Λάλας: «Ο Νταλάρας έχει κάνει έφοδο στον ουρανό με τα πόδια στη γη» - pelop.gr


Λάλας: «Ο Νταλάρας έχει κάνει έφοδο στον ουρανό με τα πόδια στη γη»

Με αφορμή την αποψινή εκδήλωση, ο Θανάσης Λάλας μιλάει στην «Π» για τον «μυθιστορηματικό ήρωα», όπως αποκαλεί τον μεγάλο καλλιτέχνη, εξηγεί τη λαμπρή του διάρκεια, τους λόγους που τον θαυμάζει. Σε προσωπικό επίπεδο δε, εκφράζει την άποψή του για τη γνήσια δημοσιογραφική φωνή, αποκαλύπτει την καλλιτεχνική του φύση, ενώ ως επίμονος γραφιάς, σκέφτεται, όπως μας είπε, να εκδώσει συνομιλίες του με τον Ανδρέα Παπανδρέου, έχοντας ήδη έτοιμα το βιβλίο-βιογραφία του Στέλιου Καζαντζίδη κι ένα περίεργο αφήγημα για την Απόλαυση.

Πότε γεννήθηκε η ιδέα του βιβλίου;

Αρχές της δεκαετίας του '90 κάναμε κάποιες συναντήσεις με τον Γιώργο για να γράψουμε ένα βιβλίο γύρω από τη ζωή του και το ελληνικό τραγούδι. Αλλά ο Γιώργος πάντα ήταν επιφυλακτικός έως πολύ επιφυλακτικός κατά πόσο θα μπορούσε να γραφτεί ένα βιβλίο γύρω από τη ζωή του. Πάντα ένιωθε ότι ο ρόλος του είναι η μουσική και το τραγούδι και δεν πίστευε ότι είχε και τόσο σημασία για τον κόσμο να μάθει περισσότερα για τη ζωή του και τον τρόπο που σκέφτεται τα πράγματα. Με τα χρόνια, η φιλία μας έδεσε πολύ. Δημιουργήθηκε μια σχέση εμπιστοσύνης... Εγώ πάντα πίστευα, ακούγοντάς τον να μου αφηγείται ιστορίες, ότι ήταν μυθιστορηματικός ήρωας. Ηταν ένας άνθρωπος που κάθε φορά που τον συναντούσα ήταν ένας άλλος… Ο Νταλάρας έχει πάθος με τη γνώση και εξελίσσεται σε ό,τι κι αν κάνει. Αυτό είναι μια πρόκληση. Τέλος, ο Νταλάρας ήταν και είναι ένας πολύ παρεξηγημένος άνθρωπος. Οταν τον γνωρίζεις καλά, καταλαβαίνεις ότι η εντύπωση που έχει ο κόσμος γι' αυτόν είναι μια παρανόηση.

Πώς σταθήκατε μπροστά στον κίνδυνο της ωραιοποίησης;

Μα ο σκοπός μου ήταν να πω αυτό που ζω και βλέπω. Η αλήθεια δεν ωραιοποιεί. Το είπα και στον πρόλογό μου: Ο Νταλάρας είναι γεμάτος κουσούρια... Αλλά αυτά τα κουσούρια είναι που δημιουργούν αυτή τη μοναδικότητα. Ο Νταλάρας μπορεί να σε εκνευρίσει με τη συνέπειά του, με την πίστη του σε έναν ηθικό κώδικα που έχει, είναι ένας σύγχρονος άνθρωπος παλιάς κοπής... Εχει φοβερή ανθεκτικότητα γιατί είναι φανατικός σε ό,τι κι αν κάνει, δεν υπήρξε ποτέ καθώς πρέπει, αναλαμβάνοντας το κόστος των πράξεών του.

Πού οφείλεται, λοιπόν, το γεγονός ότι τον Νταλάρα είτε τον λατρεύεις είτε τον αντιπαθείς σφόδρα -τίποτα χλιαρότερο;

Τον άνθρωπο που ξεχωρίζει τις περισσότερες φορές τον λούζουν με λάσπες... Γιατί αυτός που ξεχωρίζει μας θυμίζει τη δική μας αποτυχία, δυστυχώς... Οταν ανεβαίνεις τη σκάλα αυτοί που σε βλέπουν από κάτω πρέπει να χρεώσουν κάπου τη δική τους αποτυχία και σου πιστώνουν αμαρτίες που συχνά δεν κουβαλάς. Η Μελίνα έλεγε: Αλίμονο στον άνθρωπο που τον αγαπάνε όλοι... κάτι δεν πάει καλά. Αλλωστε, αυτοί που μας αμφισβητούν είναι αυτοί που μας δίνουν την ευκαιρία να ξαναδούμε άλλη μια φορά τα πράγματα και να διορθωθούμε.

50 χρόνια λαμπρής καριέρας. Πώς εξηγείτε το φαινόμενο Νταλάρα;

Είναι ένας άνθρωπος που ζει κάνοντας αυτό που του αρέσει, δίνεται ολόκληρος, είναι ο άριστος που δεν τον ενδιαφέρει να είναι ο καλύτερος από τους άλλους, αλλά πάντα καλύτερος σε σχέση με αυτό που ήταν ο ίδιος.

Ο Νταλάρας συναγωνίζεται τον εαυτό του, αυτό είναι το ζητούμενό του: Πώς θα γίνει καλύτερος μουσικός ο ίδιος, όχι καλύτερος μουσικός από τους άλλους... Ο Νταλάρας είχε πάντα στόχους, ήθελε να κάνει τη ζωή που ονειρεύτηκε από παιδί. Το όνειρο, ο στόχος, η διάθεση για συνεχή εξέλιξη και αλλαγή μπορεί να βάλει και τον χρόνο με την πλάτη στη γη... Η φθορά είναι συνώνυμη της έλλειψης στόχου... Οταν χάνεις τον δρόμο σου, χάνεις την αντοχή σου, τη δύναμή σου.

Η σχέση σας μαζί του μετράει από τα μέσα του '80. Σε τι μοιάζετε, σε τι διαφέρετε, τι «ζηλεύετε» σ' αυτόν.

Μας ενώνει ο πόλεμος που εισπράττουμε από μια μικρή κατηγορία ανθρώπων. Και ο Γιώργος κι εγώ έχουμε δεχτεί πολλές δημόσιες ψευδείς επιθέσεις. Αλλά νομίζω ότι κι αυτός κι εγώ είμαστε σκληρά υλικά για να λυγίσουμε. Τον ζηλεύω και τον θαυμάζω γιατί κάθε μέρα είναι καλύτερος σε αυτό που κάνει, δεν σταματάει να κυνηγάει το αδύνατο, παραμένει διψασμένος, τα καλοκαίρια κρυώνει όταν σκάει ο τζίτζικας και ενώ κόβει βόλτες στα ύψη χρόνια, τα μυαλά του δεν παίρνουν αέρα... Είναι πολύ δύσκολο να είσαι στην κορυφή και να πατάς στη γη, να έχεις κάνει με τις πράξεις σου έφοδο στον ουρανό με τα πόδια στη γη!

Πάμε σ' εσάς. Εχοντας βιώσει, χρόνια, εκ των έσω εφημερίδες και περιοδικά. Πώς βλέπετε το μέλλον του έντυπου Τύπου;

Είμαι από αυτούς που πάντα πίστευα και πιστεύω ότι στην περίπτωση του εντύπου Τύπου δεν υπάρχει παρακμή λόγω διαδικτύου, αλλά παρακμή προσώπων. Πιστεύω ότι θα ξανανθίσουν οι εφημερίδες και τα περιοδικά στη χώρα, όταν θα βρεθούν και πάλι οι άνθρωποι που θα εκπροσωπήσουν την ουσία της έννοιας δημοσιογραφία. Πιστεύω ότι η πλειοψηφία από αυτούς που σήμερα δημοσιογραφούν δεν έχουν ιδέα τι είναι η δημοσιογραφία. Η δημοσιογραφία είναι μια συνεχής μάχη με την εξουσία. Είναι ένας τρόπος να δουν οι άνθρωποι την άλλη πλευρά του φεγγαριού. Είναι η χαμένη φωνή όλων των ανθρώπων που οι καθημερινές σκληρές συνθήκες και η κοινωνική τους θέση, τους έχει αποκλείσει από τη διεκδίκηση της δικαίωσης και της αξιοσύνης!

Η δημοσιογραφική φωνή σήμερα είναι η φωνή της εξουσίας... Τρελά πράγματα! Η δημοσιογραφική φωνή είναι η φωνή όλων των ανθρώπων που πνίγονται και δεν μπορεί να ακουστεί η κραυγή του πνιγμού τους!

Θα δανειστώ μία ερώτησή σας στον Γιώργο Νταλάρα: Ποια Ελλάδα αγαπάτε και ποια μισείτε;

Η Ελλάδα είναι μια κολόνα ποιότητας... Η Ελλάδα είναι αυτή που αντιπροσωπεύει το παγκόσμιο αίτημα των ανθρώπων στο ερώτημα... Η Ελλάδα αυτή, δεν έχει καμιά σχέση με τους Ελληνες, ή αν θέλετε με αυτούς τους ανθρώπους που ζουν στα στενά γεωγραφικά όρια που ορίζουμε ως Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν έχει σύνορα, είναι το μεγάλο που μας μεγαλώνει σαν ανθρώπους!

Η ζωγραφική, με την οποία ασχολείστε, είναι για εσάς..;

Η ζωγραφική είναι ένα ακόμα εργαλείο, όπως είναι η λογοτεχνία, η μουσική... Η Τέχνη είναι το ζητούμενο κι όχι τα εργαλεία με τα οποία κάνεις Τέχνη. Για μένα, λοιπόν, είναι ένα εργαλείο η ζωγραφική, η γλυπτική, το βίντεο ή ό,τι άλλο χρησιμοποιώ για να πετύχω την στρατηγική μου ιδέα. Για μένα το ζητούμενο είναι να βρω τον τρόπο να πω στους ανθρώπους με πράξεις, ότι το σκοτάδι κρύβει φως, το αδιέξοδο λύσεις, η πραγματικότητα έχει άλλες διαστάσεις, το όνειρο είναι η αρχή για να τα βάλεις με τις δυνατότητές σου, η άγνοια είναι η ζωντανή έμπνευση που δίνει αξία στη γνώση. Αν δεν συνεχίζαμε η γνώση μας να δίνει σκυτάλη στην άγνοιά μας, δεν θα είχε κανένα ενδιαφέρον η ζωή μας!

Για το τέλος, μια πινελιά Νταλάρα. Αγαπημένο σας τραγούδι του;

«Του Κάτω Κόσμου Τα Πουλιά» του Μάνου Ελευθερίου και του Σταύρου Κουγιουμτζή.

*Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Κωνσταντίνος Μάγνης διευθυντής σύνταξης της «Π», Γιάννης Παππάς φιλόλογος-ποιητής, Σταύρος Σολωμός καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος της Πολυφωνικής Χορωδίας της Πάτρας. Θα συντονίσει η δημοσιογράφος Κωνσταντίνα Τσίχλα.

Της ΚΡΙΣΤΥΣ ΚΟΥΝΙΝΙΩΤΗ


Ιδιοκτησία: «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕ»
Διεύθυνση : ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα
Εκδότης & Διευθύνων Σύμβουλος: ΘΕΟΔΩΡΟΣ H. ΛΟΥΛΟΥΔΗΣ

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλεφωνικό Κέντρο: 2610 312530, 6949628031
Φαξ: 2610 312535
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΣ: Κωνσταντίνος Μάγνης
Αρχισυντάκτες: Μαρινα Ριζογιαννη, Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος
Προϊστάμενος Ατελιέ: Κώστας Γαλανόπουλος
Επικοινωνία : contact@pelop.gr
Δημοσιογράφοι: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr