Πάτρα:Η άνοια και η επιστημονική ομάδα του «Φροντίζω» - pelop.gr


Πάτρα:Η άνοια και η επιστημονική ομάδα του «Φροντίζω»

Η ασθένεια του αιώνα, όπως έχει χαρακτηριστεί η άνοια και το αλτσχάιμερ, απαριθμεί χιλιάδες πάσχοντες στη χώρα μας με το όριο ηλικίας τους συνεχώς να κατεβαίνει. Στην περιοχή μας, μόνον το Κοινωφελές Σωματείο Αρωγής και Φροντίδας Ηλικιωμένων και ΑμεΑ- «Φροντίζω» πρόσφερε τις υπηρεσίες του σε 650 μοναδικούς ωφελούμενους στο πλαίσιο του προγράμματος «Φροντίζω για την Ανοια στην Κοινότητα», αριθμός ο οποίος λειτουργεί πολλαπλασιαστικά.

Παρά τα αυξημένα ποσοστά των πασχόντων η χώρα μας εμφανίζει έλλειψη σε δομές φροντίδας των ανθρώπων που πάσχουν από τις ασθένειες του νου. Κι αυτό αποτελεί μείζον πρόβλημα για τις οικογένειες που έχουν στους κόλπους έναν πάσχοντα.

Το Κοινωφελές Σωματείο Αρωγής και Φροντίδας Ηλικιωμένων και ΑμεΑ- «Φροντίζω», με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), υλοποίησε από τον Αύγουστο του 2017 μέχρι τον Ιούλιο του 2019 το έργο «Φροντίζω για την Ανοια στην Κοινότητα».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην «Π» η επιστημονική ομάδα του «Φροντίζω», Δημήτριος Τομαράς, Ιωάννα Τσελεπή, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Ευτυχία Νάστου, Μαρία Φρούντα «η άνοια στις μέρες μας αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις στο χώρο της δημόσιας υγείας και κρίνεται απαραίτητος ο σχεδιασμός και η εφαρμογή κατάλληλων πολιτικών για την αντιμετώπισή της, δεδομένου ότι η χώρα μας θα είναι μια από τις πιο γερασμένες χώρες στο κόσμο τα επόμενα χρόνια».

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

«Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών, στην Ελλάδα προσεγγίζει τα 2,3 εκατομμύρια (21.5% του πληθυσμού), ενώ τα άτομα με άνοια υπολογίζονται σε 200.000, αριθμός που αναμένεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050. Επίσης, για να κατανοήσουμε καλύτερα τον αντίκτυπο του προβλήματος πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι σε κάθε ασθενή αντιστοιχούν περίπου 2 οικογενειακοί φροντιστές (περίπου 400.000) και ότι το 89% των ατόμων με άνοια στην Ελλάδα παραμένουν και φροντίζονται στο σπίτι».

Μέσα από το πρόγραμμα: «Φροντίζω για την Ανοια στην Κοινότητα» υλοποιήθηκαν μία σειρά από δράσεις στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας για την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της άνοιας και της νόσου αλτσχάιμερ.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος ήταν οι εξής:

  • Κατ' Οίκον Παρέμβαση για οικογένειες που φρόντιζαν ένα άτομο με άνοια στην Πάτρα, μέσω της παροχής υπηρεσιών νοητικής και σωματικής ενδυνάμωσης στους ασθενείς καθώς και νοσηλευτικής εκπαίδευσης και συμβουλευτικής στους οικογενειακούς φροντιστές για την καλύτερη διαχείριση της φροντίδας του οικείου τους προσώπου.
  • Υλοποίηση κύκλου σεμιναρίων με τίτλο «Εκπαιδεύομαι & Φροντίζω» με στόχο την ολοκληρωμένη εκπαίδευση οικογενειακών φροντιστών πάνω στην άνοια.
  • Λειτουργία του «Γραφείου Υποστήριξης της Μνήμης», μιας πρωτοποριακής δομής στην Πάτρα που πραγματοποίησε νευροψυχολογικές αξιολογήσεις σε άτομα άνω των 55 ετών, ενημέρωση για τους τρόπους πρόληψης της άνοιας και συμβουλευτική σε οικογενειακούς φροντιστές ατόμων με άνοια.
  • Υλοποίηση ομάδας ψυχοεκπαίδευσης οικογενειακών φροντιστών με στόχο τη διαχείριση της επιβάρυνσης που προκύπτει από τη φροντίδα.
  • Ενημερωτικές Δράσεις στην Κοινότητα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της άνοιας και της νόσου αλτσχάιμερ.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Ο αντίκτυπος του προγράμματος ήταν ιδιαίτερα σημαντικός καθώς μέσα από αυτό:

  • 85 οικογένειες που φροντίζουν άτομο με άνοια εντάχθηκαν, για ένα εξάμηνο η κάθε μία, στην κατ' οίκον παρέμβαση. Τα άτομα αυτά δέχτηκαν ολοκληρωμένες υπηρεσίες υποστήριξης ενώ συνολικά πραγματοποιήθηκαν κατά προσέγγιση 3500 κατ' οίκον συνεδρίες από τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας του έργου.
  • 226 ραντεβού πραγματοποιήθηκαν μέσω του Γραφείου Υποστήριξης Μνήμης.
  • 149 οικογενειακοί φροντιστές και επαγγελματίες υγείας συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά σεμινάρια για την άνοια «Εκπαιδεύομαι και Φροντίζω».
  • Περίπου 500 άτομα έλαβαν μέρος στις ενημερωτικές δράσεις που πραγματοποίησε το Φροντίζω στην Πάτρα και άλλες περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

ΜΑΡΙΝΑ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ


Πελοπόννησος Εκδοτική Α.Ε
ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ 1: 2610-312530
Fax: 2610-312535
Email: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr