Ανθη Τομαρά: Ταλαντούχα εικαστικός - άτυχος άνθρωπος - pelop.gr


Ανθη Τομαρά: Ταλαντούχα εικαστικός - άτυχος άνθρωπος

Φίλοι και συγγνείς αποχαιρέτησαν τη γνωστή πατρινή εικαστικό Ανθη Τομαρά, η οποία έφυγε μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Η Ανθη Τομαρά γεννήθηκε στην Πάτρα και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα με δασκάλους τον Ν. Νικολάου και Γ. Γραμματόπουλο.

Είχε κάνει τρεις ατομικές εκθέσεις σε Πάτρα και Αθήνα, είχε λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές με ζωγραφική αλλά και χαρακτική, ενώ συμμετείχε με video εγκατάσταση στην «Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006».

Η Ανθη Τομαρά δίδαξε στη Μέση Εκπαίδευση για 33 χρόνια, με πολλούς Πατρινούς να έχουν μάθει πώς να κρατούν τα πινέλα μέσα από τα μαθήματά της. Για πέντε χρόνια ήταν στο Καλλιτεχνικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων ενώ για τρία χρόνια αποσπάστηκε στο Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Πριν λίγα χρόνια συμμετείχε στο project του Μουσείου Κοπελούζου «35x35», με έργο της το οποίο όπως είχε πει θα μπορούσε να έχει τίτλο «δαμάζοντας τα κύματα». Οπως έγραφε για το έργο της η Ανθη Τομαρά: «Η θάλασσα σαν πολυσήμαντο στοιχείο με την ανθρώπινη παρουσία, εντός της σώμα με σώμα αντιμετωπίζοντάς την (ή και απολαμβάνοντάς την) και το καράβι στο βάθος σαν έμμεσο ανθρώπινο στοιχείο».

Τελευταία της εικαστική «παρουσία» ήταν στην έκθεση ομαδική έκθεση «Δρόμοι της θάλασσας» που διοργάνωσε η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών με έργα διδασκόντων του Εικαστικού Εργαστηρίου.

Ομως υπήρχε και μια άλλη πλευρά της Ανθης Τομαρά, αυτή της σινεφίλ, καθώς υπήρξε ένα από τα 22 ιδρυτικά μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας το 1978.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΜΕ ΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΖΩΗ»

Για περίπου έξι χρόνια, ο γνωστός πατρινός εικαστικός Κώστας Παναγιωτακόπουλος μοιραζόταν το ίδιο εργαστήρι με την Ανθη Τομαρά. «Η Ανθη είχε δοκιμαστεί πάρα πολύ στη ζωή της, με απώλειες, θανάτους κ.λπ. Παρόλα αυτά ήταν ένα πολύ αισιόδοξο άτομο με καταπληκτική διάθεση για ζωή» τονίζει μιλώντας στην «Π» και συνεχίζει: «Ηταν φανατική καρναβαλίστρια, έκανε φοβερά εμπνευσμένες και καλλιτεχνικές μεταμφιέσεις και καταπληκτικά πάρτι. Είχε ένα καταπληκτικό ένστικτο και ανακάλυπτε την ποιότητα στα πάντα, σε ανθρώπους, πράγματα και καταστάσεις».

Ο Κώστας Παναγιωτακόπουλος χαρακτηρίζει την Ανθη Τομαρά ως μια «bon vivant» και επισημαίνει: «Ηταν πάρα πολύ καλλιεργημένη, με μια εκλέπτυνση, φινέτσα, που ήταν σε τεράστια απόσταση από την καθημερινότητα και το τετριμμένο». Και όσον αφορά στο καλλιτεχνικό της έργο, λέει χαρακτηριστικά: «Ηταν ταλαντούχα αλλά είχε διατηρήσει τη φρέσκια ματιά και το ασυμβίβαστο του εραστή της τέχνης, του ερασιτέχνη. Δεν έκανε εκθέσεις. Ηταν ασυμβίβαστη σε αυτό το θέμα και ζωγράφιζε όποτε το ένιωθε».

Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ


Πελοπόννησος Εκδοτική Α.Ε
ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ 1: 2610-312530
Fax: 2610-312535
Email: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr