Η ένσταση βούλιαξε, το νερό μπήκε στ' αυλάκι - pelop.gr


Η ένσταση βούλιαξε, το νερό μπήκε στ' αυλάκι

Η απάντηση της ΔΕΥΑ Αιγιάλειας στη Διεύθυνση Υδάτων, επί της ένστασης που είχε καταθέσει η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων «Αλκυών», με την οποία εναντιωνόταν στη κατασκευή διυλιστηρίου στον ποταμό Σελινούντα του Αιγίου, φαίνεται ν΄αλλάζει άρδην το τοπίο, με το μεγάλο έργο υδροδότηση της πόλης, να βρίσκεταιν πια ακόμα πιο κοντά στην υλοποίησή του.

ΑΛΛΑ...

Προκαλώντας χρονοτριβή, η «Αλκυών», αμφισβητούσε την καθαρότητα των επιφανειακών νερών του ποταμού, προτείνοντας εναλλακτικά την αξιοποίηση γεωτρήσεων. Αντίρρηση υπήρχε και στην επιλογή του σημείου που σχεδιάζεται να γίνεται η συλλογή των υδάτων (στο ύψος της Μονής Ταξιαρχών Μελισσίων), αλλά και στην τεχνολογία διύλισης.

ΕΞΕΛΙΞΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», η έγγραφη ένσταση απορρίφθηκε και μπήκε στο υπηρεσιακό αρχείο, αφού οι υπάλληλοι εξέτασαν προσεκτικά τα στοιχεία που τους ενεχείρισαν οι δύο αντιπαλόμενες πλευρές, τα οποία και καταρρίπτουν τους φόβους για περιβαλλοντική ζημιά και αχρείαστη χρήση φυσικών υδάτων.

ΕΓΚΡΙΣΗ

Από τη ΔΕΥΥΑ, γνώστες της παραπάνω εξέλιξης έλεγαν ότι μετά το ξεμπλοκάρισμα, υπάρχει ρητή κυβερνητική δέσμευση για ένταξη και χρηματοδότηση του έργου, το οποίο υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 10 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει, πέραν του επίμαχου διυλιστηρίου, ένα μικρό φράγμα.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Τα δεδομένα τα οποία έκαμψαν τις αντιρρήσεις των οικολόγων της περιοχής, είναι πως το νερό είναι ήδη ελεγμένο, έχει υπολογιστεί η διαθέσιμη ποσότητά του στα 900.000 κυβικά το 24ωρο, από τα οποία η ΔΕΥΥΑ θα παίρνει μόνο τα 20.000 κυβικά τη μέρα.

Επίσης, «δυνατό χαρτί» του δήμου ήταν, πως με την επένδυση θα κλείσουν 54 διάσπαρτες γεωτρήσεις, ενώ η μείωση του κόστους λειτουργίας τους (για τη ΔΕΗ), θα ωφελήσει τα ταμεία του κατά 850.000 ευρώ το χρόνο.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ

Παρά ταύτα τα στελέχη της «Αλκυών» συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει μελέτη σκοπιμότητας για το διυλιστήριο, ούτε και μελέτη ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων, καθώς και ότι ο δήμος δεν έκανε τίποτα από τη μεγάλη φωτιά του 2007 και μετά για συνεργασία με το ΙΓΜΕ, για γεωτρήσεις ενίσχυσης της υδρομάστευσης και σύμπραξη χωρίς κόστος.

Επίσης, επιμένουν σε καμπύλη του νερού στον Σελινούντα, που φθάνει στο 8% μετά τη χειμερινή περίοδο, κάτι που θα αναγκάσει τη ΔΕΥΑΑ να σταματά το διυλιστήριο για 7 μήνες τον χρόνο.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

triadafilop@pelop.gr

Πελοπόννησος Εκδοτική Α.Ε
ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ 1: 2610-312530
Τηλ 2: 2611-100395
Fax: 2610-312535
Email: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr