Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο για την παραχώρηση μνημείων στο Υπερταμείο - pelop.gr


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο για την παραχώρηση μνημείων στο Υπερταμείο

Συζητήσεις, προβληματισμό και έντονες αντιδράσεις, προκαλεί και στην Πάτρα, η αποκάλυψη της «Π» για την ταυτότητα των δημόσιων ακινήτων που περιλαμβάνονται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών, για μεταβίβαση στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), γνωστή και ως Υπερταμείο.

Οπως αποκάλυψε χθες η «Π», από τα 225 δημόσια ακίνητα της Πάτρας, οι πιο κραυγαλέες περιπτώσεις αφορούν αρχαιολογικά μνημεία της πόλης και υποδομές, όπως το Κάστρο, το Ρωμαϊκό Ωδείο, το Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο, το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, κ.ά.

Το Παράρτημα Δυτικής Ελλάδας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, με ανακοίνωσή του, τονίζει ότι «οι πιο εμβληματικοί και σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι της πόλης μας, μαζί με άλλα μνημεία της Ελλάδας, εκχωρούνται στην «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ», δηλαδή στο περίφημο Υπερταμείο. Μπορεί να φαίνεται ανήκουστο και αδιανόητο, παρ' όλα αυτά όμως ισχύει".

Οι αρχαιολόγοι πραγματοποιούν σήμερα απεργία για τη σωτηρία των μνημείων και θα διαδηλώσουν στις 9 το πρωί, μπροστά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, μαζί με όλους τους εργαζομένους του ΥΠΠΟΑ και καλούν κάθε ενεργό πολίτη να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις ενάντια στην εκποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς με το πέρασμα της στο Υπερταμείο.

Το υπουργείο Οικονομικών, με ανακοίνωσή του, επιχειρεί να ρίξει τους τόνους και να υποβαθμίσει το θέμα, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του, ότι μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του, βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αντιπαραβολής και ταυτοποίησης των Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) που περιλαμβάνονται στη λίστα του ΦΕΚ 2320/Β'/19.6.2018.

Οπως επίσης αναφέρεται στην υπουργική απόφαση, από τη μεταβίβαση εξαιρούνται:

Αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία, μουσεία, νοσοκομεία, δημόσια στάδια, πανεπιστήμια, σχολεία, γυμναστήρια, κολυμβητήρια κ.λπ., στρατόπεδα, αεροδρόμια, ναύσταθμοι κ.λπ., κτίρια, γήπεδα, αποθηκευτικοί χώροι, πάρκινγκ κ.λπ. τα οποία χρειάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες για τη διεξαγωγή του έργου τους.

Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ακόμα ότι, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου, θα καταλήξει στον τελικό καθορισμό των ακινήτων εκείνων, που δύνανται να μεταβιβαστούν με μεταγραφή στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ).

Συμπερασματικά, προκύπτει ότι η μεταβίβαση δεν έχει επέλθει μέχρι σήμερα, ούτε θα επέλθει αν κατά τη διαδικασία ελέγχου των εξαιρετέων ακινήτων προκύψει νομικό κώλυμα.

Πελοπόννησος Εκδοτική Α.Ε
ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ 1: 2610-312530
Τηλ 2: 2611-100395
Fax: 2610-312535
Email: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr