Υρώ Μανέ στην «Π»: Η Ρένα είναι ένα πλάσμα μαγικό - pelop.gr


Υρώ Μανέ στην «Π»: Η Ρένα είναι ένα πλάσμα μαγικό

Πρόκειται για μία παράσταση που γνώρισε την απόλυτη επιτυχία. Η «Ρένα» του Αύγουστου Κορτώ θα βρίσκεται στην Πάτρα την ερχόμενη Πέμπτη, 1η Αυγούστου με την Υρώ Μανέ σε μια από τις πιο δυνατές ερμηνείες της.

Η «Ρένα», η ηρωίδα από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Αύγουστου Κορτώ, βγαίνει από τις σελίδες και -επί σκηνής πλέον- διηγείται τη θυελλώδη ζωή της αλλά και παράλληλα όλη τη σύγχρονη ελληνική ιστορία από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα έως σήμερα.

Σήμερα, η Υρώ Μανέ μιλάει στην «Π» για τη δική της Ρένα, τον τρόπο που η κοινωνία συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις ιερόδουλες στην Ελλάδα, το ρίσκο που πήρε αποφασίζοντας τα ερμηνεύσει την αγαπημένη ηρωίδα κ.ά.

Ποια είναι η Ρένα;

Η Ρένα είναι μια ιερόδουλη, η οποία έχει ζήσει από τα παιδικά της χρόνια σε ένα τέτοιο σπίτι καθώς και η μητέρα της έκανε το ίδιο επάγγελμα. Τη συναντάμε τώρα, στις μέρες μας, να εξιστορεί τον πολυτάραχο και δύσβατο βίο της σε τρεις δημοσιογράφους που έρχονται να της πάρουν συνέντευξη. Η Ρένα είναι ένα πλάσμα μαγικό θα έλεγα εγώ. Είναι συναρπαστική, γιατί ενώ έχει περάσει διά πυρός και σιδήρου, ενώ έχει διαποτιστεί από δύσκολα πράγματα, και χάριν του επαγγέλματός της - που όλοι έχουμε ένα στερεότυπο όταν ακούμε ότι μια γυναίκα με ένα τέτοιο επάγγελμα-, η Ρένα, με τη στάση ζωής της σπάει το στερεότυπο και το μόνο που έχει να επιδείξει είναι μια βαθύτατη αθωότητα, μια καλοσύνη και μια αισιοδοξία για το αύριο.

Οταν βλέπουμε πόρνες επί σκηνής, τις βλέπουμε είτε δοσμένες με έναν ρομαντικό τρόπο είτε βασισμένες στα στερεότυπα που προαναφέρατε. Στην παράσταση, πώς πλησιάσατε την ηρωίδα σας;

Η παράσταση δεν εντάσσει -ούτε η σκηνοθεσία αλλά ούτε και η υποκριτική- την ερμηνεία του ρόλου της Ρένας μέσα σε τέτοια στερεοτυπικά στοιχεία. Εγώ. τουλάχιστον, στην πορεία μου να προσεγγίσω αυτόν τον χαρακτήρα οδηγήθηκα με βάση τα χαρακτηριστικά που έχει δώσει ο Κορτώ στην ηρωίδα του, ψάχνοντας στο βάθος της ψυχής του ρόλου και όχι μένοντας στο εξωτερικό περίβλημα. Εάν έκανα διαφορετικά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε λάθος χαρακτηριστικά εξαιτίας του επαγγέλματός της.

Απ' ό,τι γνωρίζω συναντηθήκατε και με πόρνες στο πλαίσιο της έρευνάς σας για τον ρόλο…

Ναι, είχα κάποιες συναντήσεις γιατί ήθελα να πάρω μια «μυρωδιά» από αυτόν τον εργασιακό ρόλο και από αυτές τις γυναίκες. Ωστόσο, δεν ήταν μόνο οι συναντήσεις που με οδήγησαν στη συγκεκριμένη προσέγγιση του χαρακτήρα της Ρένας. Κάθε χαρακτήρας είναι μοναδικός και θέλει άλλες διαδρομές.

Εσείς τι μάθατε από αυτές τις γυναίκες οι οποίες αντιμετωπίζουν την πιο δύσκολη εικόνα της ζωής;

Οι γυναίκες αυτές βιώνουν μια τεράστια σκληρότητα όσο και αν έχει προχωρήσει η κοινωνία, όσο και αν έχει προχωρήσει συνολικότερα ο πολιτισμός, η οικονομία ή η ζωή μας. Δεν παύουν να είναι στο περιθώριο και να βιώνουν και ρατσισμό και σκληρότητα και άρνηση. Κατά συνέπεια, τους δημιουργεί ένα δύσκολο ψυχικό κόσμο και μία όχι απλή αντιμετώπιση της ζωής τους, συνολικότερα. Περιθωριοποιούνται αυτές οι γυναίκες έτσι και αλλιώς.

Οπότε, ίσως αυτό που βλέπουμε προς τα έξω να είναι και η άμυνά τους προς τον τρόπο που τους φερόμαστε εμείς ως κοινωνία;

Νομίζω ναι, γιατί δεν φαντάζομαι να ήταν η πρώτη τους επιλογή να ακολουθήσουν αυτό το επάγγελμα. Από κάποιες δυσκολίες και από κάποιες ακραίες συνθήκες οδηγήθηκαν εκεί. Υπάρχει και η περίπτωση να επιλέξει κάποια ένα τέτοιο επάγγελμα από ευκολία ίσως, αλλά εγώ, τουλάχιστον, δεν το συνάντησα.

Η Ρένα είναι μέρος της ιστορίας της Ελλάδος.

Ακριβώς. Ολη η ιστορία που βλέπουμε γίνεται με φόντο τα δύσκολα γεγονότα, τις ζοφερές εποχές της πατρίδας μας που χαρακτήρισαν και την περαιτέρω πορεία της. Ξεκινώντας από τη Μικρασιατική Καταστροφή, περνάμε στο πόλεμο του '40, τα Δεκεμβριανά, τη Χούντα κ.λπ. και φτάνουμε στη Μεταπολίτευση και τις ημέρες μας.

Εχοντας ζήσει όλα αυτά τα γεγονότα, βλέπει την ιστορία να αλλάζει ή να επαναλαμβάνεται;

Η Ρένα παίρνει θέση στα πράγματα με τη στάση ζωής της, ακολουθώντας την ιδεολογία που της εμφύσησε ο μεγάλος έρωτας της ζωής της, ο Μάρκος, όντας αριστερός και στη συνέχεια αντάρτης. Αυτές τις μεγάλες ιδέες και αξίες περί ελευθερίας, περί ισότητας, περί δικαιοσύνης, περί αλληλεγγύης είναι η σημαία της για τη ζωή. Η ίδια, επειδή έχει τη μοίρα των απλών ανθρώπων που ζουν μέσα στο πλήθος χωρίς να μπορούν να λειτουργήσουν και να παρέμβουν άμεσα στα μεγάλα και σημαντικά, με τη στάση της και τον τρόπο ζωής της παλεύει για ένα καλύτερο αύριο. Αυτό κάνει σε όλη τη διάρκεια της ζωής της και με τη στάση της αυτό προτρέπει και εμάς να κάνουμε. Η ομπρέλα σε όλα αυτά είναι η αγάπη. Με αυτό το «μότο» συνεχίζει τη ζωή της και με αυτή τη δυναμική και αισιοδοξία πορεύεται η Ρένα: Να φτάσει μέχρι τις μέρες μας και να έχει τη δύναμη ακόμα να αγαπάει.

Η Ρένα είναι ένας πολύ αγαπημένος, χάρτινος -μέχρι πρότινος- ήρωας, που ίσως ο καθένας την έχει πλάσει όπως θέλει στο μυαλό του. Ηταν ρίσκο το να την ενσαρκώσετε;

Φυσικά και ήταν ρίσκο και μάλιστα μεγάλο. Είναι ένας εντελώς ανοίκειος χαρακτήρας, δεν έχουμε άμεσα προσλαμβάνουσες από τέτοιου είδους επαγγέλματος και νοοτροπίας άτομα, οπότε δεν ήταν κάτι απλό. Αλλά, όταν κανείς βουτήξει βαθιά στην ψυχή και στο κουκούλι του ρόλου, υπάρχουν συστατικά που βρίσκουμε στις ψυχές όλων μας. Και τότε μπορεί πολύ πιο εύκολα να προσεγγιστεί ο χαρακτήρας. Με βάση την ουσία, τα ψυχικά χαρακτηριστικά που έχει ένας χάρτινος ήρωας.

* Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο του 38ου Φεστιβάλ Πάτρας 2019 - Θεσμός Αρχαίου Δράματος και θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 1η Αυγούστου στις 21.30 στο Ρωμαϊκό Ωδείο, σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη. Συμπρωταγωνιστούν: Αγης Εμμανουήλ, Κωνσταντίνος Φάμης, Μιχάλης Αβρατόγλου. Μαζί τους στη σκηνή οι μουσικοί: Παναγιώτης Τσεβάς και Κώστας Νικολόπουλος.

Γενική είσοδος 18 ευρώ, παιδικό - μαθητικό - φοιτητικό - άνω των 65 ετών 15 ευρώ, πολύτεκνοι - άνεργοι - ΑμΕΑ 13ευρώ.

Προπώληση: Στο Ρωμαϊκό Ωδείο την ημέρα της εκδήλωσης, Γωνιά του Βιβλίου, Discover και στο viva.gr. Πληροφορίες - Κρατήσεις: 6977347098.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ


Πελοπόννησος Εκδοτική Α.Ε
ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ 1: 2610-312530
Fax: 2610-312535
Email: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr