Γνωρίζοντας το λεμφοίδημα - pelop.gr


Γνωρίζοντας το λεμφοίδημα

Γράφει

η

Ιωάννα Μπαγιωνέτα*

Το λεμφικό σύστημα αποτελείται από ένα δίκτυο λεμφαγγείων και λεμφαδένων που μεταφέρει λίπη, πρωτεΐνες, απόβλητα του μεταβολισμού των κυττάρων και νερό από τους ιστούς στο αγγειακό σύστημα. Συνεπώς έχει δύο σημαντικές λειτουργίες, τη μεταφορά της λέμφου και την ανοσολογική, αφού οι λεμφαδένες συμβάλουν στην παραγωγήτων αντισωμάτων και συμμετέχουν στην άμυνα του οργανισμού.

Αν για οποιοδήποτε λόγο διαταραχθεί η ομαλή κυκλοφορία στο λεμφικό σύστημα τότε παρουσιάζεται συσσώρευση του λεμφικού υγρού σε κάποια περιοχή του σώματος. Στην περίπτωση αυτή, ο οργανισμός αναπτύσσει οίδημα το οποίο ονομάζεται λεμφοίδημα και αποτελεί από μόνο του νόσο.

Η ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ

Είναι μια αρκετά συχνή νόσος που εμφανίζεται πρωτοπαθώς όταν στο λεμφικό σύστημα υπάρχουν αναπτυξιακές ανωμαλίες με αποτέλεσμα την αδύνατη απομάκρυνση του φυσιολογικού λεμφικού υγρού και δευτεροπαθώς όταν έχουν αφαιρεθεί λεμφαδένες και λεμφαγγεία σε θεραπεία του καρκίνου, σε μετατραυματικές καταστάσεις, σε φλεγμονές και σε έδαφος φλεβικής ανεπάρκειας.

Το λεμφοίδημα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των ασθενών και η έγκαιρη διάγνωσή του είναι το κλειδί για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση.

Είναι χρόνια νόσος, η οποία εφόσον αναγνωριστεί έγκαιρα αντιμετωπίζεται συντηρητικά και αποτελεσματικά με απλές μεθόδους προλαμβάνοντας τις δυσάρεστες επιπτώσεις του.

Συχνότερα, το λεμφοίδημα εντοπίζεται στα άνω και κάτω άκρα και λιγότερο συχνάστο κορμό και το πρόσωπο.

Οι ασθενείς αναφέρουν αίσθημα βάρους στην προσβεβλημένη περιοχή, μειωμένη κινητικότητα και δυσκολία κατά την εφαρμογή των ενδυμάτων και των κοσμημάτων όταν το λεμφοίδημα εμφανίζεται στα άκρα.

Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση του λεμφοιδήματος γίνεται με τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού και τη φυσική εξέταση, που περιλαμβάνει επισκόπηση και ψηλάφηση. Σε κάποιες περιπτώσεις το λεμφοσπινθηρογράφημα είναι χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο.

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η ολοκληρωμένη αποσυμφορητική θεραπεία είναι ημέθοδος επιλογής, για την αποτελεσματική διαχείριση του λεμφοιδήματος και εφαρμόζεται χωρίς παρενέργειες. Περιλαμβάνει 2 φάσεις:

  • Την πρώτη φάση της αποσυμφόρησης του οιδήματος όπου εφαρμόζονται τεχνικές λεμφικής παροχέτευσης με τα χέρια και περίδεση με ειδικούς επιδέσμους μικρής διατασιμότητας.
  • Τη δεύτερη φάση διατήρησης και βελτίωσης του αποτελέσματος της αποσυμφόρησης, με την εφαρμογή ειδικών εξατομικευμένων συμπιεστικών ενδυμάτων ασκώντας την απαιτούμενη συμπίεση.

Τα παραπάνω συμπληρώνονται με επιμελή περιποίηση του δέρματος, των πιθανών ουλών και με εκτέλεση αποσυμφορητικών ασκήσεων, ενώ η συνέπεια του ασθενή στη δεύτερη φάση είναι καθοριστική αφού αυτή διαρκεί εφόρου ζωής.

Η λεμφική παροχέτευση με τα χέρια εφαρμόζεται επίσης σε ρευματοειδείς παθήσεις, στην αθλητική φυσικοθεραπεία, στην αποκατάσταση των ασθενών μετά από τραυματισμούς και σαν παρηγορητική θεραπεία σε ογκολογικούς ασθενείς.

Η αποτελεσματική διαχείριση του λεμφοιδήματος προϋποθέτει θεραπευτική παρέμβαση από εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή μετά από ειδική εκπαίδευσηστην εφαρμογή της ολοκληρωμένης αποσυμφορητικής θεραπείας.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ

Η Ομάδα Ειδικού Ενδιαφέροντος ΑΠΛΕΣΟ για την Αποκατάσταση των Παθήσεων του του Λεμφικού Συστήματος και των Οιδημάτων, του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, ασχολείται με ασθενείς που εμφανίζουν λεμφοίδημα αποσκοπώνταςστη σωστή θεραπευτική προσέγγιση, στην αποτελεσματική πρόληψη και διαχείρισή του και στη διάλυση των μύθων γύρω από τις διάφορες πτυχές της διαταραχής αυτής.

Στα πλαίσια των δράσεών της η ΑΠΛΕΣΟ διοργανώνει ημερίδα την Κυριακή 7 Απριλίου, από 9:30 έως 14:00 στην Αγορά Αργύρη, με θέμα«Λεμφοίδημα στον Ογκολογικό ασθενή, Φροντίδα, Θεραπεία και Αυτοδιαχείριση».

Η ημερίδα αποτελεί συνέχεια εκδηλώσεων οι οποίες ξεκίνησαν από την Αθήνα στοχεύοντας στην ανταλλαγή τεκμηριωμένων επιστημονικών απόψεων με εμπλεκόμενες επιστημονικές ειδικότητες σχετικές με το λεμφικό σύστημα και το λεμφοίδημα, ενημερώνοντας παράλληλα συλλόγους ογκολογικών ασθενών.

Η Πάτρα αποτελεί τον τέταρτο σταθμό των δράσεών μας, σε ένα προγραμματισμένο κύκλο ημερίδων σε όλη την επικράτεια, θέτοντας προβληματισμούς για μια συστηματική προσέγγιση του προβλήματος.

Η επιστημονική εκδήλωση βρίσκεται υπό την αιγίδα του Δήμου Πατρέων και η είσοδος είναι ελεύθερη.

*Η Ιωάννα Μπαγιωνέτα είναι φυσικοθεραπεύτρια.

*Από την Έντυπη Έκδοση - Ιατρικό Ένθετο - Λόγοι Υγείας

Πελοπόννησος Εκδοτική Α.Ε
ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ 1: 2610-312530
Τηλ 2: 2611-100395
Fax: 2610-312535
Email: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr