Φ.Πάστρας: Από Πάτρα, η ζωή στη Βρετανία - pelop.gr


Φ.Πάστρας: Από Πάτρα, η ζωή στη Βρετανία

Ο σεφ Φώτης Πάστρας βρισκόταν για λίγες ημέρες στην Πάτρα, με άδεια από την δουλειά του στο Λονδίνο. Επέστρεψε χωρίς δεύτερη σκέψη στην επαγγελματική βάση του, παρά τις δυσκολίες, αφού ο ίδιος έχει αποφασίσει ότι η νέα ζωή του βρίσκεται εδώ και 6-7 μήνες στη Βρετανία και τον περιλαμβάνουν τα πλάνα του εργοδότη του, όταν ξεπεραστεί η κρίση.

Θεωρεί ότι υπάρχει κάποια παραπληροφόρηση και δεν βλέπει τα πράγματα τόσο τραγικά όσο μπορεί να παρουσιάζονται στο διαδίκτυο. Θεωρεί ότι το οργανωμένο κράτος που συνάντησε όταν αποφάσισε να μετακομίσει στο Λονδίνο για επαγγελματικούς λόγους δεν μπορεί να παίζει με τις ζωές των ανθρώπων.

Σέβεται την απόφαση όσων επέστρεψαν στην Ελλάδα είτε για ψυχολογικούς λόγους είτε για επαγγελματικούς. Βλέπει, όμως, ότι η αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης για επιδότηση όσων απολύθηκαν (σε ποσοστό 80%) και ενοικίου για 2-3 μήνες, βάζει κάποιους σε σκέψεις για να επιστρέψουν στη Βρετανία. Ο ίδιος δεν καταλαβαίνει τη διαφορά να είσαι σε καραντίνα στο Λονδίνο ή στην Ελλάδα.

Δεν μπήκε σε δίλημμα αν θα επιστρέψει στο Λονδίνο, αφού αγαπάει αυτό που κάνει και έχει αποφασίσει να το παλέψει με όλες τις δυνάμεις του. Μαθαίνοντας ότι γίνεται συζήτηση για απαγόρευση των πτήσεων μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας, άλλαξε τα αεροπορικά εισιτήρια και αναχώρησε συντομότερα για το Λονδίνο (αρχικά είχε προγραμματίσει να πετάξει την ημέρα που έκλεισαν τα σύνορα).

Ο κορονοϊός προκάλεσε πλήγμα και στην επιχείρηση εστίασης που εργάζεται, καθώς χρειάστηκε να απολυθεί κόσμος. «Η δουλειά έπεσε απότομα λίγο πριν κλείσουμε, σε ένα μαγαζί που ήταν ρεζερβέ μεσημέρι και βράδυ. Δεν έβρισκες τραπέζι…». Η επιχείρηση ειδικεύεται στη μοντέρνα ελληνική κουζίνα. Πιάτα που θυμίζουν γευστικά την Ελληνίδα μάνα, αλλά είναι «πειραγμένες», και το 85% των πελατών είναι ξένοι (ανάμεσά τους και πολλοί επώνυμοι). Διαθέτει τρία καταστήματα στο Λονδίνο και ένα στο Ντουμπάι ενώ ετοιμάζει και άλλα δύο στο Μαϊάμι και την Καλιφόρνια.

Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης τον ρώτησε γιατί επέστρεψε μετά την άδειά του και τον διαβεβαίωσε ότι η θέση του θα τον περίμενε έτσι και αλλιώς όταν ανοίξει ξανά. «Του εξήγησα ότι το Λονδίνο είναι η νέα πόλη μου. Εδώ έχω τώρα το σπίτι μου, εδώ έκανα νέες παρέες, εδώ είναι η δουλειά μου…».

Ο Φώτης ήταν από τα άτομα που κράτησε η επιχείρηση στο δυναμικό της και περιμένει να περάσει η μπόρα του κορονοϊού. Η καθημερινότητά του περνάει με βόλτες στα πάρκα, συναντήσεις με φίλους και καφέ «στο πόδι». Μας λέει ότι στα σούπερ-μάρκετ γίνεται ένας μικρός χαμός τα τελευταία 24ωρα με κάποια ράφια να αδειάζουν γρήγορα.

Ο κόσμος δεν φοβάται τόσο πολύ και δείχνει να ηρέμησε μετά από τα μέτρα, τα οικονομικά και του περιορισμού κυκλοφορίας, που επέβαλε η βρετανική κυβέρνηση. Δείχνει να περιμένει να περάσει ο καιρός για να ανοίξουν ξανά οι επιχειρήσεις και να πάρει ανάσες η οικονομία που καταρρέει. «Αυτό που ζούμε είναι το ξεκίνημα. Δεν ξέρουμε πώς θα είναι τα πράγματα μετά. Φοβόμαστε και για την πατρίδα μας. Η φετινή τουριστική σεζόν θα είναι δύσκολη, όπως μου μεταφέρουν φίλοι και συνάδελφοι. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στη συνέχεια…».


Πελοπόννησος Εκδοτική Α.Ε
ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ 1: 2610-312530
Fax: 2610-312535
Email: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr