Θ.Δούρος στην «Π»: Αποστολή εξετελέσθη! - pelop.gr


Θ.Δούρος στην «Π»: Αποστολή εξετελέσθη!

Ο Θεόδωρος Δούρος μιλάει για την εμπειρία του από τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες. Και δεν κρύβει λόγια.

Κοινός κρίκος των οργανωτικών σχημάτων των Παράκτιων, ο Θεόδωρος Ν. Δούρος, από τον Μάιο μέχρι σήμερα. Παρέμεινε, παρά τους κλυδωνισμούς, αναβαθμίστηκε στη θέση του αντιπροέδρου. Απέφυγε τις διχαστικές παγίδες, στήριξε ενθουσιωδώς την προσπάθεια μέχρι το τέλος. Και μόλις έφτασε αυτό το τέλος, που ήταν αναλόγως αίσιο, η «Π» του απεύθυνε κάποια ερωτήματα, τα οποία απάντησε ευχαρίστως.

Με το χέρι στην καρδιά. Άξιζε τον κόπο όλη αυτή η ιστορία; Τον δικό σας κόπο και όλων όσων συμμετείχαν;

Ασφαλώς και άξιζε. Και με το παραπάνω. Hταν μια όμορφη εμπειρία, την οποία είχα τη χαρά να μοιραστώ με νέους ανθρώπους, Πατρινόπουλα 25-35 ετών, που ανέλαβαν «δύσκολες αποστολές» και τις έφεραν σε πέρας με τρόπο υποδειγματικό. Ξεχωριστή συμμετοχή κι εξίσου σημαντική με την ομάδα έργου είχαν οι καταπληκτικοί 1000 εθελοντές, και πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στην Αστυνομία, στο Λιμενικό, στην Πυροσβεστική και στον Ερυθρό Σταυρό.

Η καλύτερη στιγμή;

Ηταν πολλές οι όμορφες στιγμές, είναι δύσκολο πολύ να επιλέξει κανείς μόνο μία. Ολη η εβδομάδα της Διοργάνωσης ήταν όμορφη για εμάς που μοχθήσαμε -άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο- γιατί βλέπαμε τους κόπους μηνών να επιβραβεύονται με τον καλύτερο τρόπο. Ως ιδιαίτερη στιγμή στην τελετή έναρξης θα χαρακτήριζα την είσοδο των ομάδων εθνών που βρέχονται από την «ενωτική μεσόγειο θάλασσα», με ξεχωριστές για μένα τις χώρες της Ελλάδας, Συρίας και της «πρωτάρας» Β. Μακεδονίας.

Η χειρότερη στιγμή;

Και από άσχημες στιγμές είχαμε αρκετές βέβαια. Κούραση, διαπληκτισμοί, τσακωμοί. Ολα αυτά πάντα -όπως θέλω να πιστεύω- προς όφελος της Διοργάνωσης και άρα για το καλό της πόλης. Περασμένα-ξεχασμένα όλα πια, καθώς η αποστολή εξετελέσθη! Ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή η Τελετή Λήξης, αλλά δεν θα την χαρακτήριζα άσχημη.

Ησασταν ο συνδετικός κρίκος δύο σχημάτων που ορίστηκαν από αντίπαλες κυβερνήσεις. Ανορθόδοξο για Ελλάδα αυτό. Πώς έγινε;

Το κράτος έχει συνέχεια, και η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων είναι κρατικός φορέας. Δεν ήμουν άλλωστε ο μόνος που συνέχισε, ήταν και ο Τάκης ο Πετρόπουλος και ο Κώστας ο Καρπέτας. Ο κ. Αυγενάκης με τίμησε προτείνοντάς μου να κρατήσω τη θέση μου και φυσικά δεν μπορούσα να αρνηθώ!

Δεν αποφύγαμε τον θόρυβο για τα διαχειριστικά. Ηταν βάσιμος;

Ασφαλώς και όχι, αλλά έτσι και αλλιώς όλα θα φανούν κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης, η οποία είναι ήδη εν εξελίξει. Εξάλλου το όλο εγχείρημα εποπτεύεται από ορκωτούς ελεγκτές που έχουν ήδη οριστεί.

Ακούσαμε ότι δεν συμφωνήσατε για το τάιμινγκ που επιλέχτηκε για σκανδαλολογία. Είναι αλήθεια;

Φυσικά και είναι αλήθεια. Είχα έντονες διαφωνίες, καθώς τη στιγμή εκείνη, το επείγον ήταν να ασχοληθούμε με την διοργάνωση και όχι με μια σκανδαλολογία, η οποία είχε περισσότερο επικοινωνιακό χαρακτήρα και λιγότερο ουσία.

Τα καταφέραμε να μείνουμε χωρίς σταθερές εγκαταστάσεις. Πώς έγινε αυτό;

Από τη στιγμή που χάθηκε το στοίχημα της αναμόρφωσης του Κολυμβητηρίου της Αγυιάς εγκαίρως για τους Αγώνες, δεν είχαμε άλλη λύση από το να χρησιμοποιήσουμε προσωρινές εγκαταστάσεις. Το στοίχημα τώρα είναι το πλάνο της Αγυιάς να μην εγκαταλειφθεί, παρότι οι Αγώνες τελείωσαν.

Είχε δίκιο που θύμωσε ο δήμαρχος;

Ναι, είχε δίκιο. Αυτή είναι η δουλειά του δημάρχου, να παράγει και να διεκδικεί για το καλό της Πάτρας και των πολιτών της και ο θυμός είναι μέσα στο παιχνίδι όταν ένας στόχος δείχνει να απομακρύνεται.

Αντέδρασε σωστά;

Κοιτάξτε να δείτε, ο «θυμός» του δεν αποτέλεσε τροχοπέδη στη Διοργάνωση, καθώς ο Δήμος και όλες οι υπηρεσίες του παρέμειναν στο πλάι της Οργανωτικής σε ό,τι και αν τους ζητήθηκε. Ηταν περισσότερο συμβολικού χαρακτήρα οι κινήσεις του δημάρχου και κατά τη γνώμη μου, δικαιολογημένες και σωστές.

Κέρδισε πόντους το όνομα «Πάτρα» από την εκδήλωση;

Ναι, σίγουρα. Αποκατέστησε το όνομα της χώρας στο διεθνές αθλητικό γίγνεσθαι, διαφημίστηκε σε μεγάλο επίπεδο και φυσικά απέκτησε μια τεχνογνωσία, η οποία μοιράστηκε κυρίως σε νέους ανθρώπους. Αυτά είναι τα κέρδη της Πάτρας και σε αυτά μπορεί πια να επενδύσει. Πρέπει να αναφερθούμε φυσικά και στη συνδιοργανώτρια πόλη του Αγρινίου όπου διεξήχθη το water-ski slalom στη λίμνη Στράτου. Στην άψογη προετοιμασία συμμετείχε ουσιαστικά το μέλος της επιτροπής Κωνσταντίνος Πιστιόλας, και πολλοί επισκέπτες στη λίμνη εντυπωσιαστήκαν από τις υποδομές και το φυσικό κάλλος της περιοχής.

Η διοργάνωση δεν βρήκε τους χορηγούς που περίμενε. Η κεφαλαιούχος Αχαΐα γιατί απείχε;

Δεν ήταν εύκολο κομμάτι αυτό των χορηγιών, αν σκεφτούμε πως επί της ουσίας η δραστηριότητα της Οργανωτικής Επιτροπής ξεκίνησε τον Ιανουάριο. Οι περισσότερες εταιρείες έχουν «κλείσει» τα μπάτζετ τους από την περασμένη χρονιά και είναι δύσκολο να χορηγήσουν εκτάκτως ποσά για χορηγίες. Συγχρόνως τα απόνερα της κρίσης είναι πολλά και δεν επιτρέπουν στις τοπικές επιχειρήσεις «μεγάλες εκταμιεύσεις». Παρ' ολ' αυτά, το τμήμα Μάρκετινγκ τα κατάφερε θαυμάσια και εξασφάλισε ουκ ολίγες χορηγίες, έστω και κάτω από τις δύσκολες αυτές συνθήκες.

Σας θυμόμαστε μια ζωή σαν επιχειρηματία της εξωστρέφειας, των οριζόντων που μπορεί να ανοίξει η τέχνη. Μήπως αποτελείτε μειοψηφία σε μια πόλη με κλειστή αντίληψη;

Αντιθέτως, οι εσωστρεφείς κι οι ακραία συντηρητικοί είναι η μειοψηφία στην πόλη. Τυχαίνει όμως να έχουν πιο βροντερή φωνή, δυστυχώς. Η οργανωτική επιτροπή αποτελούνταν ως επί το πλείστον από ανθρώπους με φρέσκες φωνές κι αντιλήψεις. Η πόλη μας απέδειξε κατά τη διάρκεια των Παράκτιων πόσο διψάει να φιλοξενήσει επισκέπτες. Τα τοπικά καταστήματα, κυρίως της εστίασης, ενθουσίασαν τις ξένες ομάδες. Επίσης, βρήκαμε την ευκαιρία να δείξουμε την πολιτιστική ταυτότητα της Πάτρας, το καρναβάλι, το Μουσείο, τις γειτονιές της πόλης.

ΤΟΥ ΚΩΝ. ΜΑΓΝΗ


Πελοπόννησος Εκδοτική Α.Ε
ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ 1: 2610-312530
Fax: 2610-312535
Email: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr