ΡΙΓΑΝΟΚΑΜΠΟΣ: Κάντε κάτι γι' αυτά τα παιδιά - pelop.gr


ΡΙΓΑΝΟΚΑΜΠΟΣ: Κάντε κάτι γι' αυτά τα παιδιά

Της

Μαρίνας Ριζογιάννη

rizogianni@pelop.gr

Τα μεγαλύτερα ποσοστά επαιτείας και παιδικού trafficking έχει καταγράψει στον καταυλισμό των Ρομά στον Ριγανόκαμπο η επιστημονική ομάδα του προγράμματος «Υγεία για όλους».

Τα μέλη του προγράμματος βρέθηκαν για μία ακόμα φορά στον συγκεκριμένο καταυλισμό στα τέλη Ιουλίου.

Ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής και μέλος του ΔΣ του προγράμματος καθηγητής Παιδιατρικής Γιώργος Χρούσος και η Πρόεδρος του ΔΣ

και συντονίστρια του Προγράμματος Ελένη Σωτηροπούλου χαρακτηρίζουν τον συγκεκριμένο καταυλισμό ως τον χειρότερο πανελλαδικά σε σχέση με την εκμετάλλευση των παιδιών και τις συνθήκες διαμονής.

ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

«Πολλά παιδιά Ρομά, οδηγούνται από τις οικογένειες τους, στην επαιτεία και δυστυχώς στο παιδικό trafficking, λόγω της οικονομικής κρίσης και του χαμηλού μορφωτικού επιπέδου» επισημαίνουν καλώντας τις τοπικές αρχές να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων. Η κ. Σωτηροπούλου μιλώντας στην «Π» ανέφερε ότι η εκμετάλλευση των παιδιών έχει πάρει πολύ άσχημες διαστάσεις. «Οι τοπικοί φορείς πρέπει να ενεργοποιηθούν για να προστατεύσουν τα παιδιά του καταυλισμού. Το έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν ότι ο συγκεκριμένος καταυλισμός εμφανίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά επαιτείας και εκμετάλλευσης των παιδιών».

Η προηγούμενη κρούση του προγράμματος είχε γίνει σχεδόν πέρυσι τέτοια εποχή. Με έκθεσή του ο καθηγητή Παιδιατρικής και επιστημονικά υπεύθυνου του προγράμματος «Υγείας Για όλους» Γιώργος Χρούσος είχε επισημάνει ότι παιδιά των καταυλισμών Ρομά, μεταξύ των οποίων και της Πάτρας, εξωθούνται σε πορνεία και επαιτεία από το ίδιο τους το περιβάλλον τους. «Τα παιδιά βιώνουν το πιο σκληρό πρόσωπο της ζωής, ζουν φρικτές καταστάσεις και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους» υπογραμμίζει ο κ. Χρούσος.

«Πρέπει η τοπική κοινωνία με τη συνδρομή φυσικά της κεντρικής διοίκησης να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα. Πρόκειται για πρόβλημα εντοπισμένο με μεγάλες διαστάσεις και είναι ανεπίτρεπτο να μην λαμβάνονται μέτρα. Δεν μπορούμε να αφήνουμε τα παιδιά στην τύχη τους» επισημαίνει η κ. Σωτηροπούλου.

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παιδιατρικής κλινικής εξέτασης- εμβολιασμό παιδιών Ρομά στον Δήμο Πατρέων και συγκεκριμένα στις περιοχές Ριγανοκάμπου και Βραχνείκων με τη συμμετοχή των Παιδιατρικών Κλινικών του Καραμανδανείου και του ΠΓΝΠ, εμβολιάστηκαν 46 παιδιά Ρομά. Ο εμβολιασμός πραγματοποιήθηκε στις κινητές μονάδες του ΕΕΣ και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Τα εμβόλια που πραγματοποιήθηκαν είναι:

· Ιλαράς- Παρωτίτιδας - Ερυθράς,

· Hπατίτιδας Β΄

· Διφθερίτιδας-Τετάνου-Κοκκύτη-Πολιομυελίτιδας, Αιμόφιλος της

Ινφλουένζας τύπου Β΄ (Hib)

· Πνευμονιόκοκκου, Μηνιγγιτιδόκοκκου Οροομάδα C

ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

«Στον κλειστό πληθυσμό των Ρομά, λόγω συνεχών μετακινήσεων, πεποιθήσεων, επιλογών και δυσκολίας πρόσβασης σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ιδίως σε θέματα εμβολιασμού της παιδικής ηλικίας, επανεμφανίζονται παιδικές ασθένειες που έχουν από χρόνια εξαλειφθεί, από τον αναπτυγμένο υγειονομικά κόσμο (π.χ. ιλαρά)» αναφέρει η κ. Σωτηροπούλου και προσθέτει:

«Επιπλέον, λόγω της ανυπαρξίας συστήματος ύδρευσης / αποχέτευσης στους καταυλισμούς, υπάρχουν θύλακοι όπου τροφιμογενείς και υδατογενείς λοιμώξεις επανεμφανίζονται, ενώ είχαν σχεδόν εξαλειφθεί, από τη χώρα μας (π.χ. η πατίτιδα), δημιουργώντας προϋποθέσεις κινδύνου για τη δημόσια υγεία του γενικού πληθυσμού».

Επίσης στις παρατηρήσεις που έκανε η επιστημονική ομάδα του προγράμματος αναφέρονται τα εξής:

> Oι μητέρες Ρομά, σε ποσοστό 90%, δεν θηλάζουν τα παιδιά.

> Οι γυναίκες Ρομά σε ποσοστό 82%, καπνίζουν.

> Ενας μεγάλος αριθμός παιδιών εγκαταλείπει το σχολείο, διότι αφενός μετακινούνται οι οικογένειες λόγω εποχικών εργασιών, αφετέρου δεν ενδιαφέρονται οι γονείς να τα

στείλουν σχολείο.

Η ΔΙΑΒΙΩΣΗ

Σε σχέση με τις συνθήκες διαβίωση των Ρομά στον καταυλισμό του Ριγανοκάμπου, η κ. Σωτηροπούλου παρατηρεί: «Στον καταυλισμό Ρομά στον Ριγανόκαμπο, η κατάσταση διαβίωσης είναι τραγική: Σκουπίδια, ποντίκια, κουνούπια από τα λιμνάζοντα νερά, ανυπαρξία κάδων απορριμμάτων, παιδιά στην επαιτεία, παιδιά αβάπτιστα».

*Από την Έντυπη Έκδοση - Ρεπορτάζ Μαρίνα Ριζογιάννη


Πελοπόννησος Εκδοτική Α.Ε
ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ 1: 2610-312530
Fax: 2610-312535
Email: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr