Η ιστορία του ΧΥΤΑ όπως κάποιοι τη ζουν - pelop.gr


Η ιστορία του ΧΥΤΑ όπως κάποιοι τη ζουν

Eνα μακροσκελές υπόμνημα, το οποίο επέδωσαν κάτοικοι και φορείς της ανατολικής Αιγιάλειας στον περιφερειάρχη και περιλαμβάνει το παρελθόν, το σήμερα και το απαγορευτικό αύριο του ΧΥΤΑ Αιγείρας, σκιαγραφεί το πρόβλημα που ταλανίζει μήνες τώρα την περιοχή, με άγνωστη εξέλιξη, αλλά με καταγεγραμμένη την 4μηνη ασφυξία που προκάλεσε το ζήτημα στη διαχείριση των απορριμμάτων, στον δήμο των 60.000 κατοίκων.

Η «Π» δημοσιεύει σήμερα ένα μέρος αυτού, που καταμαρτυρά τις αιτίες του κακού και των έντονων αντιδράσεων μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Η ΑΡΧΗ

Οπως αναφέρει: «Ο ΧΥΤΑ άρχισε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 2006. Ηταν δυναμικότητας 7.600 τόνων τον χρόνο με συνολική χωρητικότητα 137.343 κυβικά μέτρα. Η διάρκεια ζωής του υπολογίζονταν σε 11 χρόνια (μέχρι το 2017). Στο υπάρχον κύτταρο έχουν αποτεθεί πολύ περισσότερα από τα αρχικά προβλεπόμενα σκουπίδια. Σύμφωνα με ογκομέτρηση που έχουμε πραγματοποιήσει, αλλά και με άλλη που έχει πραγματοποιήσει η εταιρεία που διεξάγει έργα στο ΧΥΤΑ, υπολογίζεται ότι έχουν εναποτεθεί περισσότερα από 180.000 κυβικά μέτρα. Λαμβάνοντας υπ' όψιν έναν καθολικά αποδεκτό συντελεστή διόρθωσης λόγω συμπίεσης, (25%), η ποσότητα των απορριμμάτων που έχει αποτεθεί τελικά είναι πάνω από 225.000 κυβικά μέτρα. Αν υπολογίσουμε δε και την ποσότητα των απορριμμάτων που έχουν καεί στις 3 μεγάλες και δεκάδες μικρές πυρκαγιές που έχουν συμβεί, η ποσότητα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από τη διπλάσια της χωρητικότητάς του. Τα τελευταία 5 χρόνια κατέληγαν στο ΧΥΤΑ, παράνομα, τα σκουπίδια από ολόκληρο τον Δήμο Αιγιάλειας (50.000 κάτοικοι) και όχι από την Ανατολική Αιγιάλεια μόνο (10.000 κάτοικοι), ποσότητα τουλάχιστον τριπλάσια από την προβλεπόμενη, για την καθημερινή λειτουργία του. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών αυτή τη στιγμή η χωρητικότητα του ΧΥΤΑ είναι μηδέν. Το γεγονός του υπερκορεσμού του ΧΥΤΑ δημιουργεί σημαντικά προβλήματα και κινδύνους για την περιοχή με σοβαρότερο το ενδεχόμενο κατολίσθησης.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Τα πρανή έχουν αρχίσει να καταρρέουν, ειδικά τα πιο παλιά με αποτέλεσμα τα διασταλάγματα να διαφεύγουν εκτός κυττάρου και να καταλήγουν στο ποτάμι από το σύστημα περισυλλογής των ομβρίων. Ολη η περιοχή παρουσιάζει προβλήματα κατολίσθησης. Αποτέλεσμα είναι να έχει καταστραφεί η μια οδός πρόσβασης από την περιοχή της Ακράτας, ενώ η εναλλακτική οδός πρόσβασης από την περιοχή της Αιγείρας βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Εξω από τον χώρο του ΧΥΤΑ και σε καταπατημένη δασική έκταση, πετιούνται ογκώδη απορρίμματα - στρώματα, καρέκλες, ψυγεία, κλαριά κ.λπ. - όπου στη συνέχεια θάβονται, καταστρέφοντας το λαγκάδι.

Στα μέσα Απριλίου δημοσιοποιείται έκθεση του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι από τον ΧΥΤΑ Αιγείρας εκλύονται στο περιβάλλον καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες και τερατογόνες ουσίες, ενώ διαπιστώθηκε και επιβάρυνση των καλλιεργειών. Ο επικεφαλής καθηγητής κ. Λεοτσινίδης δηλώνει ότι είναι προτιμότερη λύση η παραμονή των σκουπιδιών στους δρόμους παρά η μεταφορά τους στο ΧΥΤΑ Αιγείρας.

Από τις 5 Ιουνίου 2018 ο παράνομος και υπερκορεσμένος ΧΥΤΑ Αιγείρας λειτουργεί με εισαγγελική εντολή υποδεχόμενος τα στερεά απόβλητα όλης της Αιγιάλειας για την αποφυγή βλάβης της δημόσιας υγείας και την αποφυγή του κινδύνου πυρκαγιών λόγω αυτοανάφλεξης. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Καλαβρύτων που διέταξε το άνοιγμα του παράνομου ΧΥΤΑ (και όχι τη μεταφορά αποβλήτων κατά δήλωσή του), μόνος αρμόδιος για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ είναι πλέον η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Επιμέλεια: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Πελοπόννησος Εκδοτική Α.Ε
ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ 1: 2610-312530
Τηλ 2: 2611-100395
Fax: 2610-312535
Email: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr