Β. Λαζαράκου: Ιδέες, εμπειρία, εξωστρέφεια - pelop.gr


Β. Λαζαράκου: Ιδέες, εμπειρία, εξωστρέφεια

Προσοχή: Η κυρία απέναντί μας δεν είναι μια συνήθης περίπτωση. Εχει δει από κοντά την τρόικα. Και όχι απλώς την έχει δει, αλλά έχει διαπραγματευτεί μαζί της. Μας ρίχνει ένα βλέμμα περήφανο. Η διαπραγμάτευση διέσωσε πράγματα. Δεν έκανε μαγικά: Εχει θητεύσει στη Νέα Υόρκη, στο μεταπτυχιακό της, και είναι κατέχει τη γλώσσα του ορθολογισμού. Είναι και Μανιάτισσα. Κάποιο ρόλο θα παίζει κι αυτό.

>Η κυρία λέγεται Βασιλική Λαζαράκου. Σε αναλόγως μικρή ηλικία, έχει πετύχει πολλά πράγματα. Και είναι σήμερα υποψήφια ευρωβουλευτής, με τη Νέα Δημοκρατία. Φιλελεύθερη από άποψη, αλλά όχι κλασική κομματική, έριξε το βάρος της σε σπουδές, επάγγελμα, καριέρα. Δεν είναι ευρέως γνωστή με τους όρους του λάιφ στάιλ (αν και αρθογραφεί στο τύπο), αλλά έχει θητεύσει ως αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κατά την τρομερή περίοδο 2012-15. Τρομερή για εμάς, όπως μας εξηγεί. Στο διάστημα εκείνο, η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο, στον τομέα της. Τα χρόνια που ακολούθησαν έφεραν την καταστροφή. «Τα χάλια ήταν αργότερα... » παρατηρεί πικρόχολα, μια από τις ελάχιστες φορές που θα επιτρέψει στον εαυτό της ένα σχόλιο με όρους της καθομιλουμένης.

>Δεν είναι κάποια φοβιστική τεχνοκράτης των οικονομικών. Νομικός είναι, με άσκηση του επαγγέλματος επί μια 20ετία, σε υψηλό επίπεδο, με εμπειρία σε αποκρατικοποιήσεις και άλλα περίπλοκα θέματα.

>Από τη θέση της αντιπροέδρου καμαρώνει για μια επιτυχία της: Κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρείας της ΕΕ, έπαιξε καθοριστικό ρόλο, το 2014, στη σύσταση του Συντάγματος της Κεφαλαιογοράς, υπό το βάρος της συγκλονιστικής εμπειρίας με τη Λίμαν Μπράδερς.

>Η εμπειρία με την τρόικα, πώς ήταν; ρωτήσαμε. «Πέρασα πολλά... » μας λέει. Συμμερίζεται την άποψη ότι η τρόικα είχε απαιτήσεις ταχείας προσαρμογής που δεν μπορούσε να σηκώσει το ελληνικό μοντέλο. Αλλά δεν ήταν η τρόικα που επέμενε στην απηνή φορολόγηση. Οι μεταρρυθμίσεις ήταν εκείνες που κυρίως την ενδιέφεραν. «Ενα πιο αποτελεσματικό κράτος». Και πώς κατάφερε εκείνη να περιορίσει τις ζημιές και να περισώσει πράγματα στη διαπραγμάτευση; «Τους μίλησα στη γλώσσα τους, κατείχα την κουλτούρα τους» μας εξηγεί. Και προσθέτει: «Τότε κάναμε πράγματι διαπραγμάτευση. Η σημερινή κυβέρνηση επιδεικνύει υπακοή»

>Γιατί θέλει να βρεθεί στην Ευρωβουλή; Αυτή η ερώτηση τη φωτίζει. Με τη δουλειά της τα πάει μια χαρά, αλλά αισθάνεται το καθήκον να υπηρετήσει τα κοινά, σε ένα πεδίο που ταιριάζει στις προδιαγραφές της. Πιστεύει ότι μπορεί να συμβάλει σε μια ανανέωση. Οτι έχει γνώση του διεθνούς περιβάλλοντος. Και έχει ιδέες που θα συνέβαλαν στη λήψη αποφάσεων που θα βελτίωναν τη θέση των πολιτών.

>«Σήμερα η ΕΕ παίρνει το 80% των αποφάσεων» εξηγεί. «Υπάρχει μέλλον στις περιφέρειες» προσθέτει. Συμφωνούμε ότι αυτή η διατύπωση τη φέρνει πιο κοντά στην περιφερειακή Ελλάδα. Και πιο κοντά στη νέα γενιά: Ερχονται αποφάσεις που θα βοηθήσουν τις νέες τεχνολογίες και θα ενθουσιάσουν τους νέους ανθρώπους-η ίδια μας μιλάει για μια ιδέα να θεσπιστούν Αμοιβαία Κεφάλαια ως επενδυτική προώθηση των καινοτόμων πρωτοβουλιών.

>Η καμπάνια της, αν και εντελώς διακριτική σαν την ίδια (ζητάει συγνώμη για κάθε επείγον τηλεφώνημα των δέκα δευτερολέπτων που θα χρειαστεί να κάνει), στηρίζεται στην ιδέα ότι έχουμε ανάγκη από πρόσωπα με τη δική της εμπειρία, κατάρτιση και όρεξη.

> Δηλώνει αισιόδοξη: «Δεν έχω κάτι καλύτερο να κάνω από αυτό» λέει αφοπλιστικά. Πιστεύει ότι οι Ελληνες κουράστηκαν από τον Τσίπρα, αλλά και γενικότερα από την κρίση. Δεν πάμε μακριά με τα πρωτογενή πλεονάσματα, το κατάλαβε και η ΕΕ, χρειαζόμαστε ένα πιο φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, πιο αποτελεσματική δικαιοσύνη, πιο σταθερό φορολογικό σύστημα.

>«Ηρθε η ώρα να βγούμε από την κρίση όλοι μαζί», μας λέει στο φινάλε. Πιστεύει στον Ελληνα: «Μη νομίζετε ότι έξω είναι καλύτεροι» καταλήγει. «Σε πολλά είναι χειρότεροι από εμάς. Απλώς έχουν οργάνωση, συντονισμό και μέθοδο». Και πίστη στο κεντρικό σύστημα, λέμε κι εμείς την κουβέντα μας. Θα συμφωνήσει. Και η συζήτηση θα κλείσει. Εχει να τρέξει σε όλη τη χώρα. Πόσο εύκολο είναι σε έναν νομικό να συνηγορεί υπέρ του εαυτού του;

του Κ. Μάγνη

Πελοπόννησος Εκδοτική Α.Ε
ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ 1: 2610-312530
Τηλ 2: 2611-100395
Fax: 2610-312535
Email: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr