Οι εκλογές φουντώνουν τις ζημιές των αγροτών! - pelop.gr


Οι εκλογές φουντώνουν τις ζημιές των αγροτών!

Απορία και ποικίλα σχόλια στον αγροτικό κόσμο της Αιγιάλειας, προκάλεσε η ανακοίνωση του ανταποκριτή ΕΛΓΑ στον Δήμο Αιγιάλειας, για τη δήλωση ζημιών που προκάλεσε ο κυκλώνας «Ζορμπάς» στις κοινότητες Κουνινάς, Παρασκευής, Μαυρικίου και Πτέρης Αιγίου, αφού πλην ορισμένων πραγματικών περιπτώσεων, η γενικότερη εικόνα της περιοχής δεν συνάδει με αυτό που σε τέτοιες περιπτώσεις αναφέρεται ως καταστροφή.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ

Με κατά τόπους ελαιοκαλλέργειες να έχουν πράγματι χτυπηθεί στον καρπό, λίγο καιρό πριν τη συγκομιδή, η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών ούτε που κατάλαβαν το πέρασμα της κακοκαιρίας κι αυτό είναι που έχει δώσει τροφή για σχόλια, αλλά και επεξηγήσεις για τα αίτια μιας δημόσιας «μαρτυρίας» περί νέου ισχυρού πλήγματος στον αγροτικό τομέα, η οποία αναπαράγεται αλόγιστα από ΜΜΕ.

Αυτό άλλωστε, μένει να αποδειχθεί μετά τις 13 του μήνα, οπότε θα ολοκληρωθούν στο Αίγιο οι δηλώσεις ζημιών από υποψήφιους δικαιούχους αποζημιώσεων.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η ερμηνεία που δίνουν αγροτοσυνδικαλιστές - με τη σημείωση ότι εξαιρούν τους πραγματικά πληγέντες - σε αυτό το οποίο παρατηρείται στον κλάδο τους και το οποίο πέραν της τωρινής περίστασης, εν μέρει καταγράφτηκε και μέσα στο καλοκαίρι με τους σταφιδοπαραγωγούς.

Με δεδομένο ότι έστω και ένας καλλιεργητής εφόσον πάει στον ΕΛΓΑ, ο οργανισμός υποχρεούται σε γενικότερη αναγγελία, το «μυστικό» κρύβεται στον τρόπο που αποζημιώνει η Πολιτεία, δηλαδή ανά ζώνη και όχι ανά κτήμα.

«ΧΑΡΙΣΜΑ»

Πολλοί παραπονιούνται «παρατραβηγμένα» ότι έγιναν ζημιές, αφού ξέρουν ότι εφαρμόζεται κάτι άκρως προεκλογικό. «Οπως έγινε φέτος και με τη σταφίδα, δεν εφαρμόζονται εκτιμήσεις εξατομικευμένες αλλά με ζώνες, κάτι που σημαίνει πως οι παραγωγοί ξέρουν πως αρκεί να είναι στη ζώνη και όχι απαραίτητα να έχουν ατομικές ζημιές», λέει στην «Π» γνώστης του συστήματος, κάτι που εφαρμόζεται μετά από πολλά χρόνια.

ΣΥΜΠΤΩΣΗ

Ετσι, ένα κτήμα που μπορεί να βγάζει 400 με 700 κιλά και το άλλο δίπλα να' ναι παρατημένο, θα πάρουν τα ίδια, όπως καταμαρτυρούν παραγωγοί. Αυτό έγινε τα έτη 2001-2002 και πάλι με προεκλογική χροιά, όπως και τώρα, όσο κι αν αυτό επιβαρύνει τον ΕΛΓΑ που ούτως ή άλλως δεν έχει να πληρώσει άμεσα. Δίνεται όμως η εντύπωση ότι η Πολιτεία δίνει χρήμα σε πολλούς!

Ενδεικτική η πρόσφατη χαλαζόπτωση σε 3-4 σταφιδοχώρια που οδήγησε στο να κάνουν αιτήσεις όλοι, από το πιο ψηλό βουνό μέχρι τη θάλασσα!

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

triadafilop@pelop.gr

Πελοπόννησος Εκδοτική Α.Ε
ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ 1: 2610-312530
Τηλ 2: 2611-100395
Fax: 2610-312535
Email: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr