Παύλος Σατολιάς: Ο Συνεργατισμός δεν αποτελεί ουτοπία - pelop.gr


Παύλος Σατολιάς: Ο Συνεργατισμός δεν αποτελεί ουτοπία

Ο «Γαστρονόμος», το γνωστό περιοδικό γευση-οινογνωσίας της «Καθημερινής», κάλεσε σεφ, πανεπιστημιακούς και παραγωγούς σε μια τυφλή γευσιγνωσία χύμα βαρελίσιας φέτας, μια αυθόρμητη διαγωνιστική διαδικασία στην οποία ξεχώρισε η Φέτα -ΠΟΠ- Καλαβρύτων.

Επιλέγοντας για τα «Βραβεία Ποιότητας 2019» 28 φέτες, ευρείας κατανάλωσης, σκιαγράφησε ουσιαστικά το σύνολο της εγχώριας παραγωγής κατά την οποία τα Καλάβρυτα, μεταξύ άλλων ανταγωνιστικών προϊόντων που ξεπέρασαν το μέσο όρο βαθμολόγησης, απέσπασαν τις περισσότερες θετικές κριτικές!

«Ηπια, υπόξινη, πικάντικη, με συμπαγή υφή, πιπεράτη γεύση και πλούσια επίγευση» ήταν τα σχόλια της γευσιγνωσίας, για το κύριο προϊόν του Αγροτικού και Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού των Καλαβρύτων, με τα 1.300 μέλη-παραγωγούς που παράγει και διακινεί 4.000 τόνους ετησίως και ο οποίος έχει καταφέρει να εξασφαλίσει το 45% της εγχώριας παραγωγής, στηρίζοντας παράλληλα και την τοπική παραγωγή και οικονομία μ ένα επιτυχημένο υπόδειγμα συλλογικότητας.

Το βραβείο «Προϊόντος Ευρείας Κατανάλωσης» παρέλαβε πρόσφατα, στην εκδήλωση του «Γαστρονόμου» στο Μέγαρο Καρατζά, ο πρόεδρος του ΑΓ Σ Καλαβρύτων Παύλος Σατολιάς που συνεχάρη τους διοργανωτές και εξέφρασε ένα μεγάλο ευχαριστώ, «από την οικογένεια του Συνεταιρισμού των Καλαβρύτων και όλους αυτούς που συνετέλεσαν για να αναδειχθεί η μοναδική αυτή βαρελίσια φέτα ως κορυφαία».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο ΑΓΣ είναι η εξέλιξη της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαβρύτων που ιδρύθηκε, το 1963, από κτηνοτρόφους με σκοπό να συνενώσει τους σκόρπιους μικροπαραγωγούς και να προστατεύσει την παραγωγή τους. Από το 1974 ξεκίνησε η παραγωγή της παραδοσιακής βαρελίσιας φέτας, μέχρι και σήμερα, ακολουθείται η ίδια σχεδόν διαδικασία.

Ο Συνεταιρισμός συνεχίζει τις παραδόσεις των Καλαβρύτων αλλά φροντίζει και για το μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η λειτουργία μονάδας βιολογικού καθαρισμού για την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων, η συνεργασία με μονάδα για τη δημιουργία πρωτεϊνών γάλακτος που προορίζονται για συμπληρώματα διατροφής, οι συνεχείς βελτιώσεις στην παραγωγική διαδικασία και στον ποιοτικό έλεγχο και τα πλάνα για δημιουργία μονάδας παραγωγής βιοαερίου για καύσιμη ύλη.

ΑΓΩΝΕΣ ΜΙΣΟΥ ΑΙΩΝΑ

«Μας γεμίζει χαρά, ικανοποίηση αλλά και δικαίωση για τους αγώνες όχι μόνο τους δικούς μας αλλά όλων των τελευταίων 50 χρόνων για να καταφέρει ο Συνεταιρισμός να είναι αυτός που είναι και να πάρει την θέση που του αξίζει. Από την άλλη πέρα επιφορτίζει με ένα άλλο αίσθημα ευθύνης να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε, να συνεχίσουμε την πορεία περαιτέρω ανάπτυξης του Συνεταιρισμού. Ηδη κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και έχουμε μπροστά μας ένα επενδυτικό σχέδιο 7 εκατ. ευρώ, στηρίζοντας την τοπική οικονομία και κοινωνία, σε μια απομακρυσμένη και φτωχή περιοχή» ανέφερε κατά την πρόσφατη τελετή του «Γαστρονόμου» ο κ. Σατολιάς και κατέληξε:

«Το παράδειγμα του συνεργατισμού, από τα Καλάβρυτα, δεν αποτελεί μια ουτοπία αλλά πρότυπο, παράδειγμα και μία απόδειξη ότι με καλή συνεργασία και πολύ δουλειά μπορούμε να προχωρούμε μπροστά. Μπορούν και οι Συνεταιρισμοί να είναι επιτυχημένοι».

Επιμέλεια

Π. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πελοπόννησος Εκδοτική Α.Ε
ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ 1: 2610-312530
Τηλ 2: 2611-100395
Fax: 2610-312535
Email: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr