Πάτρα: Τέσσερις στο εδώλιο για την κλοπή καυσίμων από την βάση Αράξου - pelop.gr


Πάτρα: Τέσσερις στο εδώλιο για την κλοπή καυσίμων από την βάση Αράξου

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πάτρας, απολογήθηκαν σήμερα, τέσσερις κατηγορούμενοι για υπόθεση κλοπής και λαθρεμπορίας καυσίμων, από την 116 Πτέρυγα Μάχης Αράξου.

Πρόκειται για έναν εν ενεργεία στρατιωτικό, ένα απόστρατο στρατιωτικό, έναν αστυνομικό και έναν ιδιώτη. Όλοι τους κατηγορούνται ότι έδρασαν από κοινού, με στόχο την κλοπή κηροζίνης από εγκαταστάσεις τροφοδοσίας της Πολεμικής Αεροπορίας στον Άραξο.

Και οι τέσσερις είχαν συλληφθεί τον Ιούνιο του 2014, σε επιχείρηση που οργάνωσε μετά από ανώνυμη πληροφορία, η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, σε παραλιακή περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, ενώ είχαν προφυλακιστεί για κάποιο διάστημα.

Η μετάγγιση των καυσίμων γινόταν από φρεάτιο τροφοδοσίας καυσίμων της Πολεμικής Αεροπορίας, σε παραλιακή περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, η οποία, όπως φάνηκε στο ακροατήριο, ήταν «ξέφραγο αμπέλι». Κατά το κατηγορητήριο, εκτιμάται ότι σε διάστημα οκτώ μηνών, είχαν αφαιρεθεί μέχρι 50.000 λίτρα αεροπορικού καυσίμου, ποσότητα η οποία όμως, διερευνάται από το δικαστήριο. Τονίζεται ότι οι ποσότητες καυσίμων που αφαιρέθηκαν προορίζονταν για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σε βάρος των κατηγορουμένων, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα και την Πέμπτη, κλήθηκαν να απολογηθούν. Κατά την ακροαματική διαδικασία, ο ένας εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων, που είναι απόστρατος υπαξιωματικός, ανέλαβε όλη την ευθύνη της υπόθεσης κλοπής των αεροπορικών καυσίμων, για ποσότητα 1000 λίτρων κηροζίνης, την οποία όπως είπε, προόριζε για οικιακή χρήση. Για τους άλλους τρεις, είπε ότι δεν είχαν καμία εμπλοκή και ότι τους ενέπλεξε άθελά του.

Οι συγκατηγορούμενοί του, αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται. Ο εν ενεργεία στρατιωτικός, είπε ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση, επικαλούμενος και δύο απαλλακτικές αποφάσεις από πειθαρχικά συμβούλια της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο αστυνομικός είπε ότι περνούσε τυχαία από το σημείο, κάνοντας τζόκινγκ στην παραλία και μπήκε στο αυτοκίνητο του πρώτου κατηγορούμενου, για να τον μεταφέρει και ο τελευταίος, ότι δεν γνώριζε ότι πήγαινε με τον φίλο και συνεταίρο του, σε στρατιωτική εγκατάσταση για κλοπή καυσίμων.

Ο εισαγγελέας της έδρας, δεν πείσθηκε από τις απολογίες τους, καθώς διέκρινε πολλές «συμπτώσεις» και επέμεινε ότι οι κατηγορούμενοι «πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε την ενοχή τους, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της πλημμεληματικής εξακολουθητικής κλοπής και λαθρεμπορίας καυσίμων, ενώ ζήτησε να απαλειφεί η κατηγορία της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, όπως ήταν το αρχικό κατηγορητήριο.

Συγκεκριμένα, για τον πρώτο πρότεινε ενοχή για απλή συνέργεια σε εξακολουθητική κλοπή και λαθρεμπορία, για τον δεύτερο και τον τέταρτο κατηγορούμενο, ενοχή για αυτουργία σε εξακολουθητική κλοπή και λαθρεμπορία και για τον τρίτο κατηγορούμενο, αυτουργία σε μια κλοπή και μια λαθρεμπορία.

Πάντως, αυτό που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση από την ακροαματική διαδικασία, ήταν η ευκολία πρόσβασης που υπήρχε κατά την επίμαχη περίοδο, στο φρεάτιο τροφοδοσίας της αεροπορικής βάσης Αράξου με κηροζίνη. Ο χώρος είναι ανοικτός από την πλευρά της παραλίας και φυσικά από την θάλασσα, με αποτέλεσμα να μπορεί να εισέρχεται ο οποιοσδήποτε, χωρίς έλεγχο.

Το δικαστήριο διέκοψε την συνεδρίασή του, για την προσεχή εβδομάδα.

(Στη φωτογραφία, ένα από τα δύο οχήματα που είχαν κατασχεθεί από την αστυνομία)

Σ. Παπανδρέου


Πελοπόννησος Εκδοτική Α.Ε
ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ 1: 2610-312530
Fax: 2610-312535
Email: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr