Πάτρα: Ξέσπασμα στην αγορά - Ικανοποίηση στον εμπορικό κόσμο - pelop.gr


Πάτρα: Ξέσπασμα στην αγορά - Ικανοποίηση στον εμπορικό κόσμο

Σε κανονικούς ρυθμούς επανήλθε χθες η αγορά της Πάτρας, μετά το ξέσπασμα της προηγούμενης εβδομάδας και ιδιαίτερα του σαββατοκύριακου, όπου επικράτησε σε πολλές περιπτώσεις καταναλωτική φρενίτιδα.

Ο εμπορικός κόσμος εμφανίζεται ικανοποιημένος από την κίνηση που υπήρξε στα καταστήματα του κέντρου και στις συνοικίες, η οποία θύμιζε ημέρες… Χριστουγέννων που δεν είδαμε λόγω της καραντίνας και του click away.

Σε κάθε περίπτωση, ο απολογισμός της πρώτης εβδομάδας κρίνεται ιδιαίτερα θετικός, με την αύξηση των πωλήσεων να κυμαίνεται σε υψηλά διψήφια ποσοστά. Παράγοντες της αγοράς μεταφέρουν στην «Π» ότι έχει καταγραφεί αύξηση 35% στις συνολικές πωλήσεις λιανικής. Την «τιμητική» τους είχαν όπως είναι φυσικό, ο κλάδος της ένδυσης και υπόδησης, αλλά και τα ηλεκτρονικά είδη.

Εξίσου αυξημένη εκτιμάται πως θα παραμείνει η εμπορική κίνηση και τις επόμενες μέρες, καθώς υπάρχει ακόμη πολύ συσσωρευμένη ζήτηση που δεν έχει εκτονωθεί, καθώς υπάρχουν ακόμη πολλές ανάγκες να καλυφθούν.

Η θετική ψυχολογία από την επαναλειτουργία των καταστημάτων, σε συνδυασμό με τις δυναμικές εκπτώσεις ευνόησαν μεν την αγορά του λιανεμπορίου κατά την πρώτη εβδομάδα μετά την επανεκκίνησή της, αλλά μένει να γίνουν πολλά για να εξαλειφθεί ο κίνδυνος ενός νέου lockdown και να μην καταρρεύσουν μικρές επιχειρήσεις που έχουν εξαντλήσει τα διαθέσιμά τους και δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τους προηγούμενους μήνες πρόσθετες πιστωτικές γραμμές.

Οι συγκέντρωση πολλών καταναλωτών έξω από τα καταστήματα, έχει ανησυχήσει τους λοιμωξιολόγους, που φοβούνται ένα νέο ξέσπασμα της πανδημίας. Στο επίκεντρο τις επόμενες ημέρες θα τεθούν τόσο το επιδημιολογικό αποτύπωμα της επανεκκίνησης των καταστημάτων όσο και η δέσμη μέτρων που θα στηρίξουν την αγορά και θα τονώσουν το ηθικό των εμπόρων και επαγγελματιών.

ΚΙ ΑΛΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ;

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει και την επόμενη Κυριακή την προαιρετική λειτουργία της αγοράς, προκειμένου να τονώσει τη ζήτηση και τον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων, αλλά αυτή τη φορά με κάποιους περιορισμούς, για να μην επαναληφθούν οι εικόνες συνωστισμού έξω από τα καταστήματα.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται σχέδιο, για τις ώρες που θα επιτρέπεται οι πολίτες να κάνουν τα ψώνια τους, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός, στο πλαίσιο των μέτρων για τη διαχείριση της πανδημίας.

Ενα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι να χρησιμοποιηθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή e-katanalotis, προκειμένου ο πολίτης να βλέπει στο κινητό του τον διαθέσιμο χρόνο που έχει προκειμένου να ολοκληρώσει τη μετακίνησή του και τις αγορές.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Πάντως, η πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει τα καταστήματα και την επόμενη Κυριακή, έχει προκαλέσει οργή και θυμό στους εμποροϋπαλλήλους. Η παράταξη «Ελεύθεροι Εμποροϋπάλληλοι», του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Πάτρας, καταγγέλλει ότι, με το πρόσχημα του κορονοϊού, η κυβέρνηση προσπαθεί με ύπουλο τρόπο να επιβάλει στην αγορά το δόγμα των 52 Κυριακών ανοικτά καταστήματα, προσπαθώντας να εξοντώσει τους εργαζόμενους αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Του

ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

spapandreou@pelop.gr


Ιδιοκτησία: «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕ»
Διεύθυνση : ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα
Εκδότης & Διευθύνων Σύμβουλος: ΘΕΟΔΩΡΟΣ H. ΛΟΥΛΟΥΔΗΣ

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλεφωνικό Κέντρο: 2610 312530, 6949628031
Φαξ: 2610 312535
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΣ: Κωνσταντίνος Μάγνης
Αρχισυντάκτες: Μαρινα Ριζογιαννη, Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος
Προϊστάμενος Ατελιέ: Κώστας Γαλανόπουλος
Επικοινωνία : contact@pelop.gr
Δημοσιογράφοι: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr