Ποιους επωφελούν οι νέες ελαφρύνσεις - Οι αλλαγές του φορολογικού νομοσχεδίου - pelop.gr


Ποιους επωφελούν οι νέες ελαφρύνσεις - Οι αλλαγές του φορολογικού νομοσχεδίου

Νέες ελαφρύνσεις -μετά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ- για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και κίνητρα για επενδύσεις από το εξωτερικό φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θέτει σε διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών.

Οσοι έχουν εισοδήματα έως 8.500 ευρώ θα δουν σημαντική μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης, από το 22% στο 9%, ενώ για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 26.000 ευρώ, η ωφέλεια περιορίζεται σε μονοψήφιο ποσοστό. Αντίστοιχα για τις επιχειρήσεις, στις μεσαίες και ιδιαίτερα στις μικρές, η ωφέλεια θα φτάνει έως το 41%.

Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν ότι το πλαφόν του 30% υποχρεωτικών δαπανών με ηλεκτρονικές συναλλαγές και μέσα, κρύβει μια παγίδα έξτρα φόρου. Ο κίνδυνος της έξτρα φορολόγησης μειώθηκε, μετά την σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έγινε γνωστό ότι το 30% των δαπανών με πλαστικό χρήμα, θα συναρτάται με τα πραγματικό και όχι το τεκμαρτό εισόδημα, όμως δεν εξαλείφθηκε, αφού το ποσοστό θεωρείται ανέφικτο για τα χαμηλά εισοδήματα, ενώ πλήττει και τους αποταμιευτές.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες πως «προωθούνται ειδικές ρυθμίσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων που έχουν αντικειμενική αδυναμία να συγκεντρώνουν το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών.

Τέλος, προβλέπεται ειδικό καθεστώς φορολόγησης για όσους θέλουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Η Κυβέρνηση σκοπεύει να ακολουθήσει το «ιταλικό μοντέλο». Τα κριτήρια ουσιαστικά θα είναι δύο: Πόσα χρόνια κατά το παρελθόν είχε βρεθεί ή ζούσε στην Ελλάδα ο ενδιαφερόμενος επενδυτής, αλλά το ύψος του ποσού που θα επενδύσει στη χώρα μας.

> Προβλέπεται 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί.

> Φορολογικός συντελεστής 9% αντί 22% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Για εισοδήματα 10.000,01 - 20.000 ευρώ παραμένει 22% και για πάνω από 20.000 ευρώ οι συντελεστές μειώνονται κατά 1 μονάδα.

> Μείωση φόρου από 28% σε 24% για τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων.

> Μείωση από 10% σε 5% στη φορολογία μερισμάτων, για τα κέρδη του 2019 που θα διανεμηθούν το 2020.

> Πέναλτι φόρου 22% για όποιον δεν δαπανά με πλαστικό χρήμα και ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, τουλάχιστον το 30% του δηλωθέντος εισοδήματος.

> Προσφέρεται 10ετής διορία μεταφοράς και συμψηφισμού ζημιών από το 2014 και μετά, για επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

> Κίνητρα στις επιχειρήσεις για ανανέωση του στόχου των οχημάτων με ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

> Εκπτώσεις και κίνητρα σε εταιρείες και σε υπαλλήλους, για παροχές σε είδος (δάνεια, αυτοκίνητα ή κάρτες μαζικών μέσων μεταφοράς κ.λπ).

> Αναστολή ΦΠΑ για 3 χρόνια στις νέες οικοδομές, αλλά και όσες είχαν άδεια από 1.1.2006.

> Αναστολή φόρου υπεραξίας για 3 έτη στα ακίνητα.

> Κίνητρα αισθητικής, ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης κτιρίων με μείωση φόρου εισοδήματος κατά 40% των δαπανών παροχής υπηρεσιών.

> Καθιερώνεται νέα πάγια ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών από 1.1.2020 που θα περιλαμβάνει και οφειλές από κληρονομιές και δωρεές σε 24 και 48 δόσεις, αντί 12 και 24. Οι δόσεις θα καθορίζονται με εισοδηματικά κριτήρια. Η ρύθμιση σχεδιάζεται να καλύπτει και χρέη νομικών προσώπων.

Του

ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

spapandreou@pelop.gr


Πελοπόννησος Εκδοτική Α.Ε
ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ 1: 2610-312530
Fax: 2610-312535
Email: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr