Η "Π" ρωτάει τους υποψήφιους Δημάρχους - Τι μπορούμε να κάνουμε για την εικόνα της πόλης μας; - pelop.gr


Η "Π" ρωτάει τους υποψήφιους Δημάρχους - Τι μπορούμε να κάνουμε για την εικόνα της πόλης μας;

Τι μπορούμε να κάνουμε για την εικόνα της πόλης μας; Υπάρχει σοβαρό ζήτημα ασυδοσίας, αυθαιρεσίας, καταστρατήγησης κανονισμών, ρύπανση απτή και οπτική. Είστε διατεθειμένοι να αντιμετωπίσετε την κατάσταση, ακόμα και αν δυσαρεστήσετε ομάδες, πυρήνες, γειτονιές, επαγγελματικούς κλάδους και μεμονωμένους πολίτες;

Η ερώτηση αυτή απευθύνθηκε από την «Π» στους υποψηφίους δημάρχους Πατρέων, στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου ντιμπέιτ του ενός ερωτήματος που εισάγαμε από την περασμένη εβδομάδα.

Η πρωτοβουλία είναι δική μας, αλλά όχι και η ερώτηση. Την ιδέα μας την έβαλε συμπολίτης (ΣΣ: Δική του και η φωτογραφία), που με την ευκαιρία των δημοτικών εκλογών, σκέφτηκε μήπως πρέπει να γίνει κάτι με την όψη της πόλης. Κάτι σοβαρό, οργανωμένο και αποτελεσματικό, εννοείται.

Εχει ενδιαφέρον ότι οι περισσότεροι συμπίπτουν σε αρκετές παρατηρήσεις και ιδέες. Που σημαίνει ότι οι αποκλίσεις τους δεν είναι χαώδεις.

ΤΟΥ ΚΩΝ. ΜΑΓΝΗ

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ (ΝΕΑ ΠΟΛΗ)

Αν κοιτάξουμε μερικά χρόνια πίσω, θα βρούμε ένα εξαιρετικό παράδειγμα, όπου μία μεγάλη αλλαγή δεν συνάντησε καμία αντίδραση, αντίθετα υποστηρίχθηκε από όλους και γι' αυτό υπήρξε τόσο πετυχημένη. Θα επικαλεστώ το παράδειγμα που δώσαμε όλοι οι Ελληνες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Οποιος βρέθηκε τότε στην Αθήνα, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη, είδε κάτι πρωτόγνωρο: καθαριότητα και τάξη παντού. Καμία αυθαιρεσία, κανένα διπλοπαρκάρισμα, κανένα σκουπιδάκι. Είδε πολίτες να υπερασπίζονται τον δημόσιο χώρο και την εικόνα της πόλης και της πατρίδας τους. Και αυτό, θυμίζω, ήταν κάτι που έκανε τους ξένους να τρίβουν τα μάτια τους και να μας αφιερώνουν διθυραμβικά σχόλια. Γιατί λοιπόν, λειτουργήσαμε έτσι τότε και δεν μπορούμε και σήμερα; Διότι τότε υπήρχε ένα μεγάλο όραμα, ένα εθνικό στοίχημα που έγινε και στοίχημα του κάθε πολίτη. Αυτό θέλουμε να κάνουμε, σε μικρογραφία, στην Πάτρα. Η δική μας δημοτική αρχή θα προσφέρει στην κοινωνία της πόλης το όραμα μίας μεγάλης και σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης, όμορφης, νοικοκυρεμένης και ανεπτυγμένης. Και θα το κάνει με πράξεις. Με πραγματική καθαριότητα, με ενίσχυση του πρασίνου, με επανασχεδιασμό του κυκλοφοριακού, με πολύ συγκεκριμένο προγραμματισμό εργασιών συντήρησης και ανάπλασης. Αυτή τη μεγάλη αλλαγή που θα κάνουμε στη λειτουργία του Δήμου, αλλά και τη συνέπεια που θα δείξουμε, θα την υπερασπιστούν όλοι. Βέβαια, δεν θα διστάσουμε και να σπάσουμε αυγά. Αλλά οι Πατρινοί δεν είναι αδαείς. Οταν δουν πως η πόλη ομορφαίνει, θα σπεύσουν να την πάρουν στους ώμους τους και να την κάνουν ακόμα ομορφότερη. Βεβαίως, η διακίνηση ιδεών θα είναι πιο ελεύθερη από κάθε άλλη φορά, Θα τοποθετήσουμε σε κάθε πολυσύχναστο σημείο όλου του Δήμου ευμεγέθη ταμπλό, που θα μπορούν όλοι να χρησιμοποιούν.

ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ (ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΞΑΝΑ)

Πράγματι, στο κέντρο και τις γειτονιές, επικρατεί απόλυτη ασυδοσία. Οποιος προλαβαίνει παρκάρει όπου θέλει, τοποθετηθεί ό,τι θέλει στους κοινόχρηστους χώρους, γράφει σε τοίχους και σε πλατείες, ρυπαίνει, κολλάει αφίσες... Πρώτος διδάξας η ίδια η δημοτική αρχή, που όχι μόνο αποδεικνύεται ανίκανη να παρέμβει, αλλά επιβαρύνει και η ίδια αυτή την κατάσταση.

Εμείς προτείνουμε τις παρακάτω ενέργειες.

1. Κανονισμό λειτουργίας κοινοχρήστων χώρων με σαφείς όρους που θα αφορά κέντρο και γειτονίες.

2. Ιση αντιμετώπιση Δήμων Ρίου, Μεσσάτιδας, Παραλίας και Βραχνέικων και των συνοικιών της Πάτρας που έχουν αφεθεί στη μοίρα τους.

3. Εξέταση δυνατότητας επανασύστασης της δημοτικής αστυνομίας με ενεργοποίηση τμήματός της στην τήρηση του κανονισμού λειτουργίας κοινοχρήστων χώρων.

4. Αντικατάσταση των μικρών κάδων απορριμμάτων και τοποθέτηση μεγάλων κάδων δαπέδου, όπως σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης.

5. Λειτουργία τμήματος Αμέσου Δράσεως, στην υπηρεσία καθαριότητος, η οποία θα λειτουργεί με ειδικά σχεδιασμένη πλατφόρμα logistic.

6. Τοποθέτηση αφισών αποκλειστικά και μόνο σε ειδικά πλαίσια.

7. Ειδική μέριμνα για τα χαρτοκιβώτια των καταστημάτων για συλλογή για ανακύκλωση με εθελοντικές ομάδες πολιτών

8. Παρότρυνσή για υιοθεσία από τους καταστηματάρχες, με τη βοήθεια των υπηρεσιών του Δήμου, του χώρου που βρίσκεται μπροστά από τα καταστήματά τους για καθαριότητα και καλλωπισμό, με κίνητρα και βραβεύσεις. Αυτό μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους κοινόχρηστους χώρους.

9. Διαρκής ενημέρωση των πολιτών και των επαγγελματιών με στοχευμένες καμπάνιες.

10. Αξιοποίηση χώρων για πολιτιστικές δράσεις, ώστε να βρίσκονται σε καλή κατάσταση, όπως π.χ. ο ΕΣΠΕΡΟΣ.

Ολα αυτά θα γίνουν κατόπιν διαβούλευσης και συνεννόησης. Δυσαρεστημένοι υπάρχουν όταν τους αγνοείς. Οταν τους κάνεις συμμέτοχους, είναι συν διαμορφωτές. Σύμμαχοι και όχι αντίπαλοι.

ΠΑΠΑΔΗΜΑΤΟΣ (ΠΑΤΡΑ ΕΝΩΜΕΝΗ)

Ναι, είμαι διατεθειμένος να τι αντιμετωπίσω και να σας εξηγήσω τι εννοώ. Η εικόνα της πόλης σε γενικές γραμμές είναι έτσι όπως την περιγράφετε στην ερώτησή σας. Οπως επίσης είναι γεγονός ότι οι δημοτικές αρχές των τελευταίων ετών απέφυγαν να αγγίξουν αυτό το ζήτημα, αλλά κι όταν το έκαναν, η δράση τους ήταν αποσπασματική και χωρίς διάρκεια.

Στο σημείο αυτό απαιτούνται μερικά βασικά βήματα.

Πρώτον, συμφωνούμε όλοι ένα κανονισμό καθαριότητας που περιλαμβάνει προβλέψεις που αγγίζουν όλες τις εκδοχές που αφορούν την εικόνα της πόλης.

Δεύτερον, επικοινωνούμε αυτόν τον κανονισμό, ώστε να υπάρξει μια πλήρης ενημέρωση όλων των δημοτών.

Τρίτον, οργανώνουμε τις δημοτικές υπηρεσίες ώστε να να είναι σε θέση να εφαρμόσουν πλήρως και σε όλες τις απαιτήσεις του κανονισμού και σε όλη την έκταση του Δήμου. Στο σημείο αυτό, πιθανότατα να αποδειχθεί απαραίτητη η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Τέταρτον, ακολουθεί μια συστηματική και επίμονη εφαρμογή του κανονισμού, παρά τις όποιες πιθανές αντιδράσεις που θα προκύψουν.

Θα προσθέσω στην απάντησή μου και κάτι ακόμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι αντιδράσεις είναι αποσπασματικές και πρόσκαιρες. Εάν, λίγους μήνες μετά η εικόνα της πόλης έχει βελτιωθεί, τότε οι αντιδράσεις υποχωρούν και έρχεται στην επιφάνεια η ικανοποίηση για μια Πάτρα που πηγαίνει μπροστά.

ΨΩΜΑΣ (ΣΠΙΡΑΛ)

Πιστεύουμε ότι η εικόνα της πόλης είναι μεν υποχρέωση του Δήμου συνάμα όμως είναι και ευθύνη όλων των δημοτών.

Παράδειγμα: Στην πόλη υπάρχουν περίπου 6.500 επιστήλια καλαθάκια απορριμμάτων. Που σημαίνει ότι κανείς μας δεν δικαιολογείται να πετάει το πλαστικό ποτηράκι με τον καφέ του στο πεζοδρόμιο. Ας αρχίσουμε λοιπόν από την ανάγκη αλλαγής στις νοοτροπίες μας και στις συμπεριφορές μας.

Στην πραγματικότητα το πρόβλημα είναι ευρύτερο. Κατά κανόνα τα σπίτια είναι πεντακάθαρα και ο δημόσιος χώρος ρυπαρός. Ισως επειδή δεν αντιμετωπίζουμε τον δημόσιο χώρο σαν το κοινό μας σπίτι.

Από εκεί και έπειτα οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι έχουμε συμβιβαστεί με αυτήν την ασχήμια που, πράγματι, χαρακτηρίζει την πόλη κι αυτό είναι το χειρότερο. Η ασυδοσία και η ρύπανση είναι ο κανόνας κι ούτε που μας ενοχλεί.

Επιτρέψτε μου να το δηλώσω κατηγορηματικά. Ολοι εμείς στο «σπιράλ» ενοχλούμεθα. Γι' αυτό και δεν βγάζουμε προεκλογικές αφίσες και φυλλάδια ενώ καλέσαμε όλες τις άλλες παρατάξεις να κάνουν το ίδιο. Ως ένα ελάχιστο μέτρο περιορισμού της ρύπανσης.

Από εκεί και πέρα, είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε ώστε να καταρτιστεί ένας αυστηρός κανονισμός λειτουργίας της πόλης, επίμονη τήρησή του και μαζί μια μεγάλη προσπάθεια για την αλλαγή της νοοτροπίας των δημοτών.

ΠΑΤΟΥΧΑΣ (ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ)

Αν μιλάμε για την εικόνα της πόλης την δεδομένη στιγμή, προφανώς δεν εννοείται πως θα τη βελτιώσουμε στο μέλλον με σχεδιασμό, έργα και αναπλάσεις, αυτή μπορεί να βελτιωθεί με μεγαλύτερη επιμέλεια από τα συνεργεία καθαριότητας και την εφαρμογή των κανόνων σε όλους τους τομείς.

Πιο συγκεκριμένα: Η πύκνωση της αποκομιδής, η μηχανική και πεζή σάρωση, στο κέντρο της πόλης πριν τις ώρες της εμπορικής αιχμής, στις συνοικίες αυτό να γίνεται στο υπόλοιπο ωράριο των εργαζομένων. Συλλογή των υπολειμμάτων έξω από τους κάδους, πλύση και απολύμανση των κάδων τακτική.

Εφαρμογή του κανονισμού καθαριότητας.

Βγάζουμε τα σκουπίδια συγκεκριμένη ώρα, δεν τα πετάμε έξω από τους κάδους, κάνουμε καλή συσκευασία και βελτίωση του όγκου των ανακυκλούμενων. Οι νοικοκυρές στη γειτονιά μου, καθαρίζουν και ασβεστώνουν γύρω από τους κάδους. Εχω δει και πινακίδα χάρτινη κολλημένη στον κάδο «Μην πετάτε τα σκουπίδια έξω από τον κάδο». Δειγματοληπτικός έλεγχος και ποινές.

Εφαρμογή του κανονισμού στάθμευσης και απελευθέρωσης του κοινόχρηστου χώρου. Καμία ανοχή στη διπλοστάθμευση, στην κατάληψη πεζοδρομίων, θέσεων ΑΜΕΑ, κυκλοφορίας δικύκλων σε πεζοδρόμους, αποκλεισμός πεζοδρομίων από τραπεζοκαθίσματα, παράνομη επέκταση του προβλεπόμενου χώρου τραπεζοκαθισμάτων, εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, του κανονισμού για την ηχορύπανση. Ολα αυτά, ταυτόχρονα με την εκτεταμένη καμπάνια για την προστασία του δημόσιου κοινόχρηστου χώρου.

ΡΩΡΟΣ (ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ)

Στην πραγματικότητα, το ερώτημα αναφέρεται στη σχέση που διέπει τον δήμο και την κοινωνία. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του συστήματος διοίκησης, την αποτελεσματικότητά του, τη διαφάνεια, με ενημέρωση των δημοτών, ξεκάθαρες αρχές και ισχυρή βούληση ανάληψης δράσης.

Και βέβαια, δεν μπορείς να το κάνεις αυτό όταν ως Δήμος είσαι ο πρώτος που παραβιάζει τους κανόνες. Μιλάμε για την εκτεταμένη αφισορύπανση, ακόμα και εντός των δημοτικών υπηρεσιών, για το αναρτημένο πανό της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Νότιο Πάρκο, για τα «ξεχασμένα» μπάνερς στις κολόνες φωτισμού.

Για αυτόν τον λόγο, το σύνηθες είναι η οποιαδήποτε πρωτοβουλία από την πλευρά του δήμου να αντιμετωπίζεται από τους επαγγελματίες, τους φορείς, τους δημότες, με σκεπτικισμό και αμφιβολία. Πώς να πείσεις τους επαγγελματίες για την ασύδοτη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων κλείνοντας το πεζοδρόμιο, πώς να βάλεις φραγμό στην αναγραφή συνθημάτων και την αφισορύπανση όταν πρώτος ως δήμος το εφαρμόζεις;

Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αποβάλει το σύνδρομο της αδράνειας και να προχωρήσει αποφασιστικά στην ενημέρωση, στη συναίνεση, στη δέσμευση των επαγγελματιών, των φορέων και των πολιτών.

Η εφαρμογή του κανονισμού καθαριότητας δεν αποτελεί απλά μια υποχρέωση του δήμου και των δημοτών αλλά ένα «συμβόλαιο» που εκφράζει τη βούληση και των δυο μερών να εφαρμόσουν πρακτικές και συμπεριφορές που διευκολύνουν και βελτιώνουν την καθημερινότητα. Λέμε όχι λοιπόν σε κατασταλτικά μέτρα εξαρχής αλλά λέμε ναι στην ανάληψη της ευθύνης που αναλογεί από τον καθένα.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να δούμε και την επιβολή ποινών αλλά από έναν δήμο που δεν θα είναι ο πρώτος που παραβιάζει αυτό το «συμβόλαιο».

ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ)

Ως δημοτική αρχή αναλάβαμε πρωτοβουλίες, υλοποιήσαμε και υλοποιούμε έργα που αλλάζουν την εικόνα της πόλης και καλυτερεύουν την καθημερινή ζωή των δημοτών.

Με συνεπή διεκδίκηση καταφέραμε να υπογειοποιηθεί το τρένο, ώστε να δημιουργηθεί ένα γραμμικό πάρκο 6,5 χιλιομέτρων. Παραχωρήθηκε θα αναπλαστεί η παραλιακή ζώνη, όπως και η Ανω και Κάτω πόλη, οι σκάλες της Αγίου Νικολάου, η Γούβα, ο Αγιος Αλέξης, τα Ζαρουχλέικα. Προγραμματίζεται η ανάπλαση από Αράτου έως Αγίας Σοφίας.

Εμβληματικά κτίρια της πόλης μας που ήταν ερείπια, όπως το Αρσάκειο, ο Λαδόπουλος και η πρώην Εμπορική Σχολή στην οδό Μανιακίου, ξαναπαίρνουν ζωή. Προγραμματίζεται η ανάπλαση του Θεάτρου «Απόλλων» και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Βελτιώθηκε η καθαριότητα στο κέντρο και τις συνοικίες, παρά την υποχρηματοδότηση και τη μείωση προσωπικού.

Οι σύλλογοι, οι φορείς, οι οργανώσεις, όλοι οι κάτοικοι της Πάτρας δεν έχουν κανένα λόγο να μη θέλουν να ζουν σε μια όμορφη και καθαρή πόλη. Γι' αυτό και βρισκόμαστε σε συνεργασία μαζί τους ώστε να βελτιώνεται καθημερινά η εικόνα, η λειτουργία, η ζωή στην Πάτρα.

Χωρίς να μπαίνουμε εμπόδιο στην ενημέρωση του λαού μας, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την καλλιτεχνική έκφραση προσπαθούμε αυτή να γίνεται με κανόνες, ώστε να προστατεύονται τα κτίρια και η αισθητική της πόλης.

ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ)

Δεν υπάρχει περίπτωση να συμβιβαστούμε με όσους αμαυρώνουν την εικόνα της πόλης. Θα πορευτούμε με απόλυτη διαφάνεια και ισο-δημοτική μεταχείριση. Την πρώτη ευθύνη όμως την έχει ο ίδιος ο Δήμος. Η Πάτρα είναι μια υποβαθμισμένη πόλη, οι πλατείες της είναι σε άθλια κατάσταση. Τα πεζοδρόμια της είναι κατεστραμμένα και βρώμικα. Είμαστε μια γουβόπολη και οι συνοικίες μας δασωμένος αγρός και πρόχειρος σκουπιδότοπος. Αυτό πρέπει να αλλάξει αμέσως. Να αποκτήσουμε πολιτική πρασίνου. Να μπούμε σε τροχιά αναβάθμισης της ποιότητας ζωής. Με εναρμονισμό της πολιτικής πρασίνου και πλατειών, όπου θα χρεωθούν σε επιμελητές φροντίδας. Με πλήρη αισθητική συμμόρφωση των κτιρίων. Με επισκευή και καθαριότητα στα πεζοδρόμια από τον Δήμο, όπου δεν καλύπτονται από ιδιοκτήτες. Με καταλογισμό κόστους αποκατάστασης σε όσους παρανομούν. Με σωστή κάλυψη των οδοστρωμάτων που σήμερα είναι τα περισσότερα επικίνδυνα. (Πέταξαν πολλά χρήματα με κακότεχνη επικάλυψη δίχως να περνά οδοστρωτήρας πάνω στην πίσσα). Με την κατασκευή των δύο πάρκινγκ ένα έναντι του Μουσείου με υπόγεια διάβαση πρόσβασης και ένα κάτω από τα ψηλαλώνια. Με την κατασκευή δύο κηποθεάτρων ένα στην Πλαζ και ένα στην Παραλία. Στοχεύω να κάνω τους πολίτες συμμέτοχους σε μια μεγάλη αλλαγή νοοτροπίας. Να μπούν όλων των κατηγοριών οι κάδοι ανακύκλωσης. Να φέρω στο προσκήνιο τις δυνάμεις της δημιουργίας.

ΤΖΑΝΑΚΟΣ (ΠΑΤΡΑ, Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΗ)

Η λύση στο πρόβλημα «ακούει» σε τρεις λέξεις: Κανόνες, Κινητοποίηση, Ευαισθητοποίηση.

Κατ' αρχήν, το θέμα είναι αν έχεις τη βούληση να εφαρμόσεις τους κανόνες. Προσωπικά, το έχω αποδείξει (1997 - 1998) με τον Κανονισμό Καθαριότητας και το πρόγραμμα «Καθαρούλης», που ενέκρινε το τότε δημοτικό συμβούλιο Πάτρας. Υπάρχουν από τότε κανονισμοί: καθαριότητας, τραπεζοκαθισμάτων, κατά αφισσορύπανσης (με τοποθέτηση 500 ειδικών πλαισίων), οικοδομικών εργασιών κ.α.. Σήμερα, δεν εφαρμόζεται τίποτα.

Το ζητούμενο, όμως, είναι οι κανόνες να εφαρμόζονται υπό το πρίσμα τού να γίνονται κτήμα των δημοτών, μέσα από το σκεπτικό πως «η πόλη σου είσαι εσύ». Αυτό, με τη σειρά του, δίνει χώρο στους ήδη ευαισθητοποιημένους εθελοντές, οι οποίοι βρίσκουν μιμητές όταν δοθεί η δυνατότητα. Αυτό πράξαμε εκείνα τα χρόνια με καθολική επιτυχία, αυτό θα κάνουμε και τώρα, αν μας τιμήσουν οι Πατρινοί.

Συμπεριλαμβάνοντας δενδροφυτεύσεις με συμμετοχή Πατρινών, (ιδίως νέων), γεμίζοντας καλαίσθητα καλαθάκια απορριμμάτων, φροντίζοντας να είναι συστηματική και εμφανής η καθαριότητα, τακτοποιώντας τα τραπεζοκαθίσματα, διευθετώντας και το κυκλοφοριακό και το θέμα στάθμευσης, που κι αυτά συμβάλλουν στην εικόνα της πόλης. Εφαρμόζοντας πιστά αυτονόητους κανόνες λειτουργικότητας μιας πόλης. Οταν οι πολίτες διαπιστώνουν πως όντως γίνεται κάτι σοβαρό και ουσιαστικό, το ακολουθούν και το προστατεύουν στην πλειοψηφία τους.

ΠΟΛΙΤΗΣ (ΚΥΜΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ)

Ολοι μας έχουμε έλθει στη δύσκολη θέση να πρέπει να εξηγήσουμε σε ξένους φιλοξενούμενούς μας για τις ατελείωτες μπογιές στους τοίχους, τις αφίσες και τα πανό και την κάθε άλλου είδους παρανομία η οποία έχει γίνει θεσμός. Μηχανάκια στα πεζοδρόμια και στις πλατείες, αυτοκίνητα στις διαβάσεις και στις θέσεις αναπήρων και κάθε είδους βανδαλισμοί, κατεστραμμένοι και κυρίως άπλυτοι κάδοι, ακαθάριστα οικόπεδα και εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα ή μισογκρεμισμένα κτίσματα που εκτός του ότι είναι επικίνδυνα ασχημίζουν την πόλη.

Ο καθένας κολλάει αφίσες, μπογιατίζει, σηκώνει ανακοινώσεις ή μοιράζει φυλλάδια, αναρτά πινακίδες -ακόμα και ο Δήμος.

Υπάρχουν Δημοτικός κανονισμός και φυσικά αντίστοιχοι νόμοι. Πολύ απλά, δεν εφαρμόζεται τίποτε! Και πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί οτιδήποτε όταν η ίδια η δημοτική αρχή είναι και ο πρώτος ρυπαίνων;

Αν δεν φτάνουν οι επιφάνειες, να τις αυξήσουμε για να αναρτά ο καθένας ό,τι θέλει.

Παράλληλα θα πρέπει να γίνει μια μεγάλη εκστρατεία, στην οποία θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι, για την ενημέρωση των συμπολιτών μας ότι η ΠΑΤΡΑ ΑΛΛΑΞΕ και ότι εδώ για παράδειγμα «δεν δεχόμαστε να μας βγάζει το μάτι το σπρέι του καθενός»!

Αφού λοιπόν θα σχηματιστεί μια κουλτούρα, ότι ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΔΕΝ ΡΥΠΑΙΝΟΥΜΕ, τότε θα πρέπει να αρχίσουν να μπαίνουν και ποινές. Να αρχίσει δηλαδή να μοιράζεται ο λογαριασμός της αποκατάστασης. Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για την συμμετοχή αυτών που προκαλούν βλάβες στην αποκατάσταση. Αυτό θα είναι μια καλή αρχή.

ΝΤΡΙΝΙΑΣ (ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΝ)

Η ασυδοσία, η ιδιοτελής εκμετάλλευση των δημόσιων χώρων, το «κάνω ό,τι μου καπνίσει», έχουν εγκαθιδρύσει το βασίλειό τους. Η ανοχή στην ιδιότυπη «ιδιωτικοποίηση» του δημόσιου χώρου και των αστικών κοινών από ομάδες συμφερόντων και «παρτάκηδων», παίρνει χαρακτηριστικά πολιτικής επιλογής από μέρους της Δημοτικής Αρχής, καθώς παρά τις συχνότατες αναφορές μας, κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί. Μόνο απαντήσεις του τύπου «να τρέχουμε πίσω από τον καθένα;» ή «δεν έχουμε προσωπικό ελέγχου».

Η αντιμετώπιση οφείλει να είναι προτεραιότητα όσων εμπλέκονται με τη δημοτική πολιτική, διότι: 1) πλήττονται τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των πολιτών και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων ομάδων, 2) είναι πολιτικά, ηθικά και κοινωνικά απαράδεκτο, τα Κοινά, αυτά που ανήκουν σε όλους και όλες, να γίνονται αντικείμενα για το όφελος ή το «γούστο» κάποιων λίγων, 3) η αισθητική μιζέρια λειτουργεί ενισχυτικά στην ήδη υπάρχουσα οικονομική και κοινωνική μιζέρια, γενικεύοντας μια διάθεση ωχαδελφισμού, απαξίωσης και αδιαφορίας για τη συλλογική μας ζωή, 4) λειτουργεί ως παρότρυνση γενίκευσης της αυθαίρετης ή αντικοινωνικής συμπεριφοράς, 5) αποτελεί ασφαλή ένδειξη πώς θα καταντήσουν οι νέοι δημόσιοι χώροι που σχεδιάζονται, για τους οποίους θα δαπανηθούν εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Μια πολιτική αναγέννησης και σεβασμού του δημόσιου χώρου θα έχει πολλές διαστάσεις: ενίσχυση του κανονιστικού οπλοστασίου (κανονισμοί βασισμένοι στις σύγχρονες ανάγκες της πόλης), συνεπής έλεγχος εφαρμογής του, κινητοποίηση των πολιτών που πλήττονται τα δικαιώματά τους από την αυθαιρεσία, διάλογος και προσπάθεια συνεννόησης με όσους αυθαιρετούν για ένα δύσκολο μεροκάματο ή από έλλειψη υποδομών ώστε να βρεθούν λύσεις αμοιβαιότητας και τέλος, πράξεις επιβολής της νομιμότητας

Πελοπόννησος Εκδοτική Α.Ε
ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ 1: 2610-312530
Τηλ 2: 2611-100395
Fax: 2610-312535
Email: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr