Αιγιάλεια:4.500 κάδοι με ονοματεπώνυμο-Πρώτα σε σημεία, μετά ανά γειτονιά-Το πρόγραμμα - pelop.gr


Αιγιάλεια:4.500 κάδοι με ονοματεπώνυμο-Πρώτα σε σημεία, μετά ανά γειτονιά-Το πρόγραμμα

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Αιγιαλείας κ. Νικ. Καραίσκος, σε συνεννόηση με τους Προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, εκπόνησε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα Ανακύκλωσης μέσω του νέου θεσμού «ΡΑΝΤΕΒΟΥ» και ενημερώνει τους συμπολίτες ότι το πρόγραμμα θα είναι κυλιόμενο - επαναλαμβανόμενο, θα αφορά μόνο οικιακά ανακυκλώσιμα και ξεκινάει από την Πέμπτη 12/9/2019.

Παρακάτω ορίζεται η ημέρα, η ώρα και το τόπος του «ΡΑΝΤΕΒΟΥ».

Δευτέρα : 08.00-10.00 Αιγείρα (Άγιος Παντελεήμονας)

10.30-11.30 Άνω Ακράτα, Δικαστήρια

11.45-12.45 Κάτω Ακράτα φανάρια αριστερά ερχόμενοι από Αίγιο

Τρίτη: 08.00-10.00 Διακοπτό (Σιδηροδρομικός Σταθμός)

10.30-12.30 Ελαιώνας (Σιδηροδρομικός Σταθμός)

Τετάρτη: 08.00-10.00 Άκολη (Ι.Ν.Ταξιαρχών)

10.30-11.30 Σελιανίτικα (Τρίγωνο)

11.45-12.45 Σελιανίτικα (παλιά εθνική ΑΤΜ)

Πέμπτη : 8.00-10.00 Λόγγος (πλατεία χωριού)

10.30-12.30 Καμάρες (Γυμνάσιο - Λύκειο Καμαρών)

Παρασκευή : 08.00-10.00 Διγελιώτικα (Εκκλησία)

10.30-11.30 Τέμενη (πλατεία μετά την αγορά)

11.45-12.45 Βαλιμίτικα (παλιές γραμμές τρένου)

Οι πολίτες θα παραδίδουν στον υπάλληλο καθαριότητας που θα παραλαμβάνει και θα εναποθέτει στο όχημα, όλα τα οικιακά ανακυκλώσιμα εκτός από το γυαλί, το οποίο πρέπει να τοποθετείται μόνο στους ειδικούς κώδωνες γυαλιού. Για τα καταστήματα έχει εκπονηθεί και θα γίνει γνωστό άμεσα, άλλο ειδικό πρόγραμμα ανακύκλωσης. Ξεκινάει άμεσα σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας το πρόγραμμα ανακύκλωσης, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στους συμπολίτες μας.

Στόχος μας είναι η άμεση εφαρμογή της ανακύκλωσης στην πηγή, δηλαδή σε κάθε νοικοκυριό, που μόνο αυτή μπορεί να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην επιβεβλημένη για τον Δήμο μας, μείωση του όγκου των απορριμμάτων.

Είναι βέβαιο ότι η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται μόνο από το αγκάλιασμα του θεσμού και από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή όλων μας.

Η καθαριότητα, η τύχη και ευημερία του τόπου μας είναι υπόθεση όλων μας. Οφείλουμε με πράξεις να το αποδείξουμε.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ της «Π»

Με τη νέα καθοδήγηση του αντιδημάρχου Καθαριότητας Νίκου Καραΐσκου, ο Δήμος Αιγιάλειας αλλάζει ρότα στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και πέραν της αποκομιδής του συσσωρευμένου όγκου σκουπιδιών (με φορτωτή και φορτηγά) επιταχύνει από αυτή την εβδομάδα, -για πρώτη φορά- την ανακύκλωση, με το πρόγραμμα «Ραντεβού», ευελπιστώντας σε εφαρμογή της, που σήμερα καταγράφει ποσοστό μόλις 0,2 %.

Το στέλεχος της δημοτικής αρχής παρουσιάζει το πλήρες σχέδιό του στην «ΠτΔ», το οποίο εκτός μεγάλου απροόπτου προαναγγέλλεται ότι θ' αρχίζει μετά την Τετάρτη. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μοντέλο αλλιώτικο, βάσει του οποίου η μη καθαρότητα των υλικών στους κάδους ανακύκλωσης, οδηγεί σε άλλο «μονοπάτι».

Ετσι ο δήμος, θα καλεί τους πολίτες, σε καθορισμένη ημέρα, ώρα αλλά και συγκεκριμένο σημείο, θα καλείται να πάει εκεί (με τη συμβολή των κοινοταρχών), όπου θα βρίσκεται ειδικό απορριμματοφόρο, στο οποίο και θα ρίχνει κατευθείαν τα ανακυκλώσιμα υλικά. Ετσι θ' αποφεύγεται η πρόσμιξη με σύμμικτα και η επιβολή προστίμου στον δήμο.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στις τοπικές κοινότητες Ερινεού, Συμπολιτείας, Διακοπτού και Ακράτας (μετά στο Αίγιο), ενώ στα χωριά θα μαζευτούν σταδιακά οι μπλε κάδοι (κατεστραμμένοι) εκτός αν είναι σύμμικτοι, με απώτερο σχέδιο να προμηθευτεί περί τους 4.500 νέους μόνο για ανακύκλωση. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε κουλτούρα και να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι εκεί πάμε συγκεκριμένα σκουπίδια» επισημαίνει ο κ. Καραΐσκος.

Οι κάδοι αυτοί, μέσα σε ένα 5μηνο, θα διαμορφώσουν τους «κάδους γειτονιάς» (τα λεγόμενα ρεύματα), όπου αρχής γενομένης από την Καλλιθέα Αιγίου, θα έχουν ονοματεπώνυμο, ανά πολυκατοικία και θα περιλαμβάνει 4 διαφορετικούς χώρους εναπόθεσης για πλαστικό, γυαλί, χαρτί και αλουμίνιο, με βάση τους διαμένοντες ανά περιοχή. Οι παραδόσεις των τετράδων των κάδων θα παραλαμβάνονται από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης επίσης σταδιακά. Σε επόμενο στάδιο θα επιχειρηθεί να αντιμετωπιστεί και το οργανικό απόβλητο (υπολείμματα τροφής).

Σε ό,τι αφορά τη μαζική αποκομιδή των αμάζευτων, επί μήνες, σκουπιδιών, ο κ. Καραΐσκος εκτιμά πως έχει γίνει σε ποσοστό 70%, μέσα και στις παρυφές του Αιγίου και συνεχίζεται σε χωριά της περιφέρειας, με πρόβλημα τη συνεχιζόμενη εναπόθεση σκουπιδιών στοπυς δρόμους, επειδή έχουν καταστραφεί κάδοι και άλλοι έχουν εξαφανιστεί και θα επιστρέψουν.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως μόνο στην Τέμενη τα φορτηγά μάζευαν απορρίμματα για 3 μέρες, αφού είχαν να συλλεχθούν ακόμα και από πέρυσι(!), δείγμα που η δημοτική αρχή θεωρεί απόδειξη της απραξίας της προηγούμενης.

Κανονικά συνεχίζεται και το πλύσιμο των κάδων, με καθαρισμό πέριξ αυτών, έργο που μέχρι τώρα έχει φτάσει τους 930 σ' όλο τον δήμο και θα συνεχιστεί κάθε βράδυ, σε πόλεις και κοινότητες επαναλαμβανόμενα.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ


Πελοπόννησος Εκδοτική Α.Ε
ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ 1: 2610-312530
Fax: 2610-312535
Email: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr