Πάτρα: Σκιές στα οικονομικά του Δήμου καταγγέλλει η παράταξη Αλεξόπουλου - pelop.gr


Πάτρα: Σκιές στα οικονομικά του Δήμου καταγγέλλει η παράταξη Αλεξόπουλου

Βαριές κατηγορίες για παράνομες δαπάνες, απευθείας αναθέσεις εν κρυπτώ και τριπλασιασμό των οφειλών του Δήμου Πατρέων στη θητεία Πελετίδη εκτόξευσε η παράταξη «Πρωτεύουσα ξανά!» του Γρηγόρη Αλεξόπουλου.

Στη χθεσινή ενημέρωση των δημοτικών συντακτών, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του συνδυασμού, Γιάννης Πετράτος, παρουσίασε «επίσημα και άκρως ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών του δήμου» για τα οποία υποστήριξε ότι προκύπτουν «σοβαρές σκιές σχετικά με το πώς διαχειρίζεται τα χρήματα των Πατρινών η δημοτική αρχή και ο ίδιος ο δήμαρχος προσωπικά».

Επικαλέστηκε το περιεχόμενο έκθεσης (89 σελίδων) αποτελεσμάτων τακτικού ελέγχου στον δήμο από το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων για την περίοδο από 1η Ιουλίου του 2017 έως 30η Ιουνίου του 2018, τα οποία υποστήριξε ότι χρήζει «άμεσης ηθικής και όχι μόνο, διερεύνησης.»

Ο Γ. Πετράτος στάθηκε σε δύο σημεία: «Πρώτον, στο στοιχείο που εντοπίζει ο έλεγχος ότι έχουν γίνει αναθέσεις εν κρυπτώ, που δεν δημοσιεύτηκαν, δηλαδή στη "Διαύγεια", προκειμένου όλοι οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν σε έναν διαγωνισμό να ενημερωθούν και να υποβάλουν τις προσφορές τους». Πρόσθεσε ότι, ο έλεγχος αφορά την περίοδο ενός έτους μόνον και ότι το δείγμα που ελέγχθηκε αφορούσε μόνον το 22% των οικονομικών συναλλαγών και όχι το σύνολο, ζητώντας να δοθούν στοιχεία για τις αναθέσεις σε όλη την πενταετία του Κ. Πελετίδη και ποιο είναι το συνολικό ποσό των αναθέσεων.

«Το δεύτερο πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι εξαιτίας προφανώς αυτής της πολιτικής της δημοτικής αρχής, των αναθέσεων δηλαδή, τα χρέη διογκώνονται» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου και επεσήμανε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δήμου προς τρίτους από 457.482 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014 έφτασαν στα 2.595.604 ευρώ το Φεβρουάριο του 2018. Οι δε απλήρωτες υποχρεώσεις το 2014 ήταν 1.575.569ευρώ και τον Φεβρουάριο του '18 ήταν 4.381.202 ευρώ.

Επίσης, ανέφερε ότι εντοπίστηκαν (σελ. 38 της έκθεσης) «δαπάνες ύψους 924.247,92 ευρώ, οι οποίες αφορούν δαπάνες που έχουν απορριφθεί από τα Ελεγκτικό Συνέδριο ως μη κανονικές ή ως μη νόμιμες».

Από την αρχή είχαμε προειδοποιήσει ότι αυτές οι εκλογές θα γίνουν με ψέματα, συκοφαντίες, λάσπη» ήταν η απάντηση του Δήμου Πατρέων στις κατηγορίες που εκτόξευσε η παράταξη Αλεξόπουλου εις βάρος της δημοτικής αρχής για τη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου.

«Ο κατήφορός τους δεν έχει τέλος» πρόσθεσε η δημοτική αρχή και εκτίμησε ότι η πολεμική που δέχεται είναι το αποτέλεσμα του τρόμου και του πανικού των πολιτικών αντιπάλων της «από την αγάπη και την εμπιστοσύνη του πατραϊκού λαού στον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη και στη δημοτική αρχή», ώστε να «καταφεύγουν στο ωμό ψέμα και στη χυδαία διαστρέβλωση».

Η δημοτική αρχή αντιτείνει ότι η ίδια έκθεση Δημοσιονομικού Ελέγχου που επικαλέστηκε η παράταξη Αλεξόπουλου δεν έδειξε τίποτα και αντιθέτως αναφέρει: «Αξιολόγηση λειτουργίας του ελεγχόμενου Δήμου Πατρέων: λειτουργεί καλά έως άριστα».

Επίσης, η δημοτική αρχή έκανε μια ανακεφαλαίωση της οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε στην τρέχουσα δημοτική περίοδο, υποστηρίζοντας ότι λειτούργησε με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και συμπεραίνει: «Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».

Και προσθέτει: «Οσο για τους άθλιους συκοφάντες, που από την αρχή της προεκλογικής περιόδου έχουν κάνει το άσπρο, μαύρο με τα ψέματα και τις χυδαιότητες που εξαπολύουν, θα τους κρίνει ο πατραϊκός λαός σε λίγες μέρες. Θα τους εγκαταλείψει και θα τους οδηγήσει εκεί που ανήκουν, στον πολιτικό βούρκο και τη λάσπη».

του Μιχάλη Βασιλάκη

Πελοπόννησος Εκδοτική Α.Ε
ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ 1: 2610-312530
Τηλ 2: 2611-100395
Fax: 2610-312535
Email: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr