Γιάννης Λασκαράκης: Η φωνή των τάφων ορίζει τις ζωές μας - pelop.gr


Γιάννης Λασκαράκης: Η φωνή των τάφων ορίζει τις ζωές μας

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1944, ο Γιάννης Λασκαράκης μεγάλωσε στην Καβάλα και ζει στην Αλεξανδρούπολη. Εργάστηκε ως τοπογράφος-πολιτικός μηχανικός. Ηταν εκδότης της εφημερίδας «Η Γνώμη» και διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων. Το 1996, τιμήθηκε με το βραβείο ειρήνης και φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί.

Με το βιβλίο του «Κυνηγημένοι από την Ιστορία» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Επίκεντρο» κάνει την πρώτη του εμφάνιση στον χώρο της λογοτεχνίας. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον ιστορικό μυθιστόρημα, το οποίο βασίζεται στις ζωές των προγόνων του.

Γραμμένο την πενταετία 2015-2020, παρουσιάζει την ιστορία δυο οικογενειών (των παππούδων του), που προσπαθούν να επιβιώσουν «κυνηγημένες από την Ιστορία», στην κυριολεξία , όπως εκατομμύρια άλλες, το διάστημα μεταξύ 1883 έως 1923. Στις 584 σελίδες του, ο συγγραφέας, μέσα από την ιστορία των ηρώων του, αναπαριστά την πιο ταραγμένη περίοδο της νεοελληνικής Ιστορίας.

Προκειμένου δε να είναι ακριβής ως προς τα ιστορικά γεγονότα, διενέργησε πολύχρονη έρευνα σε βιβλιοθήκες, αρχεία και δημοτολόγια, ενώ επισκέφθηκε όλους τους τόπους οι οποίοι αναφέρονται στο μυθιστόρημα, για να γνωρίσει το περιβάλλον μέσα στο οποίο έδρασαν οι ήρωές του. Ητοι, από την Κρήτη μέχρι την Κωνσταντινούπολη, από τον Πόντο μέχρι τη Μεσόγειο και από την Ιωνία μέχρι τη Μεσοποταμία. Ιδιαίτερα σημαντικό του βοήθημα, επίσης, όπως έχει πει ο ίδιος σε συνέντευξή του, ένα λεπτομερές ημερολόγιο του παππού Γιάννη για τη ζωή στη Στέρνα της Ανατολικής Θράκης.

Η υπόθεση του βιβλίου

Δύο οικογένειες, θαλασσοδέρνονται μέσα στα αφρισμένα κύματα της Ιστορίας, από το 1880 έως το 1923. Από την επαναστατημένη Κρήτη στον πόλεμο του 1897, από τους νικηφόρους Βαλκανικούς πολέμους στον Εθνικό Διχασμό, από την τραγωδία στον Πόντο, στη μικρασιατική καταστροφή. Από την ουτοπία των Δραγούμη και Σουλιώτη για το πολυεθνικό κράτος της «Ανατολικής Φυλής», στον αφανισμό της ανθούσας ομογένειας των «αλησμόνητων πατρίδων». Και όλα αυτά, βιωμένα από τους πραγματικούς και φανταστικούς ήρωες του βιβλίου, Ελλήνων και Τούρκων, απλών ανθρώπων και ιστορικών προσώπων.

Ο Ανέστης από τις Μουρνιές των Χανίων και ο Γιάννης από τη Στέρνα της Ανατολικής Θράκης, προσπαθούν να επιβιώσουν μαζί με τις οικογένειές τους, κάτω από το βλέμμα του Αγγελου της Ιστορίας, που παρακολουθεί τις εκατόμβες των νεκρών να στοιβάζονται στα πόδια του, χωρίς να μπορεί να επέμβει.

Οι δύο οικογένειες πορεύονται παράλληλα, κουβαλώντας και το ασήκωτο βάρος των ψυχών των προγόνων τους, που τους ζητούν επιτακτικά να ακούσουν τη φωνή των τάφων και να πραγματοποιήσουν τα ανεκπλήρωτα όνειρά τους. Δίπλα τους όμως πορεύονται και οι αγέννητες ψυχές των επιγόνων τους, που επιθυμούν να ζήσουν ειρηνικά τις ζωές τους χωρίς αίμα, πόνο και δάκρυ. Ποιος θεός θα τους βοηθήσει να τα καταφέρουν και τα δυο; Τη δικαίωση των πόθων που απαιτούν οι πρόγονοι και το καταλάγιασμα των παθών που επιθυμούν οι επίγονοι; Ανάμεσα σε αυτές τις Συμπληγάδες, θα πορευθούν κυνηγημένοι από την Ιστορία, που θα τους διδάξει ότι καμία δικαίωση δεν υπάρχει για τους νεκρούς. Μόνο οι ζωντανοί δικαιώνονται, όταν εκπληρώνουν το χρέος τους απέναντι στον Δημιουργό για τη συνέχιση της ζωής επάνω στη Γη.


Ιδιοκτησία: «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕ»
Διεύθυνση : ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα
Εκδότης & Διευθύνων Σύμβουλος: ΘΕΟΔΩΡΟΣ H. ΛΟΥΛΟΥΔΗΣ

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλεφωνικό Κέντρο: 2610 312530, 6949628031
Φαξ: 2610 312535
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΣ: Κωνσταντίνος Μάγνης
Αρχισυντάκτες: Μαρινα Ριζογιαννη, Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος
Προϊστάμενος Ατελιέ: Κώστας Γαλανόπουλος
Επικοινωνία : contact@pelop.gr
Δημοσιογράφοι: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr