Πάτρα: Οι γιατροί προειδοποιούν - Φειδωλοί στα φάρμακα για τα παιδιά - pelop.gr


Πάτρα: Οι γιατροί προειδοποιούν - Φειδωλοί στα φάρμακα για τα παιδιά

Τη λελογισμένη συνταγογράφηση αντιβιοτικών και άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων στα παιδιά επιχειρεί να περάσει στην παιδιατρική κοινότητα η οργανωτική επιτροπή του 29ου Μετεκπαιδευτικού Σεμιναρίου της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής.

«Ερχεται το παιδί μ' έναν βήχα και σπεύδουμε να του χορηγήσουμε βρογχοδιασταλτικά σιρόπια, τα οποία σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι περιττά», δήλωσε στην «Π» ο καθηγητής και διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής και της Μονάδας Νεογνών του ΠΓΝΠ Γαβριήλ Δημητρίου.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να είμαστε τόσο εύκολοι στις χορηγήσεις φαρμάκων, διότι προκαλούμε άλλο σοβαρό πρόβλημα, το οποίο αφορά στην ανθεκτικότητα των μικροβίων κι έτσι όταν υπάρξει επείγουσα ανάγκη χορήγησης ενός σκευάσματος, αυτό δεν θα έχει καμία θετική επίδραση στον οργανισμό. Οφείλουμε στο θέμα αυτό να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να το επισημαίνουμε και στους γονείς, οι οποίοι είτε πιέζουν για σιρόπια είτε

προμηθεύονται μόνοι τους. Αυτός είναι και ο στόχος του σεμιναρίου μας. Η ενημέρωση για τις νεότερες εξελίξεις στην Παιδιατρική, με ιδιαίτερη έμφαση στα συχνά και καθημερινά θέματα που αντιμετωπίζουν οι παιδίατροι».

Ιδιαίτερα επίκαιρο και σοβαρό θέμα παραμένει για την παιδιατρική κοινότητα η αναγκαιότητα του εμβολιασμού. «Η παραπληροφόρηση για την επικινδυνότητα των εμβολίων, η οποία δεν κρύβω ότι εκπορεύεται και από γιατρούς, κάτι που είναι άκρως αντιεπιστημονικό, έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα, το οποίο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε. Είδαμε τι έχει προκαλέσει το αντιεμβολιαστικό κίνημα κι ως εκ τούτου οφείλουμε όλοι οι παιδίατροι να εργαστούμε για να το ανατρέψουμε».

Η επιστημονική συνάντηση των παιδιάτρων θα φιλοξενηθεί στο συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, το Σάββατο και την Κυριακή, 13 και 14 Απριλίου.

Επίσης, στη θεματολογία που θα αναλύσουν έγκριτοι επιστήμονες, περιλαμβάνονται θέματα, όπως η παρακολούθηση από τον γενικό

παιδίατρο παιδιών με συνήθη σύνδρομα, η αιματουρία και τα

νοσήματα των νεφρών, οι πρώιμες παρεμβάσεις στη ΜΕΝΝ, η οστική υγεία των παιδιών, η αντιμετώπιση της ακμής και τα αυτοάνοσα νοσήματα στην παιδική ηλικία.

Μαρίνα Ριζογιάννη

Πελοπόννησος Εκδοτική Α.Ε
ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ 1: 2610-312530
Τηλ 2: 2611-100395
Fax: 2610-312535
Email: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr