Πάτρα - Ημερίδα για την ψυχική Υγεία: Η κρίση ράγισε την παιδική ψυχή - pelop.gr


Πάτρα - Ημερίδα για την ψυχική Υγεία: Η κρίση ράγισε την παιδική ψυχή

Ενας στους 4 ευρωπαίους πολίτες (ποσοστό 25%) θα εμφανίσει κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας στην πορεία της ζωής του ενώ 157 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από κατάθλιψη.

Η Ελλάδα της ανεργίας έχει καταγράψει τα τελευταία χρόνια υψηλά ποσοστά ψυχικών διαταραχών με τους ενήλικες ανέργους να ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας, αποκλεισμού και συναισθηματικής ανεπάρκειας.

Συνθήκες οι οποίες έχουν άμεση επίδραση στα παιδιά. Τρεις στις τέσσερις ψυχικές ασθένειες ξεκινούν κατά την παιδική ηλικία. Το 75% των παιδιών με κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, δε λαμβάνει την απαραίτητη αγωγή. Η έλλειψη δε οργανωμένων δομών ψυχικής υγείας, έχει ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό πασχόντων να μην δέχεται την προβλεπόμενη φροντίδα.

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνον από τα όσα σημαντικά επισημάνθηκαν στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσαν όλοι οι φορείς ψυχικής υγείας της περιοχής το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου. Η πρώτη ενότητα στην οποία προήδρευσε ο ψυχίατρος και διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών Πάτρας, Στέφανος Κούλης, αφορούσε το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και την επίδραση της νέας εποχής στη διαδικασία κοινωνικοποίης των νέων.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΜΕΝΤΗΣ

«Για να έχουμε ψυχική υγεία πρέπει να έχουμε πλαίσιο. Πιστεύω σε κάτι οριοθετώ τον εαυτό μου σε σχέση με κάτι. Εχει αλλάξει πλέον η δομή της οικογένειας και οι αξίες. Ζούμε στην εποχή των γενικεύσεων. Μας λείπει το σταθερό περιβάλλον και οι προσωπικές σχέσεις. Εχουμε σχέσεις μέσω κοινωνικών δικτύων, που σημαίνει χωρίς πρόσωπο» ανέφερε ο Μανόλης Μέντης, κοινωνικός λειτουργός του ΠΓΝΠ.

Της

ΜΑΡΙΝΑΣ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ

rizogianni@pelop.gr

Διαβάστε αναλυτικά στην "Π"

Πελοπόννησος Εκδοτική Α.Ε
ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ 1: 2610-312530
Τηλ 2: 2611-100395
Fax: 2610-312535
Email: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr