεσε μία από τις πρώτες λύσεις στις προτιμήσεις των πολιτών για βόλτα. Το ίδιο σκηνικό παρατηρήθηκε και στην δεύτερη καραντίνα.

ΑΝΟΔΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΞΑΝΑ

Ο Παναγιώτης Παπαπαναγιώτου από το κατάστημα «Μανιατόπουλος» στην Αγίου Ανδρέου δίνει το κλίμα που επικρατεί στην αγορά ποδηλάτου: «Αυτή την περίοδο έχουν φρακάρει τα πάντα. Κατά την πρώτη καραντίνα υπήρξε μεγάλη αύξηση στη ζήτηση ποδηλάτων. Μετά ήρθε μια λογική κάμψη και σήμερα παρατηρούνται ξανά ανοδικές τάσεις στην αγορά».

Παρά τη μεγάλη ζήτηση όμως, οι έμποροι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις ανάγκες. «Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί έχει να κάνει με τις εταιρείες παραγωγής των ποδηλάτων αλλά και των μηχανισμών, καθώς δεν μπορούσαν να προβλέψουν αυτή την αύξηση στη ζήτηση με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αποθέματα. Αν έρθει κάποιος σήμερα να αγοράσει ένα ποδήλατο, και δεν μπορεί να καλυφθεί από κάποιο από το διαθέσιμο στοκ, τότε δεν γνωρίζουμε πότε θα έχουμε νέες παραλαβές. Ελπίζουμε προς τον Μάρτιο. Καθημερινά μας γίνονται ερωτήσεις από πελάτες που θέλουν να αγοράσουν ποδήλατο, αλλά δεν μπορούμε να δώσουμε σαφείς απαντήσεις. Να σημειώσουμε πάντως, πως το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό».

ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΒΟΛΤΑ

Σε άλλο σημείο της Πάτρας, στην οδό Παπαφλέσσα, στεγάζεται ένα ακόμη κατάστημα. Η υπεύθυνη του καταστήματος «Το Ποδήλατο» εξήγησε στην «Π» πώς έχει η κατάσταση τους τελευταίους μήνες: «Αν έλεγε κάποιος πως δεν υπάρχει αύξηση το τελευταίο διάστημα στις πωλήσεις του κλάδου, θα έλεγε ψέματα. Η καραντίνα, σε συνδυασμό με την διάθεση του κόσμου για έξοδο και εύρεση εναλλακτικών δράσεων, έχει οδηγήσει πολλούς συμπολίτες μας στη λύση του ποδηλάτου».

Ζητώντας της μια εκτίμηση πού οφείλεται το πρόβλημα με την έλλειψη ποδηλάτων, μας ανέφερε: «Οι προμηθευτές του εξωτερικού προγραμματίζουν τη λειτουργία των εργοστασίων τους και τον όγκο της παραγωγής τους με ορίζοντα διετίας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την περίοδο και της πρώτης καραντίνας αλλά και της δεύτερης, να υπάρξει μεγάλη ζήτηση και δυσκολία στην ανταπόκριση, αφού δεν υπήρχε στα πλάνα τους ενδεχόμενο μεγάλης αύξησης στη ζήτηση. Επιπλέον, ενώ κάνουμε παραγγελίες και έχουμε μια ημερομηνία παράδοσης, αυτή δεν είναι δεδομένη».

ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΛΕΙΟΔΟΣΙΑΣ

Ο λόγος που δεν μπορούν να γνωρίζουν οι υπεύθυνοι των καταστημάτων πότε θα έχουν νέες παραλαβές έχει να κάνει με την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στους μεγάλους προμηθευτές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς είναι γνωστό και από παλαιότερα ρεπορτάζ πως επικρατεί ένας «πόλεμος πλειοδοσίας των ποδηλάτων», με αποτέλεσμα όποιος προλάβει και έχει τα μετρητά στα εργοστάσια παραγωγής να παίρνει τα αντίστοιχα ποδήλατα που ζητάει.

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

anastasop@pelop.gr


Ιδιοκτησία: «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕ»
Διεύθυνση : ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα
Εκδότης & Διευθύνων Σύμβουλος: ΘΕΟΔΩΡΟΣ H. ΛΟΥΛΟΥΔΗΣ

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλεφωνικό Κέντρο: 2610 312530, 6949628031
Φαξ: 2610 312535
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΣ: Κωνσταντίνος Μάγνης
Αρχισυντάκτες: Μαρινα Ριζογιαννη, Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος
Προϊστάμενος Ατελιέ: Κώστας Γαλανόπουλος
Επικοινωνία : contact@pelop.gr
Δημοσιογράφοι: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr