Κορονοϊός και πανελλαδικές εξετάσεις - pelop.gr


Κορονοϊός και πανελλαδικές εξετάσεις

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΑΒΑΝΤΖΗ *

Πρωτόγνωρες καταστάσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα προκάλεσε το κλείσιμο όλων των δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Θα επικεντρωθώ στην ψυχολογική επιπλέον επιβάρυνση που υφίστανται οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, μπροστά στις πανελλαδικές εξετάσεις. Την επιβάρυνση δημιουργεί η ελλιπής προετοιμασία, αφού, κακά τα ψέματα, η εξ αποστάσεως διδασκαλία δεν αναπληρώνει τη ζωντανή παρουσία των καθηγητών τους. Να σημειώσουμε βέβαια ότι εξ αποστάσεως διδασκαλία δεν μπορεί να γίνει για αρκετά μεγάλο μέρος των μαθητών.

Πρέπει άμεσα να εξαγγελθούν μέτρα, μια και το κύριο ζήτημα είναι η σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών που δεν πρέπει να πέσουν θύματα σε ένα στυγνό εξεταστικό κεντρικό σύστημα.

Νομίζω πως ορισμένα από τα μέτρα που πρέπει να παρθούν είναι:

1) Η διατήρηση τουλάχιστον του αριθμού εισακτέων

2) Η δραστική μείωση της ύλης

3) Η παράταση του σχολικού έτους

4) Η μετάθεση των εξετάσεων για τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο.

Τη σύγχυση και την αγωνία που κατέλαβε τους μαθητές και τους γονείς τους, τη ζήσαμε έντονα οι φροντιστές και οι καθηγητές μας. Ηταν μεγάλη η πίεση να γίνουν μαθήματα και πλήρωναν όσο-όσο για να πάνε οι καθηγητές στα σπίτια των μαθητών.

Απαγορεύσαμε αυστηρά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σεβόμενοι την υγεία των καθηγητών και των οικογενειών τους, την υγεία των μαθητών και της κοινωνίας γενικότερα. Το ίδιο έκαναν στην μεγάλη τους πλειοψηφία τα νόμιμα φροντιστήρια.

Δυστυχώς, σε μεγάλη έκταση έγινε και γίνεται μάθημα από καθηγητές ιδιαιτέρων μαθημάτων που η πλειοψηφία τους είναι καθηγητές του Δημοσίου. Εγιναν μαθήματα σε γκρουπ σε παράνομες αίθουσες και είχαμε πολλές καταγγελίες. Καταλαβαίνουμε πως ο έλεγχος τέτοιων δραστηριοτήτων από την πολιτεία είναι δύσκολος. Είναι αδύνατος βέβαια, αν ο προσανατολισμός της πολιτείας είναι να επιτρέπει και σε καιρό μη κρίσης αυτές τις δραστηριότητες.

Τα φαινόμενα μαυραγοριτισμού υπήρξαν σε κάθε δύσκολη εποχή για το λαό μας. Μετά την κρίση θα αποτιμηθούν στη συνείδηση των μαθητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Θα φροντίσουμε γι' αυτό.

Οι μαθητές πρέπει να είναι ψύχραιμοι. Θα ισχύσουν τα ίδια μέτρα για όλους. Να εκμεταλλευτούν τον χρόνο στο σπίτι και να διαβάσουν με πρόγραμμα και με την εξ αποστάσεως βοήθεια των καθηγητών τους. Εξάλλου το προσωπικό τους διάβασμα είναι αυτό που τους βάζει στις σχολές που επιδιώκουν.

* Ο Κώστας Ταβαντζής είναι καθηγητής χημείας - ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου «Πρίσμα» και τέως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πάτρας.


Πελοπόννησος Εκδοτική Α.Ε
ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ 1: 2610-312530
Fax: 2610-312535
Email: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr