Συμμετοχή του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στo 11ο Συνέδριο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας - pelop.gr


Συμμετοχή του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στo 11ο Συνέδριο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εργασίες του «11ου Συνεδρίου Γυναικείας Επιχειρηματικότητας Μακροπεριφέρειας Αδριατικής & Ιονίου» που πραγματοποιήθηκαν στις 16 και 17 Οκτωβρίου 2019 στην Άρτα με κεντρικό θέμα "Επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού στην Μακροπεριφέρεια Αδριατικής και Ιονίου", στις όποιες συμμετείχε το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας.

Το Συνέδριο συνδιοργάνωσαν το Φόρουμ Επιμελητηρίων Αδριατικής και Ιονίου (AIC Forum) και το Επιμελητήριο Άρτας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (μέλος της Uniadrion) και το Οικονομικό Επιμελητήριο του Split (μέλος του φόρουμ AIC) υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Αρταίων και με τη στήριξη του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, εκπροσώπου των Ελληνικών Επιμελητηρίων στο Forum AIC.

Συμμετέχαν εκπρόσωποι 41 Επιμελητηρίων - μελών του Forum, που προέρχονται από τις χώρες Αλβανία, Βοσνία -Ερζεγοβίνη, Ιταλία, Κροατία, Μοντενέγκρο, Σερβία, Σλοβενία και Ελλάδα.

Το Συνέδριο άνοιξε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Ιωάννης Γκολομάζος, ο οποίος καλωσόρισε στην Άρτα τους φιλοξενούμενους συνέδρους, αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τουριστικού προϊόντος της περιοχής που δεν είναι άλλα από την πλούσια αρχαία και βυζαντινή της ιστορία, αλλά και τις ιδιαίτερες φυσικές ομορφιές της. Σε ότι αφορά τη γυναικεία επιχειρηματικότητα τόνισε πως «χρόνο με το χρόνο, όλο και περισσότερες γυναίκες δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά, συνεισφέροντας σημαντικά στην προσπάθεια για τη διεύρυνση της γνώσης, την προώθηση της καινοτομίας, την εδραίωση της ποιότητας σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας………………».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του AIC Forum Gino Sabatini, η Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου του Dubrovnik Terexa Orlic, o Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Παναγιώτης Σταμπουλίδης, η Βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιδήμαρχος Αρταίων Κωνσταντίνος Χαρακλιάς και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

Η Αργυρώ Καραχάλιου, Υπεύθυνη Πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Γ.Δ. Ανάπτυξης για τις ΜΜΕ και για την πρόσβαση στις αγορές, μίλησε για την σημερινή κατάσταση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην ΕΕ.

Η Σοφία Κουνενάκη - Εφραίμογλου, Πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), αναφέρθηκε εκτενέστερα στο ενεργό ρόλο που έχει η γυναίκα επιχειρηματίας στην ελληνική Επιχειρηματική πραγματικότητα αλλά και στα εμπόδια και στις στρεβλώσεις που υπάρχουν και δεν επιτρέπουν την ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση της θέσεως των γυναικών στο επιχειρείν.

Το συνέδριο συνεχίστηκε με σειρά τοποθετήσεων τόσο από γυναίκες επιχειρηματίες, εκπροσώπους Επιμελητηρίων και Πανεπιστημιακούς καθηγητές, οι οποίοι ανέλυσαν στατιστικά στοιχεία, παρουσίασαν βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά τα θέματα που άπτονται της βελτίωσης της θέσεως των γυναικών.

Τέλος, η Sabina Ramović, ιδιοκτήτρια του ταξιδιωτικού γραφείου RAMS travel από το Μαυροβούνιο υποστήριξε την ανάγκη συνεργασίας του τοπικού πληθυσμού, των κοινοτήτων - φορέων, της κυβέρνησης και των ΜΚΟ με σκοπό την ανάπτυξη της περιοχής και του βιώσιμου τουρισμού".

Ως γενικό συμπέρασμα αναφέρουμε ότι, οι γυναίκες επιχειρηματίες γίνονται πια συστατικό στοιχείο της παγκόσμιας οικονομίας, συμβάλλοντας στην αύξηση της παραγωγικότητας, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Παρόλα ταύτα στην προσπάθεια τους να επιχειρήσουν συνεχίσουν να συναντούν ιδιαίτερες δυσκολίες και εμπόδια που οφείλονται κυρίως στην νοοτροπία μας, τις κοινωνικές αντιλήψεις για το ρόλο των γυναικών και εν γένει στην κουλτούρα μας.

Οι γυναίκες της υπαίθρου για χρόνια ήταν οι αφανείς ήρωες και τα τελευταία χρόνια έρχονται σιγά σιγά στο προσκήνιο και γίνονται ισότιμοι μέτοχοι και πολλές φορές πρωτοπόροι στην παραγωγή και διακίνηση των τοπικών μας προϊόντων. Ο αγροτικός και ο τουριστικός τομέας καθώς και οι κλάδοι που συνδέονται ως αλυσίδα αξίας της οικονομίας σε Μακροπεριφερειακό επίπεδο αποτελούν ως cluster έναν από τους πιο σημαντικούς στυλοβάτες της πραγματικής οικονομίας, ιδιαίτερα στην χώρα μας και επηρεάζεται άμεσα από το δραματικά μεταβαλλόμενο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον και χρειάζεται δυναμικές μεταβολές, με βάση τα νέα δεδομένα, ώστε να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις. Απαιτούνται στοχευμένα προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, με ταυτόχρονη εκπαίδευση σε θέματα διοίκησης και χρηματοοικονομικής διαχείρισης. Ταυτόχρονα χρειάζεται να ενισχυθούν οι δομές των υπηρεσιών σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, ώστε να επιτρέπουν τη συμφιλίωση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής, να ενταχθεί η επιχειρηματικότητα στην εκπαίδευση, να στηριχθούν οι γυναικείοι συνεταιρισμοί, στο πλαίσιο μιας νέας Μακροπεριφερειακής στρατηγικής για την αγροτική και τουριστική ανάπτυξη και βεβαίως οι δραστηριότητες κοινωνικής οικονομίας.


Πελοπόννησος Εκδοτική Α.Ε
ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ 1: 2610-312530
Fax: 2610-312535
Email: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr