Σαν να χάνουμε κομμάτι του εαυτού μας - pelop.gr


Σαν να χάνουμε κομμάτι του εαυτού μας

Της ΜΑΡΙΑΝΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ *

Για τον διχασμό και την πόλωση που εκδηλώνονται με αφορμή τη «Συμφωνία των Πρεσπών», αλλά διαχρονικά και διεθνικά σε «κρίσιμες» περιόδους στην ιστορία κάθε κράτους, έχουν δοθεί βιολογικές, ανθρωπολογικές και κοινωνιολογικές ερμηνείες.

Μιλώντας με όρους Κοινωνικής Ψυχολογίας, τα άτομα, εκτός της ατομικής ταυτότητας, διαμορφώνουμε και μια κοινωνική, δηλαδή όψεις του εαυτού μας που προέρχονται από τις ομάδες στις οποίες θεωρούμε ότι ανήκουμε (Tajfel και Turner, 1986). Επιπλέον, η κοινωνική ταυτότητα στηρίζεται σε συγκρίσεις που γίνονται ανάμεσα στην ομάδα που ανήκει κάποιος και σε άλλες ομάδες. Για να ισχυροποιηθεί η ομάδα, χρειάζεται οι υπόλοιπες να αποδυναμωθούν, γι' αυτό και τα επιχειρήματα είναι υπέρ της ομάδας που έχουμε επιλέξει να ανήκουμε και έναντι των άλλων.

Σε εποχές κοινωνικής και οικονομικής ρευστότητας, το να διατηρούμε μια ισχυρή ταυτότητα, προσωπικά και κοινωνικά, μάς κάνει να νιώθουμε ασφαλείς, γι' αυτό και η ανάγκη πολλών να παθιάζονται με τα θεωρούμενα εθνικά ζητήματα. Όσο πιο βασικό στοιχείο προσωπικότητας αποτελεί η πολιτική τοποθέτηση, τόσο δυσκολότερο είναι να μετακινηθούμε από αυτή, γιατί είναι σαν να χάνουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας.

Από την άλλη, η απάντηση στο ερώτημα «ποιος είμαι;», που εμπεριέχει την ταυτότητά μου, είναι θέμα ορίων που βάζουμε εσωτερικά και εξωτερικά ανάμεσα στον εαυτό και τους άλλους, ανάμεσα σε αυτό που γνωρίζουμε και το άγνωστο και κατ' επέκταση απειλητικό. Με αυτή την έννοια, της διαλεκτικής του ίδιου και του άλλου, είναι αδύνατο να διαχωρίσουμε την ταυτότητα από την ετερότητα. Με απλά λόγια, χρειαζόμαστε τους άλλους για να προσδιοριστούμε μέσα από τη συνύπαρξή μας.

* Η Μαριανή Παπανικολάου είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια.

Πελοπόννησος Εκδοτική Α.Ε
ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ 1: 2610-312530
Τηλ 2: 2611-100395
Fax: 2610-312535
Email: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr