Αίγιο: Η Βοστίτσα «ποτίζει» σήμερα τον σπόρο του 1821 - pelop.gr


Αίγιο: Η Βοστίτσα «ποτίζει» σήμερα τον σπόρο του 1821

Ο Δήμος Αιγιάλειας προβάλλει και φέτος, παρά την πανδημία, το σημαντικό ιστορικό γεγονός που αποτέλεσε το έναυσμα του επαναστατικού αγώνα για την ελευθερία των Ελλήνων, τη «Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας - 26-30 Ιανουαρίου 1821», ως τον «σπόρο του αναβρασμού που φυτεύτηκε στην τότε Βοστίτσα, το σημερινό Αίγιο.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Με μηνύματα ότι αυτή δρομολόγησε την έναρξη της Επανάστασης και επέδρασε βαθιά στην προπαρασκευή του αγώνα, προετοιμάζοντας τα πνεύματα των ισχυρών παραγόντων της Πελοποννήσου -και όχι μόνο- να δεχτούν ότι η Επανάσταση ήταν αναπόφευκτη και να ακολουθήσουν τον δρόμο της δράσης, η σημερινή τοπική εορτή έρχεται να σηματοδοτήσει όχι μόνο την ιστορία της πόλης αλλά και την εθνική, διότι συνδέεται άρρηκτα με την ανεξαρτησία, ως το πρώτο πολιτικό γεγονός της νεότερης ελληνικής ιστορίας που ο εθνικός ποιητής Κωστής Παλαμάς χαρακτήρισε ως «Χαραυγή της Ελληνικής Πολιτείας».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Στη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας φυτεύτηκε ο σπόρος της Επανάστασης. Οφείλουμε να μη χαθεί. Ας φυτέψει ο καθένας μας από έναν στον δικό του κήπο. Εχουμε ευθύνη» αναφέρει σε μήνυμά του, για τη λαμπρή ημέρα, ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος. «Είναι μία σημαντική στιγμή, που προσπαθούμε να πούμε ότι στο Αίγιο έγινε η ''Αρχή'' της Επανάστασης και να δείξουμε πως το ''Αίγιο και η Αιγιάλεια του '21'' δείχνει τον σημερινό δρόμο για μια νέα «Αρχή'' της περιοχής. Δεν κοιτάμε μόνο το παρελθόν, που μας εξασφάλισε την ελευθερία μας, αλλά και την ευθύνη να πάμε παρακάτω» λέει στην «Π» η πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ Μαρία Τσουκαλά.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Η υψηλή εκπροσώπηση από την Πολιτεία, αλλά σε λίγες τελετές και όχι δημόσιες - πολυπληθείς εκδηλώσεις εξαιτίας της επιδημίας, περιλαμβάνει το μήνυμα που έχει αποστείλει η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ενώ παρών θα είναι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, που θα παραστεί στη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό ναό της Φανερωμένης, κατόπιν στην κατάθεση στεφανιού στο Μνημείο Ηρώων του Δημοτικού Κήπου της πλατείας των Υψηλών Αλωνίων Αιγίου και πιθανά στο Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου.

ΤΕΛΕΤΕΣ

Στη Δοξολογία θα χοροστατήσει ο μητροπολίτης Ιερώνυμος, θα γίνει ανάγνωση από τον δήμαρχο του μηνύματος της ΠτΔ και εκφώνηση του πανηγυρικού από την ιστορικό Βάνα Μπεντεβή.

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Στις 6μ.μ. θα μεταδοθεί δρώμενο της Παιδικής Νεανικής Χορωδίας της ΔΗΚΕΠΑ, με ποίημα του Θ. Τογαντζή για την Επανάσταση και τραγουδώντας το '21. Στις 7μ.μ. θα υπάρχει αφιέρωμα στον σύλλογο «Βοστίτσα 1821» και τέλος στις 8 μ.μ. θα γίνει προβολή της θεατρικής παράστασης «Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας».

> Οι Εμποροι της Αιγιάλειας, παρά τις προτάσεις να παραμείνουν κατ' εξαίρεση ανοικτά τα μαγαζιά τους σήμερα, ανακοίνωσε πως δεν θα λειτουργήσουν οι τοπικές αγορές και τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

> Το Αστικό ΚΤΕΛ Αιγίου ενημέρωσε ότι σήμερα δεν θα εκτελεστεί κανένα δρομολόγιο λόγω της αργίας. Από αύριο ισχύουν κανονικά τα δρομολόγια.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ


Ιδιοκτησία: «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕ»
Διεύθυνση : ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα
Εκδότης & Διευθύνων Σύμβουλος: ΘΕΟΔΩΡΟΣ H. ΛΟΥΛΟΥΔΗΣ

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλεφωνικό Κέντρο: 2610 312530, 6949628031
Φαξ: 2610 312535
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΣ: Κωνσταντίνος Μάγνης
Αρχισυντάκτες: Μαρινα Ριζογιαννη, Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος
Προϊστάμενος Ατελιέ: Κώστας Γαλανόπουλος
Επικοινωνία : contact@pelop.gr
Δημοσιογράφοι: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr