Η μεγάλη ιδέα της ΕΕ φθίνει τις συνειδήσεις - pelop.gr


Η μεγάλη ιδέα της ΕΕ φθίνει τις συνειδήσεις

Toυ ΤΑΚΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ *

Βλέποντας κάποιος το εντυπωσιακό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα υπέρ του ΝΑΙ, μπορεί μόνο στο άκουσμα του 91% να θεωρήσει ότι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού ενέκρινε την συμφωνία.

Αλλά ποιοΥ λαού; Ούτε καν του 37%. Και το υπόλοιπο 63% γιατί δεν συμμετείχε;

Κάποιοι από τους λόγους ερμηνείας της αποχής μπορεί να έχουν σχέση με την νοοτροπία του λαού, που επιλέγει την αποχή διαφωνώντας με τις κυβερνητικές αποφάσεις, αποφεύγοντας όμως να εκτεθεί.

Σημαντικό ρόλο, ίσως, έπαιξε ο προκλητικός τρόπος που προσπάθησαν οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι Ευρωπαίοι που αλώνιζαν τα Σκόπια να σπρώξουν τα πράγματα εκεί που τα δικά τους μόνο συμφέροντα το επέβαλαν. Και με τον αέρα του κυρίαρχου νόμιζαν ότι οι υποτελείς και υποανάπτυκτοι θα το αποδέχονταν με ευκολία.

Από την άλλη μεριά, η κυβέρνηση των Σκοπίων προσπάθησε να αλλοιώσει το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος, δηλαδή της ανάγκης επίλυσης των όποιων διαφορών με την γείτονα Ελλάδα, και να του δώσει το περιεχόμενο ότι το ΝΑΙ δηλώνει συμφωνία του λαού με την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ δηλαδή την «πρόοδο».

Σε διαφορετική περίπτωση που ο λαός θα ψήφιζε αρνητικά, για την κυβέρνηση των Σκοπίων θα σήμαινε απομόνωση και συνέχιση της παραμονής της χώρας στις πολύ χαμηλές ταχύτητες.

Ομως ο λαός των Σκοπίων δεν συγκινήθηκε από την τάχα ελκτική δύναμη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που θα δημιουργούσε ένα ισχυρό ρεύμα υπέρ του «ΝΑΙ».

Αυτή η εκδήλωση αποδοκιμασίας, έστω και μέσω της αποχής των ψηφοφόρων των Σκοπίων απέναντι στην προοπτική εισόδου στις «μεγάλες αγορές» και την πανίσχυρη Ευρωατλαντική συμμαχία που θα τους «εξασφάλιζε» την ασφάλεια, επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι δεν είναι μόνο οι λαοί των χωρών -μελών της ΕΕ που αμφισβητούν την Ενωμένη Ευρώπη, αλλά και οι λαοί που πρόσφατα έγιναν μέλη της, ακόμα και οι λαοί που ετοιμάζονται να ενταχθούν.

Είναι σαφές ότι η μεγάλη ιδέα της ΕΕ φθίνει στις συνειδήσεις της πλειοψηφίας των λαών μελών των πρόσφατα ενταγμένων αλλά και των υπό ένταξη απόλυτα δικαιολογημένα με βάση την μέχρι τώρα πορεία της, που δεν εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση τα συμφέροντα των λαών, αλλά μιας κλίκας κεφαλαιοκρατών.

Η ελληνική κυβέρνηση κινείται για την λύση του προβλήματος έχοντας αποκλειστικά στο μυαλό της πώς θα διευκολύνει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για να έχουν το πάνω χέρι στα βαλκάνια και να είναι τα απόλυτα αφεντικά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκμετάλλευση των λαών αυτών.

Οσον αφορά τις άλλες δυνάμεις που εκφράζονται στα κόμματα της κεντροδεξιάς και της άκρας δεξιάς, και πλειοδοτούν σε «πατριωτισμό», οι ευθύνες τους είναι πολύ μεγάλες που κατάφεραν να μετατρέψουν ένα θέμα που θα μπορούσε να είχε επιλυθεί με δίκαιο τρόπο, σε ζήτημα εθνικής ύπαρξης και καλλιέργειας φοβίας ότι ένα μικρό και ανίσχυρο κράτος απειλεί την εθνική μας ανεξαρτησία. Παρόμοιες ευθύνες έχει και η αστική τάξη των Σκοπίων. Κατάφεραν, αντί των σχέσεων καλής γειτονίας, και οι μεν και οι δε να αναπτύξουν τον εθνικισμό, τις μεγαλοϊδεατικές βλέψεις, οι μεν ότι η Μακεδονία είναι μόνο ελληνική, οι δε ότι είναι απόγονοι του μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτό το «πολεμικό» κλίμα καθόλου δεν ωφέλησε τους δύο λαούς που στενάζουν κάτω από τα ίδια περίπου προβλήματα. Με αφορμή την ήττα όχι μόνο της συμφωνίας των Πρεσπών από το πρόσφατο δημοψήφισμα στα Σκόπια, αλλά και της αντίληψης ότι η ΕΕ είναι συνώνυμη της ανάπτυξης, μπορούν οι λαοί Ελλάδας και Σκοπίων να βρουν σημεία συνεννόησης και κοινής δράσης για το δικό τους συμφέρον και όχι των εκμεταλλευτών τους, που έχουν σαν δόγμα το "διαίρει και βασίλευε».

* Ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος είναι γιατρός-νευρολόγος και υποψήφιος δήμαρχος Αιγιάλειας.

Πελοπόννησος Εκδοτική Α.Ε
ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ 1: 2610-312530
Τηλ 2: 2611-100395
Fax: 2610-312535
Email: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr