Αχαΐα: Δύο απόψεις - Σημαία με κλήρωση ή με το σπαθί μας; - pelop.gr


Αχαΐα: Δύο απόψεις - Σημαία με κλήρωση ή με το σπαθί μας;

Μπορεί η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου να πλησιάζει και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να έχει εγκαίρως αποκαταστήσει το θέμα που τα προηγούμενα χρόνια δίχασε την κοινή γνώμη, σε σχέση με τον τρόπο επιλογής των σημαιοφόρων, ωστόσο οι διαφωνίες και οι διαξιφισμοί έχουν «υψωθεί» ακόμη υψηλότερα… για το αν σημαιοφόροι πρέπει να είναι οι άριστοι ή όχι.

Είναι εξάλλου χαρακτηριστική η διάσταση απόψεων που εκφράζεται από εκλεγμένους εκπροσώπους των δύο αντίπαλων πολιτικών χώρων, του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας από τη μια και του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη. Η εκ βάθρων διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα διατυπώνεται και από τους πρώτους, σε σταυρούς προτίμησης, εκλεγμένους βουλευτές Αχαΐας των δύο κομμάτων αντίστοιχα, του καθηγητή Εγκληματολογίας Αγγελος Τσιγκρής και της αν. Καθηγήτριας Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Σίας Αναγνωστοπούλου.

Ο Άγ. Τσιγκρής

Με μια δήλωση αποφθεγματική, η οποία «δίνει τίτλο», ο κ. Τσιγκρής από την πλευρά του εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή του από την πρόσφατη νομοθετική διάταξη του υπουργείου Παιδείας με την οποία αποσαφηνίζεται πως σημαιοφόροι θα είναι οι μαθητές που συγκέντρωσαν μεγαλύτερο μέσο όρο βαθμολογίας. Τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως:

«Πρέπει να κατανοήσουμε σαν κοινωνία ότι η αριστεία δεν είναι ντροπή! Φυσικά πρέπει να γνωρίζουμε, ταυτοχρόνως, σαν μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης, ότι και η αποτυχία δεν είναι ελάττωμα. Ομως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε βαθιά και αυτό να το μεταφέρουμε στη νέα γενιά, ότι ο αγώνας στη ζωή είναι κάτι θετικό και όχι αρνητικό. Πρέπει να επιβραβεύσουμε τον αγώνα και όχι την παραίτηση. Την προσπάθεια και όχι την επανάπαυση. Τη δουλειά και όχι την αεργία. Τον μόχθο και όχι την τεμπελιά».

Υπενθυμίζει δε, ότι με τέτοιες αξίες πέτυχαν πολλά άλλες κοινωνίες, γεγονός που σημαίνει πως και η Ελλάδα πρέπει να πετύχει έχοντας συμμέτοχο στον αγώνα αυτό τη νέα γενιά την οποία, ως κράτος και πολιτεία, πρέπει να επιβραβεύουμε για τα επιτεύγματά της, ασχέτως εάν πάντοτε θα την αγκαλιάζουμε με στοργή για κάθε αποτυχία της. «Ωστόσο, η σημαία μας είναι το ιερότερο εθνικό μας σύμβολο και η πατρίδα θα πρέπει να την εμπιστεύεται στους καλύτερους», καταλήγει ο κ. Τσιγκρής.

Η Σ. Αναγνωστοπούλου

Από την αντίπερα όχθη, όμως, η πρώην υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου υπογραμμίζει ότι ο ρόλος του σημαιοφόρου είναι ένας ρόλος συμβολικός «που εκπαιδεύει τους νέους ανθρώπους, από το Δημοτικό, στις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους απέναντι στην πατρίδα. Τους εκπαιδεύει στο γεγονός ότι η υπεράσπιση της σημαίας, δηλαδή της πατρίδας, είναι δικαίωμα και καθήκον όλων των Ελλήνων πολιτών που και οι ίδιοι θα είναι αύριο».

Αυτή η άποψη, κατά την κ. Αναγνωστοπούλου, οδηγεί σε ένα και μόνο συμπέρασμα:

«Η ανάδειξη του σημαιοφόρου δεν αποτελεί προνόμιο κάποιων λίγων αλλά δικαίωμα και καθήκον όλων. Η υπεράσπιση της σημαίας επαφίεται στον πατριωτισμό όλων και όχι στην αριστεία κάποιων. Αυτό οφείλουμε να μάθουμε στα μικρά παιδιά».

Ειδική νομοθετική ρύθμιση

Θυμίζουμε ότι από δεκαημέρου το υπουργείο Παιδείας απέστειλε επείγουσα εγκύκλιο σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της χώρας, καλώντας τις διοικήσεις τους να μην προχωρήσουν σε κλήρωση για την ανάδειξη σημαιοφόρου για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, ενόψει της ψήφισης διάταξης με την οποία καταργείται η παρ. 5 του άρθρου 3 του ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ 109/Α/1-8-2017) και προβλέπει πως η επιλογή σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου θα γίνεται βάσει των σχολικών επιδόσεων των μαθητών και όχι με κλήρωση. Οι σημαιοφόροι στο Δημοτικό επιλέχθηκαν με βάση τις επιδόσεις των μαθητών στην Ε' Δημοτικού, ενώ σημαιοφόροι θα ορίζονται δύο μαθητές της ΣΤ ì τάξης, o ένας για το χρονικό διάστημα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου και o άλλος από 1ης Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους.


Πελοπόννησος Εκδοτική Α.Ε
ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ 1: 2610-312530
Fax: 2610-312535
Email: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr