Θ.Κοτσίρης: Η ιατρική τον μέθυσε,ζούσε τον άρρωστο - pelop.gr


Θ.Κοτσίρης: Η ιατρική τον μέθυσε,ζούσε τον άρρωστο

Η εικόνα του να περνάει το κατώφλι της εφημερίδας μας με το νέο του σύγγραμμα ή τις σκέψεις του αποτυπωμένες σε ένα χαρτί, θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη μας. Αυτή ήταν η πρώτη σκέψη στην είδηση ότι ο αγαπητός συμπολίτης καρδιολόγος Θεοδόσης Κοτσίρης απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών.

Υπήρξε λάτρης της ιατρικής και του ανθρώπου, τον οποίο υπηρέτησε με σεβασμό και επαγγελματική ηθική. Ηταν άνθρωπος με ανησυχίες και προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Γράφοντας στην εφημερίδα μας για τη σχέση του με την ιατρική και πώς ακολούθησε αυτό τον δρόμο περιέγραφε την ημέρα της ορκωμοσίας του: «Εγώ δεν ήξερα ότι είχα τον μεγαλύτερο βαθμό από τους άλλους είκοσι τελειόφοιτους, και με κάλεσε ο βοηθός του πρύτανη να πάω κοντά του, να διαβάσω τον όρκο του Ιπποκράτη. Πιστέψτε με αισθάνθηκα πώς ήταν λόγια της δικής μου ψυχής, Είχα συγκινηθεί διότι επαναλαμβάνω τη φράση ότι η ιατρική από ένα σημείο και πέτρα με μέθυσε. Ζούσα τον άρρωστο. Εκείνο είναι το μεγαλείο της ιατρικής. Να κάνεις τον άρρωστο δικό σου, να μπεις στην ψυχολογία. Και μπορώ να πω ότι αυτό συνέβη σε μένα».

Υπήρξε στοργικός σύζυγος και πατέρας. Με τη λατρεμένη του σύζυγο Ντάνα απέκτησε δύο παιδιά, τον Χρήστο και τη Γιάννα. Ευτύχησε δε να δει να μεγαλώνουν τα δύο του εγγόνια Θεοδόσης και Σοφία για τα οποία μας μιλούσε με πολλή αγάπη.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ

Ο Θεοδόσιος Κοτσίρης γεννήθηκε το 1929 στην Κάτω Αχαγιά σε αγροτική οικογένεια. Εκεί τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο, ενώ το Γυμνάσιο στην Πάτρα. Αποφοίτησε με «Αριστα» από την Ιατρική Σχολή Αθηνών και ως πρώτος των πρώτων είπε τον Ορκο του Ιπποκράτη.

Αξιώθηκε την υποτροφία Fulbright για Αμερική, αλλά τα σχέδιά του τον οδήγησαν να ολοκληρώσει τη στρατιωτική του θητεία. Κατετάγη στην αεροπορία σαν ανθυποσμηναγός ιατρός. Στην συνέχεια ως υποσμηναγός έφυγε με υποτροφίες στην Γερμανία και στην Αγγλία. Επέστρεψε στην Αεροπορική Βάση Αράξου. Εγινε διευθυντής στην Αιμοδοσία του «Αγίου Ανδρέα». Πήρε την ειδικότητα της καρδιολογίας στο νοσοκομείο Saint Thomas στο Λονδίνο. Υπήρξε δημοτικός σύμβουλος Πατρέων. Δημοσίευσε εργασίες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Εγραψε πολλά βιβλία στα οποία εξυμνούσε το θαύμα της Ιατρικής Επιστήμης. Τελευταίες του διακρίσεις περιλαμβάνουν την παρουσία του ως μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης, όπως επίσης την αναφορά του βιογραφικού του στο περίφημο διεθνές βιβλίο «Who is Who in the World».

Για τον θάνατό του εξέδωσε ψήφισμα ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών.

Η ΚΗΔΕΙΑ

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε σήμερα, σε στενό οικογενειακό κύκλο, όπως επιβάλλουν οι οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, λόγω κορονοϊού, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πατρών και η ταφή του στο Α' Δημοτικό Κοιμητήριο.

ΜΑΡΙΝΑ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ


Πελοπόννησος Εκδοτική Α.Ε
ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ 1: 2610-312530
Fax: 2610-312535
Email: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr