Ελένη Πέτα: Η συγγένεια στη μουσική είναι ό,τι καλύτερο - pelop.gr


Ελένη Πέτα: Η συγγένεια στη μουσική είναι ό,τι καλύτερο

«Πιστεύω ότι όποιος έρθει θα εκπλαγεί ευχάριστα και θα περάσουμε καταπληκτικά. Δεν είναι κάτι βαρύ, είναι τραγούδια γνωστά, υπάρχουν και τραγούδια που τα ξαναθυμίζουμε με έναν διαφορετικό τρόπο». Με αυτό τον τρόπο μάς περιγράφει η Ελένη Πέτα το syggένεια πρόject, το οποίο θα μας παρουσιάσει μαζί με τον Γιάννη Μαθέ αύριο στον Κήπο του Royal (22.00).

Η ίδια έχει τραγουδήσει για το Καρναβάλι της Πάτρας και τα λιοντάρια της που ζωντανεύουν, επισκέπτεται συχνά την αχαϊκή πρωτεύουσα και έχει συνεργαστεί και με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων «Θανάσης Τσιπινάκης». Σήμερα, μας μιλά για το νέο της πρότζεκτ, την ανασφάλεια των καλλιτεχνών, την σημασία του να περνάς ωραία στις συνεργασίες σου κ.ά.

Τι είναι το syggέννεια πρόject στο οποίο θα σας δούμε;

Καταρχήν, είναι μια σύμπραξη με τον ταλαντούχο μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαθέ, με τον οποίο αποφασίσαμε να κάνουμε ένα πρόγραμμα - επειδή μας αρέσουν τραγούδια από όλον τον κόσμο - με τραγούδια που συγγενεύουν ή εμείς να τα κάνουμε να συγγενεύουν ενορχηστρωτικά με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Δηλαδή, έγιναν παρεμβάσεις σε τραγούδια γνωστά, είτε ελληνικά είτε ξένα, ώστε να «δένουν» μεταξύ τους. Οπότε, μπορεί να έχουμε ένα τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη που στην εισαγωγή του να έχουμε την Σουίτα του Μπαχ. Υπάρχουν τραγούδια που συνδυάζονται μεταξύ τους ή κάποια άλλα που τα έχουμε «πειράξει» έτσι ώστε να συνδυαστούν.

Δύο καλλιτέχνες πάνω στην ίδια σκηνή. Δεν το τολμούν πολλοί.

Εμείς είμαστε συνεχώς επί σκηνής. Και αυτό είναι το πάρα πολύ θετικό για εμένα γιατί στις μέρες μας λείπουν πολύ οι συνεργασίες κατά την προσωπική μου άποψη.

Γιατί παρατηρείται αυτό;

Δεν ξέρω, ίσως ο κάθε ένας τραβάει έναν δικό του δρόμο και προσπαθεί να χαράξει την πορεία του μέσα από την προσωπική του διαδρομή. Εγώ επειδή έχω κάνει πάρα πολλές συνεργασίες στη ζωή μου, ξεκινώντας από το '93, αλλά έχω προχωρήσει και μόνη μου αρκετά χρόνια, είμαι ένας άνθρωπος που δεν φοβάμαι να μοιραστώ τη σκηνή. Μου αρέσει να τη μοιράζομαι με ταλαντούχους ανθρώπους και με ανθρώπους που έχουμε μια κοινή οπτική στα πράγματα όπως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Γιάννης Μαθές με τον οποίο έχω ξανασυνεργαστεί στο παρελθόν άλλες δύο φορές. Οπότε δεν έχω ανάγκη απόλυτα προσωπικής προβολής, αλλά την ανάγκη να παρουσιάσω στον κόσμο κάτι διαφορετικό.

Πιστεύετε ότι υπάρχει μια ανασφάλεια στους καλλιτέχνες;

Εχουμε ανασφάλειες σαν καλλιτέχνες, άλλοι περισσότερες, άλλοι λιγότερες. Εγώ μπορώ να μιλήσω μόνο για τον εαυτό μου. Δεν ήμουν ποτέ ανταγωνιστικός άνθρωπος, δεν φοβόμουν ποτέ να μοιραστώ τη σκηνή και με ανθρώπους που θεωρούσα καλύτερους και από εμένα και γενικά θαυμάζω το ταλέντο. Το θαυμάζω και μου αρέσει να το συναντώ. Οπότε δεν έχω αυτό τον τρόπο σκέψης, που είναι λίγο πιο ανταγωνιστικός, για το ποιος είναι καλύτερος από τον άλλο, για το ποιος θα προβληθεί περισσότερο… Και ίσως αυτή μου η στάση, θα έλεγε κάποιος πως είναι και ένας από τους λόγους που μπορεί για κάποιους να μην έχω κερδίσει, στα τόσα χρόνια που είμαι σε αυτό τον χώρο, αυτό που ενδεχομένως θα μπορούσα να είχα κερδίσει. Είναι γιατί ο χαρακτήρας μου είναι έξω από αυτό.

Δεν υπάρχει κάποια πικρία όσον αφορά σε αυτό που λέτε περί κερδών;

Αντιθέτως! Ισως για άλλους. Εμένα μου αρέσει με τις επιλογές μου να περνάω καλά! Οταν δεν ταιριάζεις με κάποιον είναι από την πρώτη στιγμή φανερό. Οπότε δεν το κάνω. Προτιμώ να συνεργάζομαι με ανθρώπους με τους οποίους κάτι έχω να πω, έχουμε μια κοινή οπτική, μια κοινή αισθητική και δεν με ενδιαφέρει ποιος είναι. Δεν μετράω το όνομα του συνεργάτη μου, αλλά το πόσο όμορφα μπορώ να περάσω μέσα από αυτή τη συνεργασία.

Οι συγγένειες μερικές φορές είναι δύσκολες, καθώς τους συγγενείς δεν τους επιλέγεις σε αντίθεση με τους φίλους. Εδώ τι γίνεται;

Ναι, ισχύει αυτό. Εδώ όμως συγγενεύουμε τις μουσικές του κόσμου, τις μουσικές από την Ελλάδα και αυτό νομίζω ότι είναι και η μαγεία όλου του προγράμματος. Η προσωπική σχέση με τον Γιάννη δεν είναι συγγενική σίγουρα (γέλια) γι' αυτό μας βγαίνει και πάρα πολύ καλό. Γιατί θα μπορούσε να ήταν συγγενής μου ο Γιάννης (σ.σ. Μαθές) και να μην τα πηγαίναμε καλά. Ομως, σε αυτό το κομμάτι είμαστε εξαιρετικοί. Τώρα, η συγγένεια στη μουσική είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει.

Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά είναι μια παγκόσμια γλώσσα η μουσική;

Ναι! Μα βέβαια. Η μουσική είναι γλώσσα από μόνη της, μπορείς να επικοινωνήσεις με οποιονδήποτε άνθρωπο από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Οπότε ίσως και να μην χρειάζεται καν να μιλάς μια ξένη γλώσσα αρκεί να αφεθείς στη μελωδία;

Προσωπικά, επειδή τραγουδάω σε πολλές και διαφορετικές γλώσσες, τις οποίες όμως δεν γνωρίζω, φροντίζω πάντοτε να γνωρίζω τη θεματολογία του τραγουδιού και μπορώ να πω πως σιγά - σιγά έχω εξοικειωθεί με πάρα πολλές από τις γλώσσες αυτές και καταλαβαίνω κάποιες λέξεις. Μπορεί να μην ξέρω κάθε λέξη, αλλά φροντίζω να γνωρίζω για το τι τραγουδάω. Από εκεί και πέρα, στη χώρα μας, όταν τραγουδάς κάτι ξενόγλωσσο, αυτό που μπορείς να μεταφέρεις στον κόσμο, είναι η συγκίνηση που μπορεί να βγάζει η μουσική, τη σύνδεσή σου αυτή με τη μουσική.

Και αυτό προσπαθείτε να κάνετε, απ' ό,τι καταλαβαίνω, να βγάζετε συγκίνηση και όχι να μιμείστε.

Αυτό έχω βαρεθεί, αυτή τη μίμηση! Γι' αυτό ήθελα κάτι διαφορετικό. Στο πρόγραμμα του syggένεια έχουμε συναντήσεις μη αναμενόμενες των τραγουδιών. Δεν έχουμε κάνει μία συρραφή τραγουδιών που έχουν έναν ειρμό απλά. Είναι πράγματα που είναι εντελώς αντίθετα μεταξύ τους σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά δένουν απόλυτα με έναν μαγικό τρόπο ενορχηστρωτικό.

Πάτε από Κήπο σε Κήπο. Πρώτη παρουσίαση στον Κήπο του Μεγάρου και τώρα στον Κήπο του Royal.

Το «από Κήπο σε Κήπο» θα μπορούσε να είναι ένας ωραίος τίτλος! Η αλήθεια είναι ότι έτυχε έτσι. Καλοκαίρι, ειδικά για τέτοια πρότζεκτ, πού να τα παρουσιάσεις; Δεν υπάρχουν και νυχτερινά μαγαζιά που να μπορούν να φιλοξενήσουν τέτοια προγράμματα.

Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

panagopoulou@pelop.gr


Πελοπόννησος Εκδοτική Α.Ε
ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ 1: 2610-312530
Fax: 2610-312535
Email: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr