Πάτρα: Η νίκη Φαρμάκη - κεντροδεξιάς «μεταφράζεται» από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Αχαϊας - pelop.gr


Πάτρα: Η νίκη Φαρμάκη - κεντροδεξιάς «μεταφράζεται» από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Αχαϊας

Η νίκη Ν. Φαρμάκη - κεντροδεξιάς, σε κείμενο το οποίο κυκλοφορεί ως… σκιά της αδυναμίας του κόμματος να κάνει ένα ουσιαστικό απολογισμό της ήττας, 'μεταφράζεται' από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Αχαϊας, απευθείας, ως 'στρατηγική ήττα του Απόστολου Κατσιφάρα' και της επιλογής του Μαξίμου να στηρίξει την 3η υποψηφιότητα του νυν Περιφερειάρχη στη Δυτική Ελλάδα.

Το κείμενο που έχει στα χέρια της η «ΠτΚ» δεν έχει… ονοματεπώνυμο καθώς κυκλοφορεί ηλεκτρονικά αλλά το τελευταίο διάστημα τυγχάνει γενικής αποδοχής.

@ Πρώτα απ' όλα από στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Αχαϊας με γνώση του κλίματος ηττοπάθειας που δημιουργήθηκε μετά την ήττα στις Περιφερειακές Εκλογές. Συντάκτης και διακινητές του κειμένου, 'γεύθηκαν' την ήττα και τον καυτό… ιδρώτα ενός αγώνα εκ του συστάδην στο ενδιάμεσο, έως τις Βουλευτικές, προκειμένου να ανατραπεί το κλίμα. Τα στελέχη ένιωσαν, σε πρώτη φάση, μια γερή ικανοποίηση για το 42% στην Αχαΐα, σε δεύτερη φάση επανήλθαν στην εσωστρέφεια. Διαπιστώνοντας ότι η ΝΔ κατάφερε να είναι πρώτη στις Βουλευτικές εκλογές στη Δυτική Ελλάδα με ποσοστό που περιορίζει την εμβέλεια της αχαϊκής νίκης και εμβαθύνει… περεταίρω στη συζήτηση για το πόσο επηρέασε το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου η ήττα του Απόστολου Κατσιφάρα.

>Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, στη συζήτηση εξ… αποστάσεως, έχουν μπει άτομα του 'πρώην ΠΑΣΟΚ' τα οποία έχουν συνταχθεί πίσω από την εκλογική επιρροή του Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται για στελέχη της «Συμμαχίας» που βρίσκονται στη φάση της εγγραφής τους. Ως κομματικά μέλη θα ήθελαν σαφώς, είτε σε επίπεδο λίστας αλλά και συνολικού δυναμικού, να υπάρξει εκκαθάριση σε ότι μπορεί να εκπροσωπεί το 'παλιό'. Προκειμένου βέβαια να έχουν μπροστά τους πεδίο… καθαρό, χωρίς να κληθούν να διαχειριστούν τις φιλοδοξίες, είτε του πρώην περιφερειάρχη, είτε από πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος.

Κάποια από τα στελέχη που ήδη έχουν απορρίψει το κείμενο, θεωρούν ότι προέρχεται πάντως μόνο από "ΠΑΣΟΚογενείς".

Τόσο αυτοί όμως όσο και η ΝΕ δέχονται ότι η νίκη Φαρμάκη είναι απευθείας ήττα της επιλογής τους και μεταφέρουν το βάρος του απολογισμού στο... μέλλον.

Ο ίδιος ο Απ. Κατσιφάρας κρατά αποστάσεις πλέον από τον ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζοντας την έντονη δυσαρέσκεια.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ

"Γνώριζε τη φθορά του (43,5% το 2010, 23,00% το 2014) και έπρεπε να βρει νέα εκλογική βάση[...] αντιλαμβανόμενος την κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ, στον προοδευτικό κόσμο της Αχαΐας, έκανε τις προσεγγίσεις του. Από το τέλος 2016..." αναφέρεται στο κείμενο για την προσέγγιση Απ. Κατσιφάρα προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Εν συνεχεία, το κείμενο αναφέρεται στην κόντρα του πρ. περιφερειάρχη με τον Χρ. Σπίρτζη για την Πατρών - Πύργου και πρόσωπα που χρησιμοποιήθηκαν για να 'σπάσει ο πάγος'. Η αντιπαράθεση με τον πρώην υπουργό για τον Αυτοκινητόδρομο είναι βέβαια γνωστή. Οπως και η ενόχληση του για το γεγονός ότι ο Σπίρτζης 'εσπασε το μορατόριουμ' ελάχιστα προ των Περιφερειακών, εγκαινίασε εργοτάξια, κίνηση η οποία στράφηκε σε μπούμερανγκ για τον κ. Κατσιφάρα!

Στο "κάδρο" των ευθυνών για την επιλογή Κατσιφάρα μπαίνει ο Πάνος Σκουρλέτης. Τόσο αυτός όσο και ο κ.Σπίρτζης βρέθηκαν τελευταία στην Πάτρα!

"Εκείνοι που έψαχναν περισσότερο πολιτικά το θέμα, αδυνατούσαν, στα 9 χρόνια θητείας της αρχής του Κατσιφάρα, με 2 ΕΣΠΑ στα χέρια, να βρουν ένα έργο που, το οραματίστηκε, το σχεδίασε και να το υλοποίησε [...] δεν είναι κατόρθωμα, να καταφέρεις, να απεγκλωβίσεις την μισοτελειωμένη μίνι περιμετρική από το ΚΑΣ [...] Ούτε βέβαια να χρηματοδοτήσεις αναπλάσεις, που έφεραν τις τεχνικές μελέτες οι υπηρεσίες των Δήμων" επισημαίνεται στην 'αξιολόγηση' των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στον... παρασκηνιακό εκλογικό απολογισμό.

Ο Β' ΓΥΡΟΣ

Ο πρώην περιφερειάρχης, κατά τον συντάκτη του κειμένου, έκανε τα δικά του ανοίγματα, σε πολιτικούς χώρους... εχθρικούς.

"Στο βάθος λοιπόν, της σκέψης του [...] ήταν, 1ον να 'δέσει' τη νέα εκλογική βάση που δημιούργησε με το άνοιγμα στο ΣΥΡΙΖΑ και 2ον στην πολιτική του β΄ γύρου, όπου με συμφωνία με το ΚΚΕ, να ανταλλάξουν ψήφους" αναφέρεται και σχολιάζεται το γεγονός ότι το ΚΙΝΑΛ δεν... αποκήρυξε ποτέ την 'κόντρα' υποψηφιότητα Σπηλιόπουλου εξαιτίας των κινήσεων του Απ. Κατσιφάρα προς το ΣΥΡΙΖΑ.

"Ο εκλεκτός για την περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος, άνοιξε άλλα θέματα στον χώρο του ΚΙΝΑΛ. Οσοι … είχαν 'κρυμμένα' (είχαν δηλαδή, κρατούμενα από παλαιά), έβγαλαν τα 'συντροφικά μαχαίρια', δημιουργώντας θέματα, ερωτήματα, πιέσεις και προβλήματα. Ένας 'αντίπαλος', ήρθε στην επιφάνεια για να ανταποδώσει στον Κατσιφάρα και το σύστημα πού τον στήριζε, τα 'χτυπήματα' και τους 'εξοστρακισμούς" επισημαίνεται.

"Τα διαβούλια, λοιπόν, είχανε ξεκινήσει νωρίς [...] Ομως η απλή αναλογική στην εκλογή των δημοτικών συμβούλων, άλλαξε τους όρους του παιχνιδιού. Το ΚΚΕ ήθελε ισχυρή πλειοψηφία, για να έχει μεγάλο αριθμό συμβούλων στον Α΄ γύρο [...] η δήλωση στήριξης του Παπαδημάτου, από τον 'μέντορα' [...] άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου. Συνειδητοποίησαν πλατιές μάζες ΠΑΣΟΚογενών τα 'αλισβερίσια' [...] απενοχοποίησαν, τη ψήφο τους και αυτοί" επισημαίνεται στο κείμενο. Το οποίο αναζητά την... ειδοποιό διαφορά στο γεγονός ότι -κατά τον β' γύρο των εκλογών- παραδοσιακές προοδευτικές μάζες βρέθηκαν στο πλευρό του Ν. Φαρμάκη και του Κ. Πελετίδη ταυτόχρονα.

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Το κείμενο κλείνει με τα όσα συνέβησαν στο εκλογικό κέντρο του Γ. Αλεξόπουλου, λίγο πριν την 2η Κυριακή των Περιφερειακών Εκλογών και το χάος που είχε προκληθεί, στην προσπάθεια του ΚΙΝΑΛ να υπερασπιστεί, όπως-όπως, την υποψηφιότητα Κατσιφάρα.

«Ο Λαλιώτης, παλαιά 'καραβάνα', πήρε 2 -3 τηλέφωνα, προσωπικούς του φίλους (όχι απαραίτητα πρώην κομματικούς) και το κλίμα πού του μετέφεραν ήταν αποκαρδιωτικό [...] ήρθε μόνο η Φώφη με τον ΓΑΠ, που ο Κατσιφάρας, τους περιέφερε, ανά τους νομούς και τους οδούς της Πάτρας, χωρίς να τους περάσει από το εκλογικό κέντρο του Αλεξόπουλου. Ετσι, έγινε 'χαλασμός' » αναφέρει το κείμενο. Και καταλήγει με πολλές αιχμές για αλαζονικές συμπεριφορές και συναλλαγές οι οποίες οδήγησαν στην ήττα. Μάλιστα στο κείμενο γίνεται αναφορά και στην «Πελοπόννησο» στο δημοσίευμα της 12ης Ιουνίου και στις σχετικές δηλώσεις που ανέφεραν ότι «η συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ, τελικά τους ζημίωσε».

Πάνος Σακελλαρόπουλος


Πελοπόννησος Εκδοτική Α.Ε
ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ 1: 2610-312530
Fax: 2610-312535
Email: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr