Στα άδυτα του ΚΑΣ η Αρχαία Ελίκη - Σε εκκρεμότητα οι έρευνες ελέω Πανεπιστημίου - pelop.gr


Στα άδυτα του ΚΑΣ η Αρχαία Ελίκη - Σε εκκρεμότητα οι έρευνες ελέω Πανεπιστημίου

Στα «γρανάζια» του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του υπουργείου Πολιτισμού φαίνεται να΄χει μπλέξει για τα καλά το αίτημα για συνέχιση των ανασκαφών ανεύρεσης της Αρχαίας Ελίκης, στην περιοχή του Ριζομύλου Αιγιαλείας, αφού τα ερωτήματα που τίθενται υπηρεσιακώς δείχνουν να περιπλέκουν πιο πολύ το στόχο της Εταιρείας Φίλων της βυθισμένης πολιτείας, κατά τον μεγάλο σεισμό του 373 π.Χ.

Μια πρώτη προσέγγιση του ΚΑΣ με την εκκρεμότητα των ερευνών, εδώ και μία πενταετία, επιχειρήθηκε αρχικά (μετά από χρονικές αναβολές) στις 25 Ιουλίου και στις 2 Αυγούστου, όπου το αρμόδιο όργανο της πολιετίας έδειξε ν' αμφισβητεί εν μέρει, τόσο τα μέχρι σήμερα ευρήματα που «πιστοποιούν» ότι η Αρχαία Ελίκη βρίσκεται στη στεριά (πεδιάδα Ελίκης) όσο και τη νομιμότητα συμμετοχής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ. Ντόρα Κατσωνοπούλου κλήθηκε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, υποστηρίζοντας ότι κατά τα κείμενα του Παυσανία κ.ά. φαίνεται ότι η θαμμένη πολιτεία βρίσκεται εκεί όπου έχουν έρθει στην επιφάνεια σημαντικά δομικά στοιχεία, ενώ δεν προσυπέγραψε την εκτίμηση ειδικού για νόμισμα που βρέθηκε εκεί (σ.σ το νόμισμα θεωρείται σημαντική μαρτυρία) ότι αυτό είναι της Αρχαίας Ελίκης, διατηρώντας προσεκτικά τις επιφυλάξεις της, όχι όμως και για παρεκείμενο ναό του Ελικώνιου Ποσειδώνα, στα σημερινά Νικολαίικα.

Υπό νομική αμφισβήτηση τέθηκε, εκ μέρους της συμβούλου του ΥΠΠΟ, η συμμετοχή του τμήματος Γεωλογίας του ΠΠ (ως ξένου προς τις έρευνες) για να υπάρξει έτσι διάσταση απόψεων με την πρόεδρο της ΕΦΑΕΛ, η οποία υποστήριξε τη νομιμότητα της επιστημονικής σύμπραξης, καθότι αυτό το μοντέλο έχει εγκριθεί δύο φορές κατά το παρελθόν από το ΚΑΣ και βάσει αυτού έχουν εκδοθεί ισάριθμες υπουργικές αποφάσεις για τη διενέργεια ερευνών. Παραταύτα το ΚΑΣ ζήτησε να του κατατεθεί η έγγραφη συμμετοχή του ανάλογου πανεπιστημιακού τμήματος «Ιστορίας - Αρχαιολογίας», κάτι που έγινε αλλά υπό τη μορφή της συμμετοχής καθηγητή του και όχι ολόκληρου του τμήματος, σε κάτι που υπάρχει ακόμα υπηρεσιακή επιμονή, αμφιβόλου κατάληξης.

Αν και το ζήτημα των ερευνών απασχόλησε και πάλι τη συνεδρίαση του ΚΑΣ, στις 29 Αυγούστου, εκκρεμεί προς τους ενδιαφερόμενους η γνωστοποίηση της τελικής απόφασης, κάτι που μπορεί να σημαίνει, είτε άρνηση του οργάνου για περαιτέρω αρχαιολογικές ανασκαφές, είτε νέα αναβολή, μέχρι να απαντηθούν τα παραπάνω νομικά ή άλλα κωλύματα.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ


Πελοπόννησος Εκδοτική Α.Ε
ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ 1: 2610-312530
Fax: 2610-312535
Email: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr