Γ.Μιχαλάς: Επέστρεψε Πάτρα από Λονδίνο και διηγείται - pelop.gr


Γ.Μιχαλάς: Επέστρεψε Πάτρα από Λονδίνο και διηγείται

Ο Γιώργος Μιχαλάς κάνει μάστερ (Νομικής) στο London School of Economics και επέστρεψε στην Πάτρα από το Λονδίνο πριν από λίγα 24ωρα. Βρίσκεται σε υποχρεωτική καραντίνα (προληπτικώς, αφού δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα) και μας μίλησε για τις τελευταίες ημέρες στη βρετανική πρωτεύουσα πριν πάρει το αεροπλάνο της επιστροφής, αλλά και την προετοιμασία για τις εξετάσεις που θα δώσει ηλεκτρονικά.

Στο διάστημα 9-13 Μαρτίου, μας λέει, ο κόσμος στο Λονδίνο κυκλοφορούσε ελεύθερα και η ζωή κυλούσε όπως συνήθως. Ο ίδιος και οι συμφοιτητές του δέχθηκαν εκείνο το διάστημα ένα ηλεκτρονικό μήνυμα ότι τα μαθήματα πλέον θα γίνονται ηλεκτρονικά. Ωστόσο, λειτουργούσε η βιβλιοθήκη, το αναγνωστήριο και άλλες ακαδημαϊκές δομές. Παρατήρησε ότι σταδιακά μειώθηκε λίγο η κυκλοφορία των πολιτών, αλλά δεν μπορούσε να αξιολογήσει εάν αυτό οφειλόταν σε φόβο (βλέποντας αυτά που συνέβαιναν στον υπόλοιπο κόσμο) ή μετά από σύσταση της εργασίας τους να δουλεύουν από το σπίτι.

Το μεγαλύτερο τμήμα του Λονδίνου νέκρωσε μετά από την εντολή για κλείσιμο των παμπ στις 6.00 μ.μ. Αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα το προηγούμενο Σάββατο επειδή έβλεπε ότι σύντομα θα έπρεπε να μείνει σπίτι και προτίμησε να περάσει τη διαδικασία στην Πάτρα, και όχι στα λίγα τετραγωνικά μέτρα ενός δωματίου της φοιτητικής εστίας. Επιπλέον, δεν είχε καμία φοιτητική υποχρέωση για αυτοπρόσωπη παρουσία στο πανεπιστήμιο. Επίσης, ο Γιώργος είχε ήδη ακούσει ότι υπάρχει πρόταση για να απαγορευθούν οι πτήσεις για Ελλάδα από και προς Μεγάλη Βρετανία (όπως και έγινε) και επειδή έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας της χώρας μας. «Ακούγονται διάφορα αρνητικά για το βρετανικό σύστημα. Δεν μπορώ να τα αξιολογήσω, αλλά είναι γεγονός ότι αισθάνεσαι πιο άνετα στην πατρίδα σου…».

Τον ρωτήσαμε εάν κατάφερε εύκολα να εξασφαλίσει το εισιτήριο της επιστροφής. Μας λέει ότι υπήρξε ένα μαζικό κύμα από φοιτητές και εργαζόμενους που απολύθηκαν, οι οποίοι αποφάσισαν να γυρίσουν. «Οντως υπήρξε πίεση και γεμάτα αεροπλάνα…». Ο Γ. Μιχαλάς είχε αρχικά κλείσει αεροπορικό εισιτήριο για το προηγούμενο Σάββατο. Πληροφορούμενος ότι γινόταν λόγος για απαγόρευση στις πτήσεις μέσα στο προηγούμενο σαββατοκύριακο, έψαξε στην ιστοσελίδα της «Ετζίαν» και του δόθηκε η δυνατότητα να πετάξει την προηγούμενη Πέμπτη. Αυτό που έμαθε από φίλους και γνωστούς του ήταν πως έγιναν πολλές ακυρώσεις πτήσεων ενώ το κόστος των εισιτηρίων ήταν μεγάλο.

Τη βραδιά πριν από το ταξίδι της επιστροφής έκανε μια βόλτα στο Λονδίνο για να χαιρετήσει τους φίλους του. Η κίνηση ήταν πολύ περιορισμένη, αλλά η πόλη δεν ήταν άδεια όπως συμβαίνει στην Ελλάδα.

Φτάνοντας στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεν του έγινε έλεγχος παρά μόνο ένα κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τούς μοίρασε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο με οδηγίες.

Επιστρέφοντας στην Πάτρα, ο Γιώργος μπήκε σε υποχρεωτική καραντίνα. «Αν είχα επιστρέψει 2-3 ημέρες νωρίτερα δεν θα ήμουν υποχρεωμένος να το κάνω. Θα το έκανα όμως ούτως ή άλλως για λόγους ασφαλείας της οικογένειάς μου. Δεν έχει επικοινωνήσει κάποιος μαζί μου (σ.σ. εννοεί από κάποια αρχή) για να με ρωτήσει πού είμαι και τι κάνω…».

Οι φίλοι του από το Λονδίνο, με τους οποίους μιλάει, παραμένουν στα σπίτια τους και η αίσθηση που έχει αποκομίσει είναι ότι οι πολίτες πειθαρχούν.


Πελοπόννησος Εκδοτική Α.Ε
ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ 1: 2610-312530
Fax: 2610-312535
Email: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr