Αχαΐα: "Εσκασε" ο ΦιλόΔημος, στον αέρα οι δήμοι - pelop.gr


Αχαΐα: "Εσκασε" ο ΦιλόΔημος, στον αέρα οι δήμοι

Στερεύει η χρηματοδότηση για δεκάδες έργα σε δήμους της Αχαΐας τα οποία έχουν ενταχθεί -ή επρόκειτο να ενταχθούν έως τα τέλη του έτους- στο πρόγραμμα "ΦιλόΔημος" του Υπουργείου Εσωτερικών, μετά τις ανακοινώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στην Αθήνα από τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο.

Το πρόγραμμα "ΦιλόΔημος" κάλυπτε χρηματοδοτικά πληθώρα έργων υποδομής, κυρίως αναπλάσεις, σε δήμους όλης της χώρας.

Το πρόβλημα σήμερα, σύμφωνα με το Υπουργείο, αφορά στην συνέχιση της ροής χρηματοδότησης των έργων αυτών εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι διαθέσιμοι πόροι εκ μέρους της ΕΤΕπ, από 200 εκατ. ευρώ έχουν μειωθεί στα 134 εκατ. ευρώ. Η προηγούμενη κυβέρνηση, με εγγύηση της ΕΤΕπ είχε προχωρήσει σε υπερεντάξεις δράσεων στο "ΦιλόΔημο" της τάξης των 1,235 δισ. Ευρώ. Τα στοιχεία "θα μπορούσαν να τινάξουν κανονικά στον αέρα την ίδια λειτουργία των δήμων, την λειτουργία της αυτοδιοίκησης και την αξιοπιστία της χώρας" εκτίμησε ο κ. Θεοδωρικάκος, προκαλώντας όμως την αντίδραση του πρώην υπουργού Αλέξανδρου Χαρίτση ο οποίος σχολίασε ότι "το πρόγραμμα 'ΦιλόΔημος' είναι από τις πιο εμβληματικές και καινοτόμες δράσεις που ενεργοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθώς χρηματοδοτούνται έργα υποδομών για το σύνολο της χώρας χωρίς να επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των δήμων" ενώ "μεταμόρφωσε ένα παλιό και αποτυχημένο πρόγραμμα από το οποίο δεν μπορούσαν να επωφεληθούν οι καταχρεωμένοι, στο πλαίσιο της κρίσης, δήμοι σε ένα σύγχρονο χρηματοδοτικό εργαλείο".

ΤΑ ΕΝΤΑΓΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ

Στα ήδη δημοπρατημένα έργα της τάξης των 450 εκατ. ευρώ σήμερα σε όλη τη χώρα, στην Αχαΐα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

@ Η προμήθεια μηχανημάτων έργου του Δήμου Πατρέων προϋπολογισμού 540 χιλ. ευρώ, του δήμου Καλαβρύτων προϋπολογισμού 285 χιλ. ευρώ και του δήμου Ερυμάνθου προϋπ. 217 χιλ. ευρώ, μέσω του 'ΦιλόΔημος 1'.

>Η κατασκευή χλοοτάπητα στο γήπεδο Κλειτορίας προϋπολογισμού 350 χιλ. ευρώ και 102 χιλ. ευρώ για τα αποδυτήρια στο στάδιο του Σκεπαστού ('ΦιλοΔημος 1').

>Ανακατασκευές σε περιφράξεις και προαύλια όλων των σχολείων του Δήμου Ερυμάνθου ('ΦιλόΔημος 2').

Η κυβέρνηση προκρίνει τώρα, την ένταξη των ώριμων έργων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα -εναλλακτικά- είτε στο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος που αξιοποιεί πόρους του ΕΣΠΑ, είτε στα τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ που υπάγονται απευθείας στα υπουργεία.

Στα έργα που επρόκειτο να ενταχθούν προς υλοποίηση στο πρόγραμμα 'ΦιλόΔημος', 1 και 2, τα οποία αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα οριστικής εγκατάλειψης, είναι:

>Η αξιοποίηση του ακινήτου της πρώην χαρτοποιίας Λαδόπουλου στην Πάτρα. Για το σχέδιο αυτό υπήρχε μάλιστα, με υπογραφή του κ. Χαρίτση από τον περασμένο Μάιο, φωτογραφική προκήρυξη προϋπολογισμού άνω των 120 εκατ. ευρώ. Ο κ. Θεοδωρικάκος έχει αμφισβητήσει εξ αρχής την ωριμότητα του έργου που είχε προγραμματίσει η Περιφέρεια, προκαλώντας την αντίδραση του δήμου Πατρέων που είναι ιδιοκτήτης του χώρου.

>Το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων το οποίο προγραμματίζει να κατασκευάσει ο Δήμος Πατρέων στο Δρέπανο.

Του

Πάνου Σακελλαρόπουλου

sakelarop@pelop.gr


Πελοπόννησος Εκδοτική Α.Ε
ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ 1: 2610-312530
Fax: 2610-312535
Email: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr