Τραγέλαφος η εκχώρηση μνημείων στο Υπερταμείο. Διαδηλώνουν αρχαιολόγοι και υπάλληλοι του ΥΠ.ΠΟ. - pelop.gr


Τραγέλαφος η εκχώρηση μνημείων στο Υπερταμείο. Διαδηλώνουν αρχαιολόγοι και υπάλληλοι του ΥΠ.ΠΟ.

Συζητήσεις, προβληματισμό και έντονες αντιδράσεις, προκαλεί και στην Πάτρα, η αποκάλυψη της "Π" για την ταυτότητα των δημόσιων ακινήτων που περιλαμβάνονται στη λίστα του Υπουργείου Οικονομικών, για μεταβίβαση στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), γνωστή και ως Υπερταμείο. Όπως αποκάλυψε η "Π", από τα 225 δημόσια ακίνητα της Πάτρας, οι πιο κραυγαλέες περιπτώσεις αφορούν αρχαιολογικά μνημεία της πόλης και υποδομές, όπως το Κάστρο, το Ρωμαϊκό Ωδείο, το Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο, το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, κ.ά.

ΟΙΚΤΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Το Παράρτημα Δυτικής Ελλάδας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, με ανακοίνωσή του, τονίζει ότι "οι πιο εμβληματικοί και σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι της πόλης μας, μαζί με άλλα μνημεία της Ελλάδας, εκχωρούνται στην «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.», δηλαδή στο περίφημο Υπερταμείο. Μπορεί να φαίνεται ανήκουστο και αδιανόητο, παρ' όλα αυτά όμως ισχύει.

Η ταύτιση της λίστας των ΚΑΕΚ με αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία αρμοδιότητας του ΥΠ.ΠΟ.Α. που μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ Α.Ε., και περιλαμβάνονται στην «Εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Κυβερνητικής πολιτικής προς τον Υπουργό Οικονομικών» (ΦΕΚ231/Β/19-6-2018), βάσει του άρθρου 196 παρ. 6 και 209 του Ν.4329/2016 και μεταβιβάζονται με σχετική Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ2320/Β/19-6-2018) είναι μια οικτρή πραγματικότητα.

Οι ανακοινώσεις και δηλώσεις προθέσεων της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΠΟ.Α. και του ΥΠ.ΟΙΚ. περί πρόθεσής τους να εξαιρεθούν τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι από την μεταβίβαση είναι προσχηματικές δικαιολογίες.

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επιμένει ότι η προστασία των μνημείων διασφαλίζεται με νομοθετικές ρυθμίσεις και όχι με δηλώσεις προθέσεων και η μόνη λύση είναι να διασφαλιστεί θεσμικά η εξαίρεση όλων των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και των ακινήτων που εμπίπτουν στην αρχαιολογική νομοθεσία ή χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του Υπουργείου

Οι Έλληνες Αρχαιολόγοι τονίζουν ότι τα μνημεία και οι αρχαιότητες είναι αντικείμενα εκτός συναλλαγής, αμεταβίβαστα, ακατάσχετα, αναπαλλοτρίωτα, όπως ορίζει το άρθρο 24 του Συντάγματος.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχαιολόγοι πραγματοποιούν την Πέμπτη στις 9 το πρωί, απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, μπροστά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, μαζί με όλους τους εργαζομένους του ΥΠΠΟΑ και καλούν κάθε ενεργό πολίτη να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις ενάντια στην εκποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς με το πέρασμα της στο Υπερταμείο.

Πελοπόννησος Εκδοτική Α.Ε
ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ 1: 2610-312530
Τηλ 2: 2611-100395
Fax: 2610-312535
Email: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr