Πάτρα: Ν.Νικολόπουλος: «Αποσκοπώ στη δημαρχία-Να σταματήσει η ψευδεπίγραφη επικυριαρχία του ΚΚΕ» - pelop.gr


Πάτρα: Ν.Νικολόπουλος: «Αποσκοπώ στη δημαρχία-Να σταματήσει η ψευδεπίγραφη επικυριαρχία του ΚΚΕ»

Εδώ και μέρες τοποθετείται ανοιχτά ως υποψήφιος δήμαρχος, άλλωστε υπάρχει και λογότυπο «Νέα Πάτρα» ως κεφαλάρι στις ανακοινώσεις του. Σήμερα, στην κοπή της πίτας του γραφείου του (7μ.μ., Πάτρα Παλάς) θα κάνει τις ανακοινώσεις του. Σήμερα, στην «Π», δίνει το στίγμα του.

«Ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, μόνο μπροστά…» λέτε. Oλα δείχνουν πως το έχετε αποφασίσει λοιπόν να προχωρήσετε μπροστά και να διεκδικήσετε τον δήμο της Πάτρας. Είναι αλήθεια;

Λίγη μόνο υπομονή, ακόμα. Σε λίγες ώρες, στην κοπή της πίτας, στο «Πάτρα Παλλάς» θα τα πω όλα, ακριβώς όπως είχα δεσμευτεί εξαρχής. Ολοκλήρωσα έναν πολύ μεγάλο κύκλο επαφών με συμπολίτες, επιβεβαίωσα την ανάγκη που υπάρχει για μία ισχυρή, αλλά και πραγματικά ανεξάρτητη υποψηφιότητα και πιστεύω πως το «μόνο μπροστά», όσο περνάει ο καιρός θα γίνει ακόμα πιο ισχυρό.

Μιλήσατε για «ισχυρή» υποψηφιότητα. Εκτιμάτε ότι μπορεί μία υποψηφιότητα, σε μία πόλη του μεγέθους της Πάτρας, να είναι ισχυρή χωρίς κομματική «στέγη» και πολιτική στήριξη;

Πιστεύω ότι μία υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές είναι ισχυρή, μόνο εάν έχει σαφή πολιτική θέση, αλλά δεν έχει κομματική «στέγη». Πιστεύω, επίσης, ότι είναι μέγα λάθος των κομμάτων να επιζητούν «καταγραφή δυνάμεων» στις δημοτικές κάλπες, όταν είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι στις δημοτικές εκλογές διαμορφώνονται άλλου τύπου ισορροπίες που συχνά - πυκνά δεν έχουν καμία σχέση με το κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Πόσο μάλλον σε αυτές τις εκλογές, που θα γίνουν σε μία χρονιά όπου όλες οι κάλπες θα στηθούν ταυτόχρονα ή πολύ κοντά.

Πλήθος οι υποψηφιότητες μέχρι τώρα για τον δήμο της Πάτρας. Ενδεχομένως, μάλιστα, να γίνουν και ακόμα περισσότερες. Βοηθάει αυτή η πολυδιάσπαση δυνάμεων την πόλη;

Στις εκλογές του Μαΐου θα βρεθούμε για πρώτη φορά μπροστά σε μία νέα πραγματικότητα. Και αυτή είναι η απλή αναλογική. Ενα εκλογικό σύστημα, το οποίο ευνοεί, ίσως και προϋποθέτει συνεργασίες, παράλληλα όμως ανοίγει την όρεξη πολλών. Είμαι βέβαιος ότι σε αυτές τις εκλογές θα δούμε πολλές υποψηφιότητες. Αλλες γιατί πραγματικά επιθυμούν να διεκδικήσουν τη δημαρχία και άλλες που απλά θα διεκδικήσουν ένα μικρό ποσοστό προκειμένου να συνδιαλλαγούν την επόμενη μέρα ή να αποτελέσουν ρυθμιστικό παράγοντα στον δήμο. Εκτιμώ πως αυτή η πολυδιάσπαση δεν ευνοεί, αλλά δεν είμαι και εξ ορισμού απέναντι στην πρόθεση οποιουδήποτε νομίζει πως μπορεί να διεκδικήσει τη ψήφο των πολιτών. Το αντίθετο, θα ήταν «ακρωτηριασμός» της δημοκρατίας.

Η δική σας υποψηφιότητα όμως, εφόσον γίνει επίσημη, σε ποια κατηγορία από αυτές που είπατε, ανήκει;

H δική μου υποψηφιότητα, πολύ ξεκάθαρα, αποσκοπεί στη δημαρχία. Πρώτος και βασικός στόχος να σταματήσει αυτή η ψευδεπίγραφη επικυριαρχία του ΚΚΕ, που αποδείχτηκε ωφέλιμη μόνο για τον Περισσό, αλλά όχι και για την Πάτρα. Από εκεί και πέρα, είμαι βέβαιος πως η Πάτρα μπορεί να γίνει πολύ καλύτερη από ό,τι είναι σήμερα και να αποκτήσει μία δημοτική αρχή, που επιτέλους θα ασχοληθεί εξίσου σοβαρά και με τα μεγάλα, αλλά και με τα μικρότερα ζητήματα της καθημερινότητας.

Να σας αντιτείνουμε ότι σε κάθε προεκλογική περίοδο, ακούμε σχεδόν τα ίδια;

Και έχετε απόλυτο δίκιο. Γι' αυτό και στο σημείο αυτό θα επικαλεστώ ότι σε αυτή την πόλη, με ξέρουν όλοι και γνωρίζουν πως αυτό που θα πω, θα γίνει πράξη: Εγώ θα είμαι ένας δήμαρχος που θα ανέβει στο απορριμματοφόρο, που θα περπατήσει κάθε δρόμο και κάθε γειτονιά, που θα είναι παρών σε κάθε λακκούβα που θα κλείνει. Παράλληλα, όμως, θα είμαι και ένας δήμαρχος που καθημερινά θα διεκδικεί στα υπουργεία, που θα διοργανώνει και θα συμμετέχει σε αποστολές στο εξωτερικό, που θα λειτουργήσει το φράγμα του Πείρου, που θα φτιάξει το εργοστάσιο απορριμμάτων, που θα διαμορφώσει ένα θαλάσσιο μέτωπο αντίστοιχο μίας κοσμοπολίτικης ευρωπαϊκής πόλης. Επαναλαμβάνω: Οσοι με ξέρουν και με ξέρουν όλοι στην Πάτρα- καταλαβαίνουν πως αυτά δεν είναι μόνο λόγια. Είναι το πάθος μου γι' αυτή την πόλη, που θα μετατραπεί σε έργο. Δεν το υπόσχομαι. Είμαι βέβαιος!

Γιατί επιμένετε τόσο πολύ σε επιθέσεις σε βάρος της σημερινής δημοτικής αρχής και του δημάρχου;

Γιατί η Πάτρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν έχει δήμαρχο, αλλά… επίτροπο του Ανώτατου Σοβιέτ! Αν και για να είμαστε πιο ακριβείς, ο πραγματικός επίτροπος κάθεται στην καρέκλα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και ο δήμαρχος είναι απλά το εκτελεστικό όργανο. Αυτή η κατάσταση όμως δεν συνιστά δημοτική αρχή. Τουλάχιστον, όχι σε μία χώρα ελευθερίας και δημοκρατίας και σε μία πόλη σαν την Πάτρα, που ανέκαθεν ήταν το πιο ευρωπαϊκό και «δυτικό» κομμάτι της χώρας. Η Πάτρα μπορεί να ξαναγίνει «πρεσβευτής» της Ελλάδας στον δυτικό κόσμο και να λάμψει. Ελεος πια με αυτή τη μιζέρια της επαναστατικής γυμναστικής του ΚΚΕ και τα στιγμιότυπα από τη…. «συνοικία το όνειρο» που σχεδόν καθημερινά ζούμε στην Πάτρα του 2019!

Η στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στο πρόσωπο του Νίκου Παπαδημάτου αποδυναμώνει τη δική σας υποψηφιότητα;

Αντίθετα, νομίζω πως την ενισχύει δεδομένου ότι αποδεικνύει πως η δική μου υποψηφιότητα είναι πραγματικά ανεξάρτητη, χωρίς κομματικά «καπέλα». Οπως έχω ήδη πει, στις δημοτικές εκλογές δεν θα ψηφίσει η Πειραιώς, ούτε η Κουμουνδούρου και ο Περισσός. Οι Πατρινοί θα ψηφίσουν και αυτοί θα επιλέξουν. Και, για να επιστρέψουμε στο αρχικό σας ερώτημα, η επιλογή αυτή δεν θα είναι «δεξιά» ή «αριστερά». Παρά μόνο μπροστά ή πίσω.

Στην περίπτωση που εκλεγείτε δήμαρχος, εγκαταλείπετε πλήρως την κεντρική πολιτική σκηνή;

Ως δήμαρχος της Πάτρας θα αφιερωθώ στο έργο αναμόρφωσης της πόλης μας. Εντούτοις, δεν είναι στους στόχους μου να αδρανοποιήσω το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, το οποίο φιλοδοξώ να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές με άλλους υποψηφίους και επίσης, να έχει ρόλο και στις εθνικές εκλογές μέσω κάποιων συνεργασιών. Επαναλαμβάνω για να μην γίνονται παρεξηγήσεις, ότι ως δήμαρχος, δεν θα διεκδικήσω ρόλο ευρωβουλευτή ή βουλευτή, όμως θα ήθελα να συνεχιστεί ο αγώνας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, κάτι που είμαι σίγουρος ότι θα είναι καλό και για την Πάτρα, που θα έχει μία πιο καλή επαφή και με την κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και με τις εξελίξεις στην Ευρώπη.

Δηλαδή, δήμαρχος αλλά και αρχηγός κόμματος;

Γιατί, όχι; Ισως να είμαι ο πρώτος…

Πελοπόννησος Εκδοτική Α.Ε
ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ 1: 2610-312530
Τηλ 2: 2611-100395
Fax: 2610-312535
Email: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr