Πάτρα: "Έφυγε" ο Μιχάλης Πασματζής - pelop.gr


Πάτρα: "Έφυγε" ο Μιχάλης Πασματζής

Κάπως έτσι ξεκινάει την αφήγησή του ο Μιχάλης Πασματζής, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στα 87 του χρόνια, στον Διονύση Μπονέλη και στο βιβλίο του «Ενα αληθινό παραμύθι. Οι μουσικοί της νύχτας στην Πάτρα» (εκδόσεις Πικραμένος).

«Ηρθε ο πόλεμος μας έπιασε στην Πάτρα. Εχω κάποιες άσχημες εικόνες, όπως που κρεμάσανε στα Ψηλά Αλώνια δέκα ανθρώπους, πήγα τους είδα. Στην αρχή κρεμάσανε τρεις και μετά τους άλλους δέκα. Ηταν και ένας ονόματι Κάκος, τότε που ενώ κοβόταν το σχοινί και έπρεπε να του δώσουν χάρη, τον σκοτώσανε και τον κρεμάσανε μετά.

Τότε μέναμε στην Γερμανού είχαμε πάει για καλλίτερα γιατί λέγανε ότι θα κάψουν τα προσφυγικά αλλά το αποτέλεσμα το μεγάλο μακελειό έγινε στην Γερμανού, κατεβήκανε οι αντάρτες και τους διώξανε. Πέσανε οι μπόμπες, ή μία έπεσε στο Πάνθεον και η άλλη στην Τριών Ναυάρχων, αυτά τα 'ζησα όλα. Ο πατέρας μου είχε μανάβικο, είχε την τροφοδοσία στους Γερμανούς και Ιταλούς, έδινε στο στρατό, είχε και τα Ιδρύματα, τότε εμείς καλά περάσαμε, ο κόσμος πέρασε δυστυχία μεγάλη. Εγώ έμενα δίπλα στο σπίτι του πρώην δημάρχου, του Καράβολα.

Μεγαλώσαμε, ο αδερφός μου ο μεγάλος έπαιζε ακορντεόν και ήταν και ένας Ρώσος. Τότε εγώ όταν έφευγε ο αδερφός να πάει για δουλειά, έπαιρνα το ακορντεόν και μάθαινα μόνος μου κι έτσι ξεκίνησε η μουσική».

Πρώτη του δουλειά στο μαγαζί του Κουμπούρα, όπου έπαιζε ακορντεόν αλλά του άρεσε πολύ η ντραμς όπως λέει, ενώ θυμάται τον διαγωνισμό των «Ταλέντων» στο χορό, στο τραγούδι αλλά και το ποιος θα φάει πιο γρήγορα μια μακαρονάδα!».

Ο Μιχάλης Πασματζής έχει αφήσει το σημάδι του στη νυχτερινή Πάτρα έχοντας εργαστεί σε πολλά καταστήματα της πόλης, συνεργαζόμενος με πολλούς και γνωστούς μουσικούς. Ενα από αυτά ήταν το «Ακταίον» όπου εργάστηκε από το 1967 έως το 1970. «Εκεί πέρασαν πολλά μουσικά σχήματα, οι Sounds, ο Κόκοτας, οι Σολίστες, ο Λάκης Αλεξάνδρου, Σαπουντζάκη και άλλοι. Με αυτούς δούλεψα, γιατί το είχα εγώ το κέντρο, το είχαμε συνεταιρικά με τον Νίκο τον Κούφη» λέει χαρακτηριστικά. Σειρά είχαν τα «Ξημερώματα», τα «Δειλινά» και άλλα μαγαζιά. «Δεν υπάρχει μαγαζί που να μην έχω δουλέψει» είχε πει χαρακτηριστικά στον Διονύση Μπονέλη. Χαρακτηριστικά είναι η «Παριζιάνα» και το «Λίντο» όταν έφτιαξε την εξέδρα δίπλα στη θάλασσα, όπου εμφανιζόταν με τους αδελφούς Κατσάμπα.

Η κηδεία του Μιχάλη Πασματζή θα γίνει σήμερα στις 4 το μεσημέρι από τον παλαιό Ι.Ν. Αγίου Ανδρέου Πατρών, ενώ η ταφή θα γίνει στο Β' Δημοτικό Κοιμητήριο Λεύκας.

* Ευχαριστούμε τον Διονύση Μπονέλη για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.

(Από την έντυπη έκδοση της "ΠτΔ")


Πελοπόννησος Εκδοτική Α.Ε
ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ 1: 2610-312530
Fax: 2610-312535
Email: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr