Τ. Λοβέρδου: Δεν μεμψιμοιρώ, αλλά η πόλη δεν με τίμησε - pelop.gr


Τ. Λοβέρδου: Δεν μεμψιμοιρώ, αλλά η πόλη δεν με τίμησε

Συνέντευξη στην ΚΡΙΣΤΥ ΚΟΥΝΙΝΙΩΤΗ

Μεσημέρι Αυγούστου, περί τον ενάμιση μήνα μετά τις τέσσερις παραστάσεις σύγχρονου χορού με τίτλο «σημείο συνάντησης/meeting point» που παρουσίασε το Lab the Dance σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στην πλ. Γεωργίου και το «Απόλλων» παράλληλα με αυτές στη σχολή Dansarte της Τατιάνας Λοβέρδου, συναντήσαμε τη χορογράφο στον χώρο της «Πλαζ». Τον οποίο επέλεξε επειδή είναι «μεγάλος, πανέμορφος, θυμίζει διακοπές κι είναι ακόμα καλοκαίρι» -η αγαπημένη της εποχή.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα χορού Lab the Dance, που διοργανώθηκε για 4η χρονιά, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Γιάννη Αντωνίου, έκανε φέτος, (10-11 και 17-18 Ιουλίου) ένα «άνοιγμα» στο πατρινό κοινό, καθώς χάρη στη σημαντική βοήθεια, όπως τονίζει η Τατιάνα Λοβέρδου του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Σταύρου Τσακίρη, μπόρεσε να πραγματοποιηθεί η διοργάνωση εκτός των τειχών του Dansarte. Τόσο η πλ. Γεωργίου όσο και το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» αποτέλεσαν το ιδανικό σκηνικό. Η απήχηση, όμως, δεν ήταν η αναμενόμενη.

«Το 4ήμερο των παραστάσεων δεν αγκαλιάστηκε από το κοινό. Η παράσταση ''One One One " του χορογράφου Γιάννη Μανταφούνη, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία, συνάντησε την αδιαφορία του κόσμου. Περνούσαν από μπροστά, μιλούσαν στο κινητό και δεν κοιτούσαν καν. Στις παραστάσεις δε του επόμενου διημέρου στο ''Απόλλων'', η ανταπόκριση του κόσμου ήταν ισχνή» λέει η Τατιάνα Λοβέρδου.

Με μακρά, επιτυχημένη, επαγγελματική διαδρομή, -το 1990 δημιούργησε το Dansarte και στη συνέχεια την ομάδα χορού «Παρουσία», συνεργάστηκε με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας (επί Μουμουλίδη), την Πολιτιστική, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μια χρυσή περίοδος όπως σημειώνει, που αγκαλιάστηκε θερμά από το κοινό- η διαπίστωση της χορογράφου είναι ότι «τα τελευταία χρόνια ο κόσμος δεν με τίμησε με την παρουσία του. Δεν ξέρω αν μια παράσταση χορού πρέπει να έχει διάρκεια ένα μήνα, όπως γίνεται με τα θεατρικά έργα, για να κερδίσει τον κόσμο. Κι αυτό το λέω χωρίς καμιά διάθεση μεμψιμοιρίας. Δεν αγαπώ λιγότερο τη δουλειά μου ανάλογα με τους θεατές. Ωστόσο, ποιος δεν θέλει να κάνει μια παράσταση που θα τύχει μεγάλης ανταπόκρισης; Επαγγελματίες είμαστε, άλλωστε, όχι χομπίστες».

Η τελευταία της φράση οδηγεί τη συζήτησή μας στα όρια μεταξύ επαγγελματισμού και ερασιτεχνισμού. «Είναι ανύπαρκτα. Πώς μπορεί να συγκριθεί μια επαγγελματική παράσταση, όπως για παράδειγμα ο ''Προμηθέας Δεσμώτης'' του κ. Τσακίρη, με μια άξια, πλην όμως ερασιτεχνική δουλειά; Ακόμα και για την τελετή έναρξης των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων, δεν ρωτήθηκαν οι επαγγελματίες, έστω συμβουλευτικά. Μου φαίνεται ότι η πόλη βαρά σ' ένα δικό της ρυθμό και το καρναβάλι επισκιάζει πολλά πράγματα. Ολοι έχουν γνώμη επί παντός του επιστητού. Γενικά, στην Ελλάδα, πιστεύω ότι τα παίρνουμε όλα σβάρνα χωρίς καμιά αξιολόγηση. Κι αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα…».

Η όποια πικρία, ή στενοχώρια, ωστόσο, αφήνουν αλώβητο τον διακαή της πόθο για τον χορό. Πόσω μάλλον από τη στιγμή που ως Αιγόκερως είναι επίμονη. Κι, επιπλέον, βλέπει τον χορό ιδεαλιστικά. «Δεν έχω δει ποτέ τη δουλειά μου σαν επιχείρηση, κι αυτό έχει ένα τίμημα».

Η Τατιάνα Λοβέρδου λάτρεψε τον χορό παιδιόθεν. Κι ας χρειάστηκε να συγκρουστεί με μια άλλη λατρεία της: Τον πατέρα της. «Ηταν ανένδοτος. Με τον χορό ασχολήθηκα αφότου τον έχασα. Από τον πατέρα μου πήρα την αγάπη μου για τις τέχνες, αλλά δεν μπορούσε να καταλάβει ότι για μένα ο χορός ήταν κάτι σαν θρησκεία. Οσα εμπόδια, λοιπόν, μου έβαζαν τόσο εγώ πείσμωνα. Αν δεν είχα να αντιμετωπίσω τόσα πολλά, ίσως να μην υπηρετούσα τόσο ασκητικά τον χορό. Κι έχοντας ζήσει σαν ασκητής της τέχνης όλα αυτά τα χρόνια, τώρα θέλω να αφήσω χώρο και για τον εαυτό μου. Να είμαι ταγμένη εσωτερικά, αλλά όχι πρακτικά».

Αφοσίωση, προσφορά, δόσιμο, τελειομανία κάποια από τα χαρακτηριστικά της Τατιάνας Λοβέρδου, η οποία, παρότι δεν έκανε οικογένεια «δεν ήρθαν έτσι οι συγκυρίες, αλλά έκανα κάτι που υπηρέτησα με όλο μου το είναι», λατρεύει τα παιδιά. Εξ ου και θεωρεί «δώρο» ένα νέο της ξεκίνημα. Από τον περασμένο Φεβρουάριο διδάσκει την εφηβική ομάδα μπάσκετ του Προμηθέα δυο ώρες την εβδομάδα. «Μου αρέσει πολύ να δουλεύω με άτομα του άλλου φύλου και μάλιστα τέτοιας ηλικίας. Είναι συγκλονιστική εμπειρία, και κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις».

Σ' αυτό το σημείο της ζωής και της καριέρας της, έχει κάποιο όνειρο;

«Αυτό τον μήνα, έκανα μετά από πολλά χρόνια, 20 μέρες διακοπές. Πήγα στη Μάνη, στην Εύβοια που ήταν τα ανίψια μου, και στην Κόρινθο, σε συγγενείς. Θα ήθελα, λοιπόν, να κάνω μια κινητοποίηση για τα σκουπίδια στην οποία να πάρει μέρος το κράτος. Εχω κάποιες προτάσεις. Θα τις καταγράψω και είτε θα ζητήσω υπογραφές από τον κόσμο είτε θα πάω ως πολίτης στο υπουργείο Περιβάλλοντος και, αν γίνω δεκτή, θα τις υποβάλω. Το ότι τρώμε και αφήνουμε πίσω τα σκουπίδια μας, είναι κατά τη γνώμη μου, αδίκημα και πρέπει να επιβάλλεται πρόστιμο. Θεωρώ ότι η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να αποτελεί την πρώτιστη έγνοια μας και η νέα κυβέρνηση πρέπει να ενεργήσει αποτελεσματικά σε αυτό τον τομέα».

Και μπορεί η ψήφος της να πηγαίνει, αναφανδόν στον αδελφό της Ανδρέα Λοβέρδο του ΚΙΝΑΛ, η ίδια, πάντως, έχει ανοιχτούς ορίζοντες: «Πιστεύω, κι ας με κατηγορήσουν, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται αποφασισμένος να κάνει έργο. Αν του το επιτρέψουν ή αν τον εμποδίσουν συντηρητικοί κύκλοι, αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Προς το παρόν, τουλάχιστον, μου δίνει αυτή την εντύπωση. Είμαι πολίτης της χώρας. Δεν είμαι εγκλωβισμένη. Θα ήθελα, οποιοσδήποτε αναλαμβάνει την εξουσία, να βοηθιέται απ' όλους ώστε να παράγει έργο».

.


Πελοπόννησος Εκδοτική Α.Ε
ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ 1: 2610-312530
Fax: 2610-312535
Email: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr