Παραβιάζει τους νόμους ή τα κοινωνικά ταμπού - pelop.gr


Παραβιάζει τους νόμους ή τα κοινωνικά ταμπού

Με τον όρο «παιδική κακοποίηση ονομάζουμε τη βία, την κακή μεταχείριση ή την παραμέληση την οποία βιώνει ένα παιδί ή ένας έφηβος ενώ βρίσκονται υπό την «προστασία» ενός ατόμου, το οποίο εμπιστεύονται ή από το οποίο εξαρτώνται (γονιός, αδελφός, αδελφή, άλλος συγγενής ή κηδεμόνας ή κάποιος που φροντίζει το παιδί).

Οι κύριες μορφές κακομεταχείρισης είναι: Η σωματική, η σεξουαλική, η συναισθηματική κακοποίηση καθώς και η παραμέληση και η έκθεση σε κίνδυνο. Σε αυτές μπορεί να προσθέτουν και η εκμετάλλευση.

Στις ΗΠΑ το 2018 παραπέμφθηκαν για θεραπεία 4.100.000 περιστατικά παιδικής κακοποίησης. Το 74.9% των θυμάτων είχαν παραμεληθεί, το 18.3% είχαν υποστεί σωματική κακοποίηση, το 8.6% σεξουαλική και το 7.1% συναισθηματική.

Σωματική βλάβη ονομάζεται η κακοποίηση που υφίσταται ένα παιδί και δεν οφείλεται σε ατύχημα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ότι «σεξουαλική κακοποίηση είναι η συμμετοχή του παιδιού σε σεξουαλική δραστηριότητα την οποία δεν κατανοεί πλήρως, δεν είναι σε θέση να δώσει συγκατάθεση, ή για την οποία το παιδί δεν είναι αναπτυξιακά διατεθειμένο, ή αλλιώς παραβιάζει τους νόμους ή τα κοινωνικά ταμπού της κοινωνίας».

Ψυχολογική κακοποίηση είναι ο «τραυματισμός της ψυχολογικής υπόστασης και της συναισθηματικής σταθερότητας του παιδιού, που οδηγεί σε μια εμφανή και ουσιαστική αλλαγή στη συμπεριφορά, τη συναισθηματική ανταπόκριση, ή την επίγνωση».

Εκμετάλλευση θεωρείται η χρησιμοποίηση του παιδιού για να αποκομίσει ο ενήλικας που το χρησιμοποιεί οικονομικά οφέλη.

Παραμέληση ή εγκατάλειψη είναι όταν η ταυτότητα ή η εντόπιση των γονέων δεν μπορεί να γίνει, ή το παιδί εγκαταλείφθηκε από έναν γονέα με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρή βλάβη ή ο γονέας δεν διατήρησε επαφή με το παιδί ή δεν του παρείχε επαρκή υποστήριξη για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Υ.Γ. Καμία πολιτική πράξη και στήριξη, σε μια ευνομούμενη πολιτεία με δημοκρατικές αρχές, δεν μπορεί να υπάρχει, πέρα από τη στήριξη και την προστασία στο παιδί για να μην υπάρξει θύμα κακοποίησης...

* Ο Ιωάννης Γιαννακόπουλος είναι παιδίατρος-νεογνολόγος,

διευθυντής ΕΣΥ ΜΕΝ Νεογνών στο ΠΓΝ Πάτρας, πρώην διοικητής Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων.

Πελοπόννησος Εκδοτική Α.Ε
ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ 1: 2610-312530
Τηλ 2: 2611-100395
Fax: 2610-312535
Email: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr