Αχαΐα: Το πρώτο κουδούνι για φέτος - Με προβλήματα ο Αγιασμός - pelop.gr


Αχαΐα: Το πρώτο κουδούνι για φέτος - Με προβλήματα ο Αγιασμός

Το γερασμένο διδακτικό προσωπικό σε γυμνάσια και λύκεια έχει ως αποτέλεσμα η Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να έρχεται αντιμέτωπη με το διπλασιασμό των αιτημάτων για άδειες και μείωση του διδακτικού ωραρίου λόγω προβλημάτων υγείας.

Η συνταξιοδότηση στα 67 έτη με 40 χρόνια προϋπηρεσίας έχει άμεσες συνέπειες στην εκπαιδευτική κοινότητα και στη διδακτική διαδικασία.

«Ο εκπαιδευτικός κόσμος μεγαλώνει, τα προβλήματα υγείας επεκτείνονται και μοιραία επηρεάζουν και τις διδακτικές ικανότητες των συναδέλφων. Δεν μπορεί έναν καθηγητή που είναι 60 και 65 ετών να τον στέλνεις σε δύο και τρία σχολεία την ημέρα για να συμπληρώσει το διδακτικό του ωράριο ή να καλύψει διδακτικές ανάγκες σε περιφερειακά σχολεία που η δυναμικότητά τους δεν δικαιολογεί την τοποθέτηση μόνιμων εκπαιδευτικών καθώς δεν καλύπτουν πλήρες ωράριο» μας είπε ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργος Αφράτης.

Αυτή τη στιγμή ένα πολύ μεγάλο ποσοστό μόνιμων εκπαιδευτικών είναι γερασμένο με χρόνια διδακτική κόπωση και σωματική φθορά. Κατάσταση η οποία δυσκολεύει αρκετούς να στέκονται στην αίθουσα και να υπηρετήσουν τις διδακτικές απαιτήσεις των μαθητών τους.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση εμφανίζει πολλές ιδιαιτερότητες. «Ιδιαίτερα οι μικρές σχολικές μονάδες και τα περιφερειακά σχολεία έχουν πολλά προβλήματα. Οι συνάδελφοι δεν συμπληρώνουν το προβλεπόμενο διδακτικό ωράριο και θα πρέπει να μετακινούνται και σε άλλες σχολικές μονάδες. Είναι δυνατόν κάποιος που είναι 60 ετών να τον στέλνεις στην Κλειτορία να διδάξει;»

Μάλλον είναι αδύνατο αν κρίνει κανείς από τα αιτήματα που φτάνουν στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για αναρρωτικές άδειες και μείωση του διδακτικού ωραρίου λόγω προβλημάτων υγείας.

ΣΠΥΡΟΣ ΨΑΡΡΑΣ

«Το πρόβλημα είναι τεράστιο και το βιώνουμε καθημερινά στα σχολεία. Η αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης του εκπαιδευτικού κόσμου γεννάει σειρά προβλημάτων» επισημαίνει ο πρόεδρος της Α΄ΕΛΜΕ Αχαΐας Σπύρος Ψαρράς. Ο ίδιος προσθέτει: «Παλαιότερα το όριο ηλικίας ήταν στα 60 έτη και με 30 χρόνια υπηρεσίας. Αναγνωρίζονταν πλήρως η κόπωση και η έκπτωση της διδακτικής ικανότητας μετά τα 60 έτη. Η επαναφορά αυτού του ορίου αποτελεί πάγιο συνδικαλιστικό μας αίτημα».

Η ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Παρ' όλα αυτά ο κ. Αφράτης εξέφρασε την άποψη στην «Π» ότι η σχολική χρονιά ξεκινάει σήμερα υπό τις καλύτερες συνθήκες. «Είμαι αισιόδοξος ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά. Μπορεί να έχουμε κάποιες ελλείψεις σε αναπληρωτές αλλά είναι περιορισμένες. Αλλωστε μην ξεχνάμε ότι το καλό και το όμορφο το κάνουν οι άνθρωποι και όχι οι αριθμοί».

Ο κ. Αφράτης υπογράμμισε ότι η καλή προετοιμασία οφείλεται στη μεγάλη προσπάθεια που έκανε η διεύθυνση, το υπηρεσιακό συμβούλιο και οι διευθύνσεις των σχολείων. «Φέτος λόγω εκλογών χάσαμε πολύτιμο χρόνο από την προετοιμασία της νέας σχολικής χρονιάς. Ετσι αναγκαστήκαμε να εργαστούμε όλο τον Αύγουστο και με συνεχείς συνεδριάσεις να πετύχουμε αυτό το θετικό αποτέλεσμα».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ο περιφερειακός διευθυντής της Εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος διαβεβαιώνει ότι «ο αριθμός της πρώτης φάσης των προσλήψεων, μας επιτρέπει να πούμε με βεβαιότητα ότι όλες οι σχολικές μονάδες μέχρι και την πιο μικρή και απομακρυσμένη θα ξεκινήσει κανονικά τη νέα σχολική χρονιά» και προσθέτει: «Με συντονισμένες προσπάθειες και κατάλληλο προγραμματισμό προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις παραμέτρους όπως ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό καθώς και τα κτιριολογικά ζητήματα ώστε να είναι απρόσκοπτη η φοίτηση των μαθητών μας».

Καταλήγοντας ανακοινώνει ότι «έγινε έγκαιρα η έγκριση και η αποδοχή των προτάσεών μας για τα ολιγομελή τμήματα ΕΠΑΛ και των Ομάδων Προσανατολισμού ΓΕΛ».

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Τις ευχές τους προς τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς έστειλαν με μηνύματά τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης.

Της

ΜΑΡΙΝΑΣ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ

rizogianni@pelop.gr


Πελοπόννησος Εκδοτική Α.Ε
ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ 1: 2610-312530
Fax: 2610-312535
Email: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr