Ερύμανθος και Λέρος στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής - pelop.gr


Ερύμανθος και Λέρος στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής

Τον γρίφο του νέο - εξτρεμισμού πριν ακόμη την οριστική του διαμόρφωση προσπαθούν να λύσουν οι αρχές ασφαλείας μετά την κλοπή πολεμικού υλικού από στρατιωτική αποθήκη στη Ναυτική Βάση της Λέρου και τη μεγάλη ληστεία με λεία «τουλάχιστον 150.000 ευρώ» σε κατάστημα τράπεζας στον Ερύμανθο Αχαΐας.

Η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία αναζητεί στοιχεία συσχετισμού των δύο ενεργειών καθώς η «ασυμφωνία προβλεπόμενου και κατεχόμενου στρατιωτικού υλικού» -όπως χαρακτηρίζεται επισήμως η υπόθεση από το Πολεμικό Ναυτικό- διαπιστώθηκε μεν την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα ωστόσο μπορεί να είχε γίνει οποτεδήποτε μεταξύ 31/12/2018 και 9/9/2019.

Από τις πρώτες καταθέσεις προκύπτει ότι η στρατιωτική αποθήκη στο παραλιακό Λακκί της Λέρου είχε ελεγχθεί για τελευταία φορά τον περασμένο Δεκέμβριο ενώ εξετάζεται το περιορισμένο χρονικά οπτικό υλικό από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης της Βάσης.

Η ανησυχία εντείνεται καθώς το υλικό δεν είναι εκπαιδευτικό, δηλαδή δεν προορίζεται για χρήση σε ασκήσεις, αλλά είναι χαρακτηρισμένο ως φόρτος μάχης. Έπειτα από την καταμέτρηση διαπιστώθηκε ότι έλειπαν δύο αντιαρματικά, οπλοβομβίδες, χειροβομβίδες, βραδύκαυστο φυτίλι και μερικές δεκάδες σφαίρες. Στην ίδια αποθήκη φυλάσσονταν και πολεμικά τυφέκια τύπου G3 και FN τα οποία βρίσκονταν στη θέση τους.

Αλλες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει συνδρομή του Κέντρου Επιχειρήσεων του υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας και του Λιμενικού το οποίο από τους δορυφορικούς ηλεκτρονικούς χάρτες μπορεί να διαπιστώσει αν υπήρξε μεταφορά των κλοπιμαίων, με ίδια μέσα, από θαλάσσης.

Ερευνες

Σε κεντρικό επίπεδο, κλιμάκια της ΕΛΑΣ έχουν θέσει σε παρακολούθηση όλους ανεξαιρέτως τους ύποπτους για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις καθώς και όσους σχετικώς καταδικασθέντες αποφυλακίζονται αυτή την περίοδο. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο πέτυχαν να συλλάβουν αμέσως τη 12η Ιουνίου έξω από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης τα δύο άτομα που αποπειράθηκαν να ληστέψουν ΑΤΜ. Επρόκειτο για πρώην φυλακισμένους με εξτρεμιστικό παρελθόν οι οποίοι «επιτηρούνταν» διαρκώς μετά την απόλυση τους. Συνεπώς, εάν οι σχεδιασμοί για νέες επιθέσεις γίνονται από αυτές τις ομάδες ή από εμπλεκόμενους στην «κατάληψη του Πολυτεχνείου τους 1995» που επίσης παρακολουθούνται, τότε εκφράζεται αισιοδοξία ότι «πολύ σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα». Σε διαφορετική περίπτωση, αν πρόκειται για «αχαρτογράφητους», τότε η κατάσταση διαλαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις. Οργανώσεις όπως η Λαϊκή Θέληση, η Επαναστατική Αυτοάμυνα, η ΟΠΛΑ, η Σέχτα Επαναστατών και η «Θανάσης Κλάρας» η οποία είχε αναλάβει την αποστολή τρομο - δέματος στο γραφείο του Μιχ. Χρυσοχοΐδη στο υπ. Δημόσιας Τάξης, τον Ιούνιο του 2010, έχουν μεν σιγήσει ωστόσο δεν έχουν εξαρθρωθεί. Οι πληροφορίες για τη διάρθρωση τους, τη διασύνδεση τους με ποινικούς, ακόμη και για τη δραστηριότητα ορισμένων μελών τους είναι πολλές ωστόσο δεν έχουν διασταυρωθεί απολύτως με συνέπεια να παραμένουν στο στάδιο των ενδείξεων.

Συκούριο, Κως

Η σημαντικότερη κλοπή ρουκετών σε στρατόπεδο εκδηλώθηκε τον Δεκέμβριο του 1989 στο Συκούριο της Λάρισας στην οποία συμμετείχαν, όπως αναδείχθηκε χρόνια αργότερα στο ακροατήριο, όλοι σχεδόν οι τρομοκράτες της «17Ν» ( και οι τρεις αδελφοί Ξηροί, οι Δ. Κουφοντίνας, Β. Τζωρτζάτος, Ηρ. Κωστάρης κ.τ.λ.). Οι 113 ρουκέτες, τα 7.500 φυσίγγια και το πλήθος χειροβομβίδων που αφαιρέθηκαν, χρησιμοποιήθηκαν από τους τρομοκράτες για την εκπαίδευση τους καθώς και για τις περίπου 30 ενέργειες (δολοφονίες, απόπειρες, εκρήξεις, ληστείες κτλ) της περιόδου 1990-1993. Τον Αύγουστο του 2002, τις ημέρες όπου ο ένας μετά τον άλλον οι συλληφθέντες της «17Ν» περνούσαν το κατώφλι των φυλακών, πραγματοποιήθηκε ληστεία όπλων και πολεμοφοδίων από στρατόπεδο της Κω. Η λεία ήταν μικρότερη σε σχέση με εκείνη στην αποθήκη του Συκουρίου, παρά ταύτα η Αστυνομία εκτίμησε ότι εκρηκτικό υλικό χρησιμοποιήθηκε από μεταγενέστερες της 17 Ν οργανώσεις.

Του Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


Πελοπόννησος Εκδοτική Α.Ε
ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ 1: 2610-312530
Fax: 2610-312535
Email: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr