Πάτρα: Εντατική σε «ειδική» λύση ανάγκης ή «επικίνδυνη»; - Ερίζουν Διοίκηση και Γιατροί - pelop.gr


Πάτρα: Εντατική σε «ειδική» λύση ανάγκης ή «επικίνδυνη»; - Ερίζουν Διοίκηση και Γιατροί

Η απόφαση της διοίκησης του ΠΓΝΠ να καλύψει προσωρινά διασωληνωμένους ασθενείς διαμορφώνοντας ειδικά θάλαμο στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου ξεσηκώνει αντιδράσεις. Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαϊας κάνει λόγο για «επικίνδυνες καταστάσεις».

Οπως αναφέρει η διοίκηση της ΕΙΝΑ, η απόφαση «είναι επικίνδυνη τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς όσο και για το -μη εξειδικευμένο- προσωπικό, γιατρούς και νοσηλευτές που καλούνταν σε περιβάλλον εκτός ΜΕΘ να παρακολουθήσουν βαρύτατα περιστατικά».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Την επίμαχη απόφαση έλαβε το ΔΣ του ΠΓΝΠ κατά πλειοψηφία ύστερα από τις σχετικές εισηγήσεις του διευθυντή ΜΕΘ-Αναισθησιολογίας, της επιστημονικά υπεύθυνης της ΜΕΘ, του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και της διευθύντριας της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς- λόγω έλλειψης κρεβατιών στη ΜΕΘ- θα νοσηλεύονται σε «ειδικά διαμορφωμένους» θαλάμους στις κλινικές με παρακολούθηση από το αντίστοιχο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Αποτελεί ουσιαστικά την εξειδίκευση της απόφασης του ΚΕΣΥ(αρ.18 της 251ης ) σχετικά με τη διαχείριση των διασωληνωμένων περιστατικών.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Η ΕΙΝΑ υπενθυμίζει ότι «το περασμένο καλοκαίρι είχε προκληθεί αδιέξοδο που οδήγησε στην αναστολή των χειρουργείων λόγω κορεσμού της ανάνηψης και της αναζωογόνησης των ΤΕΠ από διασωληνωμένους ασθενείς. Τότε, η διοίκηση και η ΥΠΕ έλαβαν την απόφαση για άνοιγμα 6 νέων κλινών ΜΕΘ με το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεσμεύτηκε μάλιστα για έκτακτη κρατική επιχορήγηση 300.000 ευρώ, όμως ακόμα δεν υπάρχει καμιά εικόνα και κανένα χρονοδιάγραμμα για την πορεία υλοποίησης των παραπάνω. Ακόμα περιμένουμε…»

Η διοίκηση της ΕΙΝΑ προσθέτει: «Το ΠΓΝΠ, λόγω της υπολειτουργίας των ΜΕΘ της περιφέρειας (Πύργος, Κόρινθος, νησιά κ.τ.λ.) και λόγω συγκέντρωσης λειτουργίας εξειδικευμένων κλινικών καταλήγει να επιφορτίζεται με μεγάλο όγκο περιστατικών, φαινόμενο που έχει επιταθεί τα τελευταία χρόνια. Αντί λοιπόν να αυξηθεί το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης και η ενίσχυση με προσωπικό, γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Αποτέλεσμα, η εντατικοποίηση της εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού εις βάρος της υγείας των ασθενών…. Τα στοιχεία και η εμπειρία είναι αμείλικτα. Η θνητότητα των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας στη ΜΕΘ και νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ αγγίζει το 40% ,σε σύγκριση με το 20% όσων νοσηλεύονται στη ΜΕΘ».

Η ΕΙΝΑ αναγνωρίζει ότι και η προηγούμενη κατάσταση «ήταν επίσης απαράδεκτη…. ωστόσο λύση δεν αποτελεί η μετακύλιση των κενών και των ελλείψεων από το ένα τμήμα στο άλλο και εν τέλει στους ίδιους τους ασθενείς».

Η ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ

Σε επικοινωνία που είχε η «Π» με τη διοικήτρια του νοσοκομείου Παναγούλα Μαμμή ανέφερε ότι η ΕΙΝΑ όπως και το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, πριν ληφθεί η απόφαση κλήθηκαν από κοινού να βρουν την καλύτερη δυνατή λύση.

«Στη συνάντηση αυτή, οι διαμαρτυρόμενοι δεν κατέθεσαν καμία πρόταση. Εμείς όμως οφείλουμε να φροντίσουμε για την καλύτερη περίθαλψη των ασθενών μας. Η απόφαση του ΔΣ στηρίζεται σε απόφαση ανώτερων θεσμικών οργάνων. Εάν αυτό είναι εγκληματικό τι αντιπροτείνουν; Να αφήσουμε τους διασωληνωμένους ασθενείς διάσπαρτους στο νοσοκομείο ή να τους στέλνουμε στην Αλεξανδρούπολη και όπου υπάρχει κενή κλίνη;» Σχετικά με την επικινδυνότητα που επικαλείται η ΕΙΝΑ εξηγεί: «Η μοναδική ''κακή'' σκέψη που κάναμε για να αντιμετωπίσουμε προσωρινά την παραπάνω κατάσταση είναι να διαμορφώσουμε ειδικά έναν θάλαμο που θα προσομοιάζει με ΜΕΘ, για την ακρίβεια μία πρόχειρη ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) για να φροντίζουμε τους διασωληνωμένους ασθενείς μας. Το νοσηλευτικό προσωπικό θα είναι εξειδικευμένο». Η κ. Μαμμή υπογραμμίζει ότι πρόκειται για προσωρινή λύση μέχρι να λειτουργήσουν οι έξι επιπλέον κλίνες στη ΜΕΘ. «Οταν ανέλαβα το νοσοκομείο βρήκα τη γνωστή κατάσταση, παρόμοια με αυτή που επικρατεί σε όλη τη χώρα. Αυτή τη στιγμή σε ότι αφορά τη λειτουργία των έξι κλινών ΜΕΘ έχουμε τα εξής δεδομένα. Η παραλαβή του εξοπλισμού είναι θέμα χρόνου. Νοσηλευτικό προσωπικό έχουμε κι αυτό που απομένει είναι το ιατρικό το οποίο είναι προς προκήρυξη. Επειδή λοιπόν η πλήρωση των ιατρικών θέσεων θα μας πάρει αρκετούς μήνες πήραμε την παραπάνω απόφαση για να καλύψουμε τις ανάγκες. Είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή».

ΜΑΡΙΝΑ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ

Πελοπόννησος Εκδοτική Α.Ε
ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ 1: 2610-312530
Τηλ 2: 2611-100395
Fax: 2610-312535
Email: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr